Анализа: Парни ваљак нека меље... У гостима!

Од укупно 12 утакмица Партизан је играо седам на страни. Од тога добио шест.

Кошарка 05.12.2016 | 23:50
Анализа: Парни ваљак нека меље... У гостима!
Кошаркаши Партизана утакмицом у Новом Месту против Крке затворили су први круг такмичења у Јадранској лиги, барем када су у питању гостовања. Остало им је да још у 13. колу дочекају Игокеу у хали Пионир како би могла да се подвуче црта и направи први пресек стања и пролазног времена. Ипак, оно што је већ сада извесно је да је екипа Александра Џикића у овом првом делу сезоне направила заиста добар резултат на страни и показала, за разлику од неких претходних Партизанових екипа, да им играње на страни не представља ама баш никакав проблем.

Језиком бројки то изгледа овако - до сада је београдски тим у Јадранској лиги од 12 мечева одиграо седам на страни. Од тога је славио на шест гостовања, а само је изгубио од Црвене звезде, једине непоражене екипе у лиги. Црно-бели су сезону отворили победом у Бару, а затим су редом падали МЗТ и Карпош у Скопљу, ФМП у Железнику, Задар у Далмацији и синоћ Крка у Новом Месту.

Већина тих утакмица у гостима била је на једну лопту, а победе су извојеване после великих борби. Изузетак је убедљив тријумф над МЗТ-ом, као и донекле онај против Крке. Са друге стране, чињеница је и да је Партизан два велика ривала угостио на свом терену, Будућност и Цедевиту и да је ту доживео поразе.

У сваком случају, у односу на претходну сезону ово што је урадила Џикићева екипа када су у питању гостовања представља напредак за "светлосну годину" у односу на прошлу сезону, када је први тријумф у гостима остварен, занимљиво, баш у Новом Месту, али тек у 20. колу, када је већ дошло до смене на клупи. А укупно је прошле сезоне победио два пута на страни у регионалном такмичењу, два бода су тада још освојена и на гостовању Тајфуну.

Иако се времена и околности мењају, а самим тим и јачина Јадранске лиге и конкуренција, поређења ради Партизан је само у два наврата откад се ту такмичи, имао боље учинке на страни у првом делу сезоне. Тако је у сезони 2008/09 имао перфектних 6-0 на страни, а годину дана раније доживео је само један пораз на гостовањима. Тада је екипу носио популарни трио ТНТ, од којег је у садашњем Партизану остао само Новица Величковић.

Такође, у сезони 2009/10 коју је обележио пласман на Фајнал фор Евролиге, црно-бели су у првих шест утакмица у гостима забележили четири победе и два пораза. Са друге стране, међу најлошијим учинцима црно-белих у гостима на Јадрану спадају они у сезони 2010/11, када је београдски клуб имао само једну победу у шест мечева, а ту је и претпрошла сезона са два тријумфа из седам гостовања у првом делу такмичења.

Наравно, ове бројке и статистика не морају много да значе када су буде ломила сезона, али победе на страни увек добро утичу на психичку снагу екипе и доприносе расту самопоуздања. У Партизановом случају остаје да се види да ли ће то искуство стечено на гостујућим теренима у првом делу сезоне, у наставку успети да претвори у адут у борби за трофеје.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар