Најмлађа олимпијка се из БиХ преселила у Њемачку!

„Ја сам мислила да ће се послије Олимпијаде неке ствари промијенити, да ћу добити неку прилику, да останем, али ништа није кренуло на боље, тако да сам се одлучила на пресељење", каже Теслићанка Татјана Ђекановић.

Остали спортови 05.12.2016 | 14:45
Најмлађа олимпијка се из БиХ преселила у Њемачку!
Олимпијка из Теслића Татјана Ђекановић тренутно живи код родбине у њемачком Мајнцу, гдје тренира стрељаштво у далеко бољим условима од оних које је имала у стрељани у родном граду.

„Њемачки стрељачки савез има око пет милиона чланова. Нашла сам клуб, одмах су ме примили, поштују ме и цијене. Могла сам уствари да бирам између пет-шест клубова у тако малом окружењу. Њима је нормално да имају елекронске мете. Мени је то било тако занимљиво. Ово ми је заиста велики избор и велика прилика и шанса“, рекла је Ђекановићева, преноси портал радија "Слободна Европа".

Млада стрељачица има 19 година и најбоља је у женској конкуренцији у Босни и Херцеговини, каже њен тренер у теслићком клубу Геофон и селектор стрељачке репрезентације БиХ Невен Рашић.

„Тренутно заузима 50. мјесто на европској ранг листи најбољих жена стријелаца и 67. мјесто на свјетској ранг листи, од двјестотињак жена које су ушле у ту листу Свјетске стрељачке федерације. У Босни и Херцеговини Татјана је најбољи стријелац, била је једини кандидат испред ових свих жена да наступи на Олимпијади. Држи рекорд Босне и Херцеговине за сениорке, држи и за јуниорке. Најбоља жена стријелац, иако је по годинама још увијек јуниорка“.

Ти резултати су далеко значајнији када се узму у обзир услови за тренирање стрељаштва у Теслићу.

„Колеге који су у Европи или даље, они не могу да схвате да ми немамо, на примјер, једну електронску мету овдје у клубу, која је потребна за те врхунске резултате. Међутим, ето, самим радом, ентузијазмом и упорношћу, Татјана је остварила такав резултат који је на завидном врхунском нивоу“.

Татјана Ђекановић наглашава да су јој у у таквим околностима много значили подршка клуба и посвећеност тренера, али да то није довољно за још боље резултате.

„Ја сам мислила да ће се послије Олимпијаде те ствари промијенити, да ћу добити неку прилику, да останем тамо. Наставићу, наравно, да се такмичим за Босну и Херцеговину, то све стоји, али ништа није кренуло на боље, тако да сам се одлучила да ћу се преселити и да ћу тренирати негдје друго. Да не причам о опреми и пушци, то су ми све моји родитељи и спонзори купили. Оно што више кошта, наравно, нема смисла да то моји родитељи плаћају“.

Након завршене гимназије у Теслићу, Татјана жели да настави образовање на Техничком универзитету у Дармштату, те се нада да ће те планове моћи да усклади са спортском каријером.

„Студирање у Њемачкој је захтјевно, има ограничен број изостанака, ја можда не бих могла да испуним ту норму јер сам стално на такмичењима, али се надам да ће они бити толерантни. Видјећу како ће то све ићи“.

Њен тренер увјерен је да ће и у овом случају направити добар резултат.

„И овдје је било обавеза везано за школу, тренинг, стрељаштво, такмичења, па је успјела. Ученик је генерације, на крају крајева, овдје у Теслићу, у гимназији“, каже Рашић.

Татјана Ђекановић и Невен Рашић су у сталном контакту због припрема за такмичење које ће се убрзо одржати у Луксембургу. Тамо ће Татјана представљати Геофон из Теслића. Првакиња БиХ каже да живот у Њемачкој захтијева промјену босанскохерцеговачког начина размишљања.

„Има толико вјера, толико нација, разлика, и сви заједно нормално живе. То је стварно лијепо. Живот није хиљаду година, тако да треба да се више волимо, у читавој Босни и Херцеговини. Мени је жао што се, на примјер, ми поносимо што имамо освајаче медаља који наступају за друге репрезентације. Мени је то стварно толико жалосно“.

У развијенијим државама најбољи спортисти у овим дисциплинама имају далеко већу подршку него што је то случај са Татјаном Ђекановић у БиХ, каже тренер Невен Рашић.

„Најбољи стријелци у држави, односно чланови репрезентације, добијају тамо оружје, добијају опрему, муницију. Ми смо препуштени да сами себи све, и ону једну једину дијаболу, купимо“.

Извор: мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Босанац

05.12.2016 15:41

Паметно дјевојко,иди одавде и не окрећи се,није то преко свијета,то је 2 сата лета авионом. тражи своју срећу изван балканске вјетрометине и вуко*ебине.

ОДГОВОРИТЕ