Arapi (ne)legalno u BiH kupuju nekretnine

Pod kodnim nazivom „Nekretnine“, Služba za poslove sa strancima BiH nastavila je akciju provjere stranih državljana i njihovih firmi koje posluju u BiH, među kojima su Arapi ubjedljivo najbrojniji. Utvrđene su brojne nepravilnosti.

Bosna i Hercegovina 04.12.2016 | 21:30
Arapi (ne)legalno u BiH kupuju nekretnine
Nadležni su utvrdili da broj Arapa koji posjećuju BiH stalno raste: oni osnivaju firme, a hiljade hektara zemljišta odlazi u njihove ruke. Do sada je utvrđeno da veliki broj firmi ne posluje na navedenim adresama, da su osnivački kapital i stvarna imovina nesrazmjerni i da se razlikuju u stotinama hiljada evra, kao i da su vlasnici - osobe koje nikada nisu ušle u BiH.

"Sada smo izvršili provjeru više od 700 pravnih lica. Ono što zabrinjava da i više od 20 nekretnina posjeduje po jedno pravno lice, a osnivački kapital ponovo 2.000 maraka. I drugo, više od 300 pravnih lica nismo našli na adresi što znači da se radi o fiktivnim firmama. Takođe, višr od sto pravnih lica uopšte nisu ulazili u Bosnu i Hercegovinu – strani državljani osnovali su ovdje firme, stavili su direktore državljane BiH", objašnjava Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Provjeravaju se uglavnom firme finasirane novcem arapskih državljana, jer su one ubjedljivo najbrojnije u BiH.

"Pojedinci na razne načine žele da se domognu samo teritorija bez ikakve obaveze, bez ikakvog plana i bez preuzimanja bilo kakve odgovornosti. Obaveze u smislu investicija i bilo čega s čim BiH može imati koristi, mi to moramo spriječiti bez obzira na to od koga i s koje strane dolazi", kaže ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić.

Sa Arapima uveliko sarađuju institucije u Federaciji BiH: primjera radi, opština Ilidža preplavljena je njihovim ponudama za kupovinu zemljišta, a u blizini Vrela Bosne već su kupili više od 5.000 kvadrata zemljišta. To je samo jedna od lokacija koje provjerava Služba za poslove sa strancima.

Paralelno sa tom službom rade i nadležna tužilaštva. Tako je nedavno uhapšena grupa ljudi koje je predvodio Alija Delimustafić, a koji su, prema navodima iz istrage, kupovali napuštene stanove na području Sarajeva i prodavali ih arapskim državljanima. Masovna prodaja nekretnina i zemljišta Arapima, posebno u bošnjačkom dijelu Federacije, mogla bi da ima i političke implikacije, upozorio je bošnjački akademik Esad Duraković, gostujući na televiziji N1.

"I onda se vrši islamizacija, pod znacima navoda tog dijela bošnjačke Federacije i dovoljno je da se napravi nekoliko incidenata na toj osnovi, da onda kažu i Čović i Dodik ili ne znam ko ih već naslijedi – mi nećemo da živimo s muslimanima vi ste takvi i takvi, mi hoćemo da se otcijepimo od vas", rekao je akademik Duraković.

Dosadašnja praksa pokazala je da se u ime stranih državljana kupuju nekretnine i velike površine zemljišta u BiH. Prema zakonskim rješenjima, stranac je moguće da bude vlasnik zemljišta ili nekretnina u BiH samo ako postoji reciprocitet sa zemljom iz koje dolazi. Arapskim državljanima to nije moguće.



BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Aha

04.12.2016 20:34

Pa kupuju u federaciji. Ne bi trebalo da se rs mjesa sta ovi rade u federaciji. Da hoce i moje neko da kupi odmah bi prodao. Nije vazno ko. Zaboraviti to dole sra nje vise.

ODGOVORITE
Name

!!!

04.12.2016 20:55

Ipak ce se obistiniti predviđanja od500 000 Arapa u Sarajevu

ODGOVORITE
Name

blbl

05.12.2016 06:39

Ako bog da

Name

Stokan

04.12.2016 21:02

I ja bi prodao svoju zemlju Rusima ili Kinezima samo da plačaju kao Arapi.

ODGOVORITE
Name

Budimo iskreni

04.12.2016 21:06

Prisjetimo se, i budimo iskreni, Dodik je prije pet, sest godina govorio da ima saznanja da se na podrucje Sarajeva naseliti nekoliko hiljada Arapa. Niko mu nije vjerovao iz opozicije, a ponajvise niko iz politickog Sarajeva. A, sta je ovo danas? Budimo iskreni.

ODGOVORITE
Name

Ja

04.12.2016 22:02

Eto mogu li ja kupiti zemlju u Arabiji kao Bosnjak. Nema šanse. Stranac ne smije ni da hoda po gradu. Drže te u barakama kao radnika u okrugu firme. Šta ce nam takvi. Teška je ta njihova para.

ODGOVORITE
Name

Prle

04.12.2016 22:42

Pa sta ako kupuju? Kad bi mi neko ponudio ekstra cifru odmah bi prihvatio. Cemu to odakle je ako svojim parama kupuje od nekog ko hoce da proda.

ODGOVORITE
Name

Mata

05.12.2016 05:27

Do sada arapi kupili oko 55 dunuma zemlje oko Sarajeva a gazde Konzuma kupili oko 250 dunuma zemlje u cijeloj Bosni,nesto se slabo o tome prica.

ODGOVORITE