Zima na pragu, a nema ni drva ni novca...

Nestašica drva za loženje, zbog pooštrenih konotrola sječe u šumama oko Banjaluke, ne jenjava, a prodavci tvrde da neke mušterije čekaju i po dva mjeseca isporuku ogreva.

Republika Srpska 05.12.2016 | 10:44
Zima na pragu, a nema ni drva ni novca...
"Najgore mi je što čekaju i moje stare mušterije, uglavnom penzioneri, koji zbog besparice ne mogu nabaviti ogrev za cijelu zimu, nego kupuju nekoliko puta po dva tri metra drva, a često i to na veresiju", kaže Srboljub Košpić, koji se bavi sječom i preprodajom drva.
 
I drugi trgovci tvrde da je nestašica novca izražena gotovo i koliko nestašica drva.

"Imam mušterija koje kupe samo metar drva, pa me zamole da ih sačekam do penzije. Ipak, nikad mi niko od njih nije ostao dužan", kaže jedan prodavac ogreva.

Među Banjalučanima koji više od mjesec i po čekaju na isporuku ogreva je i Milanka S. Ona kaže da je skoro deset metara drva platila unaprijed, ali da ih prodavac još nije dovezao.

"Ogrev sam naručila na vrijeme, pa mi nije jasno zbog čega toliko dugo čekam", kaže ona.

Metar bukovine 65 KM

Zbog besparice, uprkos nestašici, drva nisu poskupjela, pa se i ove zime, kao i prije desetak godina, metar bukovine može kupiti za 65 KM.

Najteže je doći do kvalitetne grabovine, koje ove jeseni nema ni na tržištu ni u šumama, jer je grab prethodnih godina nemilice sječen. Ipak i ovo drvo ne postiže cijenu veću od 70 KM za metar.

(EuroBlic)
(GŽFoto: Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Samo znaju da otimaju

05.12.2016 11:08

Pa koliku bi vi cijenu htjeli? Sram vas bilo , bagro nepismena. Naeavno da je najkrivlja adminidtracija koja upravlja drzavom,, u ovako propaloj zemlji kubik ogrevnog drveta na panju, ne smije biti skuplji od 10KM. Onaj ko prodaje svoju privatnu sumu ne bi trebao uplacivati drzavi vise od 3KM po kubiku. Tad ne bi bilo sverca. Medjutim, pljackaju preko svega pa i preko otpadnog drveta. Uz sve ovo, dozvoljen je izvoz ogrevnog drveta , tako da je to podiglo cijenu.

ODGOVORITE
Name

Plan b

05.12.2016 11:26

Ogolise sve.Sume ce biti samo tamo gdje se ne moze prici masinerijom.

ODGOVORITE
Name

krotzko

05.12.2016 11:39

To bi bila dobra cijena, da tu bude metar drva. Tj. cijena ostala ista, a metar se smanjuje.

ODGOVORITE
Name

Sramota je sta rade

05.12.2016 16:04

2000-te godine, u Banjaluci je 10 metara drva kostalo 250KM. Sada kosta 650KM. I jos uvijek im je malo.

ODGOVORITE