Sahranjen kubanski lider Fidel Kastro

Posmrtni ostaci kubanskog lidera Fidela Kastra položeni su jutros na privatnoj ceremoniji na groblju u Santjagu de Kubi, kolijevci revolucije čiji je predvodnik bio.

Svijet 04.12.2016 | 21:47
Sahranjen kubanski lider Fidel Kastro
Sahrana je održana nakon što su kubanski zvaničnici u posljednjem trenutku odustali od planova da se ceremonija prenosi uživo na televiziji na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Novinarima međunarodnih medija je zabranjeno prisustvo na sahrani, prenio je AP. Povorka sa posmrtnim ostacima Kastra, koji je vladao Kubom 50 godina, napustila je jutros u 06.39 časova Trg revolucije u Santjagu.



Povorka je, poslije devetodnevnog odavanja pošte i masovnih okupljanja širom zemlje u čast lidera preminulog 25. novembra u 90. godini, prošla kroz masu od više hiljada Kubanaca koji su izašli na ulice da se oproste od svog revolucionalnog lidera, javljaju agencije.

Iz mase se čulo "Živeo Fidel" i riječi nacionalne himne, dok se vozilo u kome je urna sa pepelom kretalo ka groblju Santa Ifigenija, gdje je Kastro sahranjen, nedaleko od mauzoleja u kojem počiva heroj kubanske nezavisnosti iz 19. vijeka, Hoze Martin.



U trenutku kada je povorka stigla na groblje u 07:15 sati po lokalnom vremenu, u Santjagu je ispaljen 21 plotun u Fidelovu čast, navodi AP.

Predsjednik Kube Raul Kastro u subotu uveče je predvodio masovni, završni skup u čast svog brata na Trgu Revolucije u Santjagu, zaklevši se pred njegovim posmrtnim ostacima da će braniti bratstvo i socijalizam, prenio je ranije AFP.



Takođe je najavio da će kubanska skupština kasnije ovog mjeseca usvojiti zakon kojim će, po Fidelovoj želji, biti zabranjeno da se ulice nazivaju po njemu i da se u njegovu čast podižu spomenici, biste i statue.

"Mnogo sam tužna što smo izgubili oca", kaže Marta Loida, 36-godišnja profesorka univerziteta koja je sjedela na zemlji držeći sliku Fidela Kastra poslije Raulovog govora.



Izvor: Agencije
Foto: AFP

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

xp

04.12.2016 14:49

Zar nisu imali kakav ljepsi auto za ovu namjenu...kakva je ovo konzerva. Tito prije 36 godina provezen u boljem autu

ODGOVORITE
Name

Mao Ce

04.12.2016 20:24

Džip je ruski uaz

Name

Zeljko Banjaluka

04.12.2016 18:02

Ljudi oni su pod embargom dobro je da i to imaju. Najveca tragedija je i mi smo pod Embargom samo nam jos nisu OPOZICIJA i novinari javili,nisu nam javili ni da je rat gotov jos ga vode,da nema embarga bile bi Ruske VELIKE i MALE investicije,bile bi Kineske niko ne komentarise sta je uradjeno i Kini posjetio salon za masazu,ISTINA JE DA SMO POD EMBARGOM A JOS NAM NISU JAVILI A SAD ADIO......

ODGOVORITE
Name

Mihailo

05.12.2016 02:02

SRBi gledajte svoga posla i svoju brigu brinute a ne tudju. Kastro je bio pametniji od mnogi politicara koji su njega voljeli ili mrzili. Zato je Kastro postao dio kubanske istorije.