Analiza: Parni valjak neka melje... U gostima!

Od ukupno 12 utakmica Partizan je igrao sedam na strani. Od toga dobio šest.

Košarka 05.12.2016 | 23:50
Analiza: Parni valjak neka melje... U gostima!
Košarkaši Partizana utakmicom u Novom Mestu protiv Krke zatvorili su prvi krug takmičenja u Jadranskoj ligi, barem kada su u pitanju gostovanja. Ostalo im je da još u 13. kolu dočekaju Igokeu u hali Pionir kako bi mogla da se podvuče crta i napravi prvi presek stanja i prolaznog vremena. Ipak, ono što je već sada izvesno je da je ekipa Aleksandra Džikića u ovom prvom delu sezone napravila zaista dobar rezultat na strani i pokazala, za razliku od nekih prethodnih Partizanovih ekipa, da im igranje na strani ne predstavlja ama baš nikakav problem.

Jezikom brojki to izgleda ovako - do sada je beogradski tim u Jadranskoj ligi od 12 mečeva odigrao sedam na strani. Od toga je slavio na šest gostovanja, a samo je izgubio od Crvene zvezde, jedine neporažene ekipe u ligi. Crno-beli su sezonu otvorili pobedom u Baru, a zatim su redom padali MZT i Karpoš u Skoplju, FMP u Železniku, Zadar u Dalmaciji i sinoć Krka u Novom Mestu.

Većina tih utakmica u gostima bila je na jednu loptu, a pobede su izvojevane posle velikih borbi. Izuzetak je ubedljiv trijumf nad MZT-om, kao i donekle onaj protiv Krke. Sa druge strane, činjenica je i da je Partizan dva velika rivala ugostio na svom terenu, Budućnost i Cedevitu i da je tu doživeo poraze.

U svakom slučaju, u odnosu na prethodnu sezonu ovo što je uradila Džikićeva ekipa kada su u pitanju gostovanja predstavlja napredak za "svetlosnu godinu" u odnosu na prošlu sezonu, kada je prvi trijumf u gostima ostvaren, zanimljivo, baš u Novom Mestu, ali tek u 20. kolu, kada je već došlo do smene na klupi. A ukupno je prošle sezone pobedio dva puta na strani u regionalnom takmičenju, dva boda su tada još osvojena i na gostovanju Tajfunu.

Iako se vremena i okolnosti menjaju, a samim tim i jačina Jadranske lige i konkurencija, poređenja radi Partizan je samo u dva navrata otkad se tu takmiči, imao bolje učinke na strani u prvom delu sezone. Tako je u sezoni 2008/09 imao perfektnih 6-0 na strani, a godinu dana ranije doživeo je samo jedan poraz na gostovanjima. Tada je ekipu nosio popularni trio TNT, od kojeg je u sadašnjem Partizanu ostao samo Novica Veličković.

Takođe, u sezoni 2009/10 koju je obeležio plasman na Fajnal for Evrolige, crno-beli su u prvih šest utakmica u gostima zabeležili četiri pobede i dva poraza. Sa druge strane, među najlošijim učincima crno-belih u gostima na Jadranu spadaju oni u sezoni 2010/11, kada je beogradski klub imao samo jednu pobedu u šest mečeva, a tu je i pretprošla sezona sa dva trijumfa iz sedam gostovanja u prvom delu takmičenja.

Naravno, ove brojke i statistika ne moraju mnogo da znače kada su bude lomila sezona, ali pobede na strani uvek dobro utiču na psihičku snagu ekipe i doprinose rastu samopouzdanja. U Partizanovom slučaju ostaje da se vidi da li će to iskustvo stečeno na gostujućim terenima u prvom delu sezone, u nastavku uspeti da pretvori u adut u borbi za trofeje.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar