Арапи (не)легално у БиХ купују некретнине

Под кодним називом „Некретнине“, Служба за послове са странцима БиХ наставила је акцију провјере страних држављана и њихових фирми које послују у БиХ, међу којима су Арапи убједљиво најбројнији. Утврђене су бројне неправилности.

Босна и Херцеговина 04.12.2016 | 21:30
Арапи (не)легално у БиХ купују некретнине
Надлежни су утврдили да број Арапа који посјећују БиХ стално расте: они оснивају фирме, а хиљаде хектара земљишта одлази у њихове руке. До сада је утврђено да велики број фирми не послује на наведеним адресама, да су оснивачки капитал и стварна имовина несразмјерни и да се разликују у стотинама хиљада евра, као и да су власници - особе које никада нису ушле у БиХ.

"Сада смо извршили провјеру више од 700 правних лица. Оно што забрињава да и више од 20 некретнина посједује по једно правно лице, а оснивачки капитал поново 2.000 марака. И друго, више од 300 правних лица нисмо нашли на адреси што значи да се ради о фиктивним фирмама. Такође, вишр од сто правних лица уопште нису улазили у Босну и Херцеговину – страни држављани основали су овдје фирме, ставили су директоре држављане БиХ", објашњава Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима БиХ.

Провјеравају се углавном фирме финасиране новцем арапских држављана, јер су оне убједљиво најбројније у БиХ.

"Појединци на разне начине желе да се домогну само територија без икакве обавезе, без икаквог плана и без преузимања било какве одговорности. Обавезе у смислу инвестиција и било чега с чим БиХ може имати користи, ми то морамо спријечити без обзира на то од кога и с које стране долази", каже министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић.

Са Арапима увелико сарађују институције у Федерацији БиХ: примјера ради, општина Илиџа преплављена је њиховим понудама за куповину земљишта, а у близини Врела Босне већ су купили више од 5.000 квадрата земљишта. То је само једна од локација које провјерава Служба за послове са странцима.

Паралелно са том службом раде и надлежна тужилаштва. Тако је недавно ухапшена група људи које је предводио Алија Делимустафић, а који су, према наводима из истраге, куповали напуштене станове на подручју Сарајева и продавали их арапским држављанима. Масовна продаја некретнина и земљишта Арапима, посебно у бошњачком дијелу Федерације, могла би да има и политичке импликације, упозорио је бошњачки академик Есад Дураковић, гостујући на телевизији Н1.

"И онда се врши исламизација, под знацима навода тог дијела бошњачке Федерације и довољно је да се направи неколико инцидената на тој основи, да онда кажу и Човић и Додик или не знам ко их већ наслиједи – ми нећемо да живимо с муслиманима ви сте такви и такви, ми хоћемо да се отцијепимо од вас", рекао је академик Дураковић.

Досадашња пракса показала је да се у име страних држављана купују некретнине и велике површине земљишта у БиХ. Према законским рјешењима, странац је могуће да буде власник земљишта или некретнина у БиХ само ако постоји реципроцитет са земљом из које долази. Арапским држављанима то није могуће.



БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Аха

04.12.2016 20:34

Па купују у федерацији. Не би требало да се рс мјеса ста ови раде у федерацији. Да хоце и моје неко да купи одмах би продао. Није вазно ко. Заборавити то доле сра ње висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

04.12.2016 20:55

Ипак це се обистинити предвиђања од500 000 Арапа у Сарајеву

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

05.12.2016 06:39

Ако бог да

Name

Стокан

04.12.2016 21:02

И ја би продао своју земљу Русима или Кинезима само да плачају као Арапи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимо искрени

04.12.2016 21:06

Присјетимо се, и будимо искрени, Додик је прије пет, сест година говорио да има сазнања да се на подруцје Сарајева населити неколико хиљада Арапа. Нико му није вјеровао из опозиције, а понајвисе нико из политицког Сарајева. А, ста је ово данас? Будимо искрени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

04.12.2016 22:02

Ето могу ли ја купити земљу у Арабији као Босњак. Нема шансе. Странац не смије ни да хода по граду. Држе те у баракама као радника у округу фирме. Шта це нам такви. Тешка је та њихова пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прле

04.12.2016 22:42

Па ста ако купују? Кад би ми неко понудио екстра цифру одмах би прихватио. Цему то одакле је ако својим парама купује од неког ко хоце да прода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мата

05.12.2016 05:27

До сада арапи купили око 55 дунума земље око Сарајева а газде Конзума купили око 250 дунума земље у цијелој Босни,несто се слабо о томе прица.

ОДГОВОРИТЕ