Због чега је блокиран кредит ММФ-а за БиХ?

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање није постигао договор о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, чиме је угрожен аранжман са ММФ-ом, али и сви други међународни кредитни аранжмани, изјавио је предсједавајући Управног одбора УИО и министар финансија у Савјету министара БиХ Вјекослав Беванда.

Босна и Херцеговина 04.12.2016 | 21:53
Због чега је блокиран кредит ММФ-а за БиХ?
“Обавеза према ММФ-у је усвајање закона о акцизама који се односи на нафту и нафтне прерађевине и ја сам сазвао сједницу. На почетку сједнице из Федерације БиХ било је примједбе на начин расподјеле прихода и захтјев да се приходи распоређују сагласно распореду укупних прихода, а не како је то дефинисано правилником из 2009. године, уз аргументацију да ФБиХ уплаћује више по основу горива”, рекао је Беванда новинарима након сједнице Управног одбора УИО БиХ у Мостару. 

Он је поновио да закона нема, те да је, што се тиче Управног одбора УИО, прича завршена јер не може наговорити некога да се позитивно изјасни. 

“Угрожен је и аранжман са ММФ-ом, али и сви други кредитни аранжмани, и код ЕБРД-а, ОПЕЦ фонда, Кувајтског фонда…”, нагласио је Беванда.

На питање ко је био против, Беванда није дао одређен одговор, рекао је кратко: “нећу да трачам”!

Но, министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, који је такође присуствовао састанку, упро је прстом у Федерацију БиХ.

Казао је да су представници Федерације БиХ блокирали усвајање закона о акцизама јер су имали примједбе на закон о уплатама на јединствени рачун средстава.

Према информацијама Слободне Босне, кључни спор на сједници Управног одбора Управе за индиректно опорезивање настао је због противљења представника Републике Српске да се прецизно договори омјер расподјеле прихода који ће се оствариват повећањем акциза на нафту, на чему су представници Федерације БиХ упорно инсистирали. 

Представници Српске сматрају да се приходи од акциза требају дијелити на исти начин како се дијеле приходи од ПДВ-а, но представници Федерације БиХ изнијели су податак према којем је потрошња нафтних деривата у РС око 28 посто а у Федерцији БиХ 72 посто, те би у складу с том пропорцијом требало дијелити и приходе од акциза, уз могућност сталних корекција на крају сваког мјесеца, у складу с реалном потрошњом нафтних деривата у два ентитета.

То би био најправеднији модел и нико се не би могао жалити да је закинут. 

Но, представници РС заступали су стајалиште да се приходи од акциза требају дијелити фиксно, по принципу 2/3 Федерацији БиХ а 1/3 Републици Српској, јер процјењују да би на тај начин добили знатно више средстава него што им реално припада. 

По свему судећи, проблем се неће ријешити без помоћи ММФ-а који је и тражио измјене Закона о акцизама као услов за нову траншу кредита.

Извор: СБ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Саса

04.12.2016 18:02

Није трацање информација о исходу гласања. То се зове транспарентност рада институције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бане

04.12.2016 18:03

Баш ме чуди, сада је тек догорело до ноката само стежи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље

04.12.2016 18:47

Има це мање да краду и онако народ не види ниста

Name

Генерал

04.12.2016 18:54

Мало ко прица о цињеницама а то да се на годисњем нивоу у Федерацији прода 72% од укупног обима нафте и нафтних деривата и то је тразено на састанку јер не мозе бити трецина како ни економија није трецински подијељена. Колико ко уплати да толико и добије а заврсни рацун да се ради на крају сваког мјесеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младиц

05.12.2016 04:21

А сто ви не предлозите и порези и акцизе сто се опорезује у РС ту и да остаје и ими и ви задовољни па ко колико добије.

Name

Суштина

04.12.2016 20:14

То је више него добро за нас остале. Изгубили су само политичари. Почеће успостављање реда и поретка ако престану дотицати те нелегалне паре. Нелегалне су јер нису зарадјене. То је исто као да их је неко наштанцао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топ

05.12.2016 09:15

Све ће потписати у минут до 12х...живи били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ