Danas je Vavedenje presvete Bogorodice

Vavedenje presvete Bogorodice je jedan od 12 velikih hrišćanskih praznika. Označava ulazak – uvedenje svete Bogorodice u hram.

Srbija 04.12.2016 | 12:56
Danas je Vavedenje presvete Bogorodice
Jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci biće obilježen danas u hramovima Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnim domovima.

Prema predanju Bogorodica je jedina žena koja je stupila na tlo Svete Gore na svom misionarskom putovanju po povratku iz Svete Zemlje.

Ovaj praznik, obilježen crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC kao zapovedni praznik, slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane, prvi put uvedena u hram Božji.

Činom Vavedenja Marijinog, kaže jevanđelsko predanje, sveti roditelji ispunili su zavjet da će porod, kojeg dugo nisu imali, “predati Bogu na službu”.

“Naprijed su išle djevice, sa zapaljenim svijećama, a za njima presveta Dijeva, ukrašena carskim blagoljepnim haljinama, kako priliči kćeri carevoj i nevjesti Božjoj”, zapisano je u “Prologu” vladike Nikolaja Velimirovića.

Vavedenje je slava manastira Hilandar na Svetoj Gori, pa će bratstvo srpske carske lavre proslaviti praznik svoje zaštitnice i zaštitnice čitavog Atosa.

Uoči manastirske slave, služi se svenoćno bdenije uz učešće monaha iz drugih svetogorskih manastira i prisutnih gostiju. Sva služba je veličanstvena i u svemu carska. U manastiru se povodom slave sprema svečana trpeza i koljivo sa izobraženom ikonom Vavedenja i drugo koljivo za parastos svim ktitorima i priložnicima obitelji koji se služi istoga dana ali uveče.

U skladu sa drevnim običajem svake godine igumansko mjesto na jedan dan preuzima iguman Svetog manastira Vatopeda.

Posebne bratske veze između Vatopeda i Hilandara utemeljene su još u vrijeme Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog i svake godine za vrijeme manastirskih slava igumani dva manastira zamenjuju mjesta.

Na pravoslavnim ikonama posvećenim ovom prazniku slika se Bogorodica u pratnji djevojaka sa upaljenim voštanicama, a jedna od najlepših predstava je slavska ikona manastira Hilandar.

U Crkvi kralja Milutina u Studenici je jedna od najvrednijih i najbolje očuvanih fresaka sa istom scenom Vavedenja. Na slavskim ikonama Vavedenja slika se takođe i scena iz jerusalimskog hrama, u kojoj trogodišnju Mariju i njene roditelje prima prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Preteče.

Šta danas ne smije da se radi, a šta mora:
– U te dane Crkva, svojom prvom zapovješću, poziva vjerni narod da ide u crkvu, na Službu Božju. I praznik se i slavi bogoslužbeno, na Svetoj liturgiji. Znači, nije dovoljno samo ne raditi na praznik, već taj dan treba posvetiti Gospodu Bogu svome, posvetiti duši svojoj – kaže otac Dušan Anđelković za Telegraf o praznicima obilježenim crvenim slovom.

(Telegraf.rs)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Srpska Dubnica Putinovo.

04.12.2016 15:11

SVIM SRBIMA CESTITAM SRECAN PRAZNIK SVETO VAVEDENJE PRESVETE BOGORODICE:OD ISTOKA DOZAPADAOD UNE DO DRINE APOSEBNO SRPSKOJ DUBNICI KOJADANAS IMA PRAZNIK SELA DUBNICE DAGA DRAGABRACO SRBI RUSI I GRCI UMIRU I LJUBAVI PROSVITE BRACO DUBNICANI CUVAJTE VERU HRISTOVU IVRATITESE SVETOJ SRPSKOJ ZEMLJI NASIH PRANDJEDOVA DAOCISTIMO NASU DUBNICU IODNJE NAPRAVIMO ETNOSELO SRPSKA DUBNICA:SVOSEME KOJEJE POSEJANO OCISTIT UKORENU DASEVISE NEPONAVLJA:JERJETOSEME ZAGADILO IZATROVALO :SVETOSAVSKU BOSNU I HERCEGOVINU :ZIVEO TRAMP PUTIN RADOVAN I VOJVODA SESELJ:LEP ISRDACAN POZDRAV NOJAJA REPUBLIKA DONJECK:CCCP:

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

04.12.2016 15:57

Brastvu Manastira Hilendara na Svetoj Gori zelimo srecnu Slavu moleci se Jedinom Dobrom, Starom SRBskom Rodjaku Gospodu nasem Isusu Hristu da svi SRBi po ugledu na Hilendarce svoju Slavu Slave kroz molitve Bogu i SRBskom Rodu, u medjusobnoj hriscanskoj ljubavi i bratskoj slozi i jedinstvu drzeci nepromjenitu Svetootacku SRBsku vjeru svoju - Svetosavlje, kao vrhunac hriscanske Pravoslavne nacionalne ideoligije i SRBski nacina zivota. Sinovima i kcerima Svetog Pravoslavlja CESTITAMO Praznik VAVEDENJA (Uvodjenja) PRESVETE Bogorodice u HRAM Bozji, sa nadom i zeljom da Stari SRBski Rodjak GOSPOD nas Isus Hristos uslisi molitve Majke svoje PRESVETE Bogorodice koja iz ljubavi svoje ne prestaje da se moli za SRBe svoje Sinu Svome. Zato ce Gospod kao SRBski Rodjak SRBe Svetog Save da obozi, slozi i umnozi, da SRBi Svetosavci kao Narod Bozji kroz pokajanje, post i molitvu mogu da sacuvaju Sveto Pravoslavlja od ekumenizma kao svjeresi naseg doba i da odole tako iskusenju sadasnjeg zlog vremena i drugim ljudskim zabludama. Amin. BOZE DAJ! NEKA JE SRECNO SVIJU SRBA SLAVLJE CUVAJ BOZE SVETO PRAVOSLAVLJE!

ODGOVORITE