Сахрањен кубански лидер Фидел Кастро

Посмртни остаци кубанског лидера Фидела Кастра положени су јутрос на приватној церемонији на гробљу у Сантјагу де Куби, колијевци револуције чији је предводник био.

Свијет 04.12.2016 | 21:47
Сахрањен кубански лидер Фидел Кастро
Сахрана је одржана након што су кубански званичници у посљедњем тренутку одустали од планова да се церемонија преноси уживо на телевизији на националном и међународном нивоу.

Новинарима међународних медија је забрањено присуство на сахрани, пренио је АП. Поворка са посмртним остацима Кастра, који је владао Кубом 50 година, напустила је јутрос у 06.39 часова Трг револуције у Сантјагу.



Поворка је, послије деветодневног одавања поште и масовних окупљања широм земље у част лидера преминулог 25. новембра у 90. години, прошла кроз масу од више хиљада Кубанаца који су изашли на улице да се опросте од свог револуционалног лидера, јављају агенције.

Из масе се чуло "Живео Фидел" и ријечи националне химне, док се возило у коме је урна са пепелом кретало ка гробљу Санта Ифигенија, гдје је Кастро сахрањен, недалеко од маузолеја у којем почива херој кубанске независности из 19. вијека, Хозе Мартин.



У тренутку када је поворка стигла на гробље у 07:15 сати по локалном времену, у Сантјагу је испаљен 21 плотун у Фиделову част, наводи АП.

Предсједник Кубе Раул Кастро у суботу увече је предводио масовни, завршни скуп у част свог брата на Тргу Револуције у Сантјагу, заклевши се пред његовим посмртним остацима да ће бранити братство и социјализам, пренио је раније АФП.



Такође је најавио да ће кубанска скупштина касније овог мјесеца усвојити закон којим ће, по Фиделовој жељи, бити забрањено да се улице називају по њему и да се у његову част подижу споменици, бисте и статуе.

"Много сам тужна што смо изгубили оца", каже Марта Лоида, 36-годишња професорка универзитета која је сједела на земљи држећи слику Фидела Кастра послије Рауловог говора.



Извор: Агенције
Фото: АФП

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

xп

04.12.2016 14:49

Зар нису имали какав љепси ауто за ову намјену...каква је ово конзерва. Тито прије 36 година провезен у бољем ауту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мао Це

04.12.2016 20:24

Џип је руски уаз

Name

Зељко Бањалука

04.12.2016 18:02

Људи они су под ембаргом добро је да и то имају. Највеца трагедија је и ми смо под Ембаргом само нам јос нису ОПОЗИЦИЈА и новинари јавили,нису нам јавили ни да је рат готов јос га воде,да нема ембарга биле би Руске ВЕЛИКЕ и МАЛЕ инвестиције,биле би Кинеске нико не коментарисе ста је урадјено и Кини посјетио салон за масазу,ИСТИНА ЈЕ ДА СМО ПОД ЕМБАРГОМ А ЈОС НАМ НИСУ ЈАВИЛИ А САД АДИО......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило

05.12.2016 02:02

СРБи гледајте свога посла и своју бригу бринуте а не тудју. Кастро је био паметнији од многи политицара који су њега вољели или мрзили. Зато је Кастро постао дио кубанске историје.