Данас је Ваведење пресвете Богородице

Ваведење пресвете Богородице је један од 12 великих хришћанских празника. Означава улазак – уведење свете Богородице у храм.

Србија 04.12.2016 | 12:56
Данас је Ваведење пресвете Богородице
Један од највећих празника посвећених Богомајци биће обиљежен данас у храмовима Српске православне цркве и православним домовима.

Према предању Богородица је једина жена која је ступила на тло Свете Горе на свом мисионарском путовању по повратку из Свете Земље.

Овај празник, обиљежен црвеним словом у богослужбеном календару СПЦ као заповедни празник, слави се као успомена на дан када је Богородица, у пратњи својих родитеља Јоакима и Ане, први пут уведена у храм Божји.

Чином Ваведења Маријиног, каже јеванђелско предање, свети родитељи испунили су завјет да ће пород, којег дуго нису имали, “предати Богу на службу”.

“Напријед су ишле дјевице, са запаљеним свијећама, а за њима пресвета Дијева, украшена царским благољепним хаљинама, како приличи кћери царевој и невјести Божјој”, записано је у “Прологу” владике Николаја Велимировића.

Ваведење је слава манастира Хиландар на Светој Гори, па ће братство српске царске лавре прославити празник своје заштитнице и заштитнице читавог Атоса.

Уочи манастирске славе, служи се свеноћно бденије уз учешће монаха из других светогорских манастира и присутних гостију. Сва служба је величанствена и у свему царска. У манастиру се поводом славе спрема свечана трпеза и кољиво са изображеном иконом Ваведења и друго кољиво за парастос свим ктиторима и приложницима обитељи који се служи истога дана али увече.

У складу са древним обичајем сваке године игуманско мјесто на један дан преузима игуман Светог манастира Ватопеда.

Посебне братске везе између Ватопеда и Хиландара утемељене су још у вријеме Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог и сваке године за вријеме манастирских слава игумани два манастира замењују мјеста.

На православним иконама посвећеним овом празнику слика се Богородица у пратњи дјевојака са упаљеним воштаницама, а једна од најлепших представа је славска икона манастира Хиландар.

У Цркви краља Милутина у Студеници је једна од највреднијих и најбоље очуваних фресака са истом сценом Ваведења. На славским иконама Ваведења слика се такође и сцена из јерусалимског храма, у којој трогодишњу Марију и њене родитеље прима првосвештеник Захарија, отац Јована Претече.

Шта данас не смије да се ради, а шта мора:
– У те дане Црква, својом првом заповјешћу, позива вјерни народ да иде у цркву, на Службу Божју. И празник се и слави богослужбено, на Светој литургији. Значи, није довољно само не радити на празник, већ тај дан треба посветити Господу Богу своме, посветити души својој – каже отац Душан Анђелковић за Телеграф о празницима обиљеженим црвеним словом.

(Телеграф.рс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Српска Дубница Путиново.

04.12.2016 15:11

СВИМ СРБИМА ЦЕСТИТАМ СРЕЦАН ПРАЗНИК СВЕТО ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ:ОД ИСТОКА ДОЗАПАДАОД УНЕ ДО ДРИНЕ АПОСЕБНО СРПСКОЈ ДУБНИЦИ КОЈАДАНАС ИМА ПРАЗНИК СЕЛА ДУБНИЦЕ ДАГА ДРАГАБРАЦО СРБИ РУСИ И ГРЦИ УМИРУ И ЉУБАВИ ПРОСВИТЕ БРАЦО ДУБНИЦАНИ ЦУВАЈТЕ ВЕРУ ХРИСТОВУ ИВРАТИТЕСЕ СВЕТОЈ СРПСКОЈ ЗЕМЉИ НАСИХ ПРАНДЈЕДОВА ДАОЦИСТИМО НАСУ ДУБНИЦУ ИОДЊЕ НАПРАВИМО ЕТНОСЕЛО СРПСКА ДУБНИЦА:СВОСЕМЕ КОЈЕЈЕ ПОСЕЈАНО ОЦИСТИТ УКОРЕНУ ДАСЕВИСЕ НЕПОНАВЉА:ЈЕРЈЕТОСЕМЕ ЗАГАДИЛО ИЗАТРОВАЛО :СВЕТОСАВСКУ БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ :ЗИВЕО ТРАМП ПУТИН РАДОВАН И ВОЈВОДА СЕСЕЉ:ЛЕП ИСРДАЦАН ПОЗДРАВ НОЈАЈА РЕПУБЛИКА ДОЊЕЦК:ЦЦЦП:

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

04.12.2016 15:57

Браству Манастира Хилендара на Светој Гори зелимо срецну Славу молеци се Једином Добром, Старом СРБском Родјаку Господу насем Исусу Христу да сви СРБи по угледу на Хилендарце своју Славу Славе кроз молитве Богу и СРБском Роду, у медјусобној хрисцанској љубави и братској слози и јединству дрзеци непромјениту Светоотацку СРБску вјеру своју - Светосавље, као врхунац хрисцанске Православне националне идеолигије и СРБски нацина зивота. Синовима и кцерима Светог Православља ЦЕСТИТАМО Празник ВАВЕДЕЊА (Уводјења) ПРЕСВЕТЕ Богородице у ХРАМ Бозји, са надом и зељом да Стари СРБски Родјак ГОСПОД нас Исус Христос услиси молитве Мајке своје ПРЕСВЕТЕ Богородице која из љубави своје не престаје да се моли за СРБе своје Сину Своме. Зато це Господ као СРБски Родјак СРБе Светог Саве да обози, слози и умнози, да СРБи Светосавци као Народ Бозји кроз покајање, пост и молитву могу да сацувају Свето Православља од екуменизма као свјереси насег доба и да одоле тако искусењу садасњег злог времена и другим људским заблудама. Амин. БОЗЕ ДАЈ! НЕКА ЈЕ СРЕЦНО СВИЈУ СРБА СЛАВЉЕ ЦУВАЈ БОЗЕ СВЕТО ПРАВОСЛАВЉЕ!

ОДГОВОРИТЕ