Данас можда почиње крај Европске уније

У Италији и Аустрији током викендаданас ће бити одржани први у низу кључних избора са којима потресена ЕУ мора да се суочи.

Свијет 04.12.2016 | 11:17
Данас можда почиње крај Европске уније
Резултати предсједничких избора у Аустрији и референдума у Италији могли би трајно да преобликују политичку структуру блока, па чак и да означе крај ЕУ у облику у коме она постоји данас.

Мало прије састанка Г7 у Токију у мају ове године Мартин Селмајер, званичник Брисела који води канцеларију предјседника Европске комисије Жан-Клод Јункера твитовао је да о нечему што је назвао "популистички хорор".

"Замислите да сљедеће године умјесто Барака Обаме, Франсоа Оланда, Дејвида Камерона и Матеа Ренција овде сједе Доналд Трамп, Борис Џонсон, Марин ле Пен и Бепе Грило.

Што се тиче Трампа, био је у праву. Напола је био у праву за Бориса Џонсона, за кога се нагађало да би могао да буде премијер прије него што је Тереза Меј преузела ту функцију, а ако се покаже да је био у праву и за остатка, Европа ће бити у великом проблему.

Бијесни, противници естаблишмента, националисти су они који су изгласали Брегзит и Доналда Трампа, а управо те снаге јачају у Европи широм Европе. Истовремено, у нередних 12 мјесеци Европску унију очекује низ референдума, парламентарних и предсједничких избора које би популисти и евроскептици лако могли да освоје.

Француски премијер Мануел Валс рекао је би "Европа могла да умре" пред "нападом популиста". Немачки министар Волфганг Шојбле упозорава на "демократски популизам", док Пјер Московиси, европски комесар за економска питања, каже да су европски гласачи спремни да "униште ЕУ".



Низ кључних избора

Права два теста су данас. У Аустрији бирачи гласају у другом кругу предсједничких избора, након што је претходно први пут у историји те земље изборни резултат поништен. Норберт Хофер, кандидат Слободарске партије, могао би да постане први ултрадесничар на челу Аустрије од Другог свјетског рата.



Истог дана, Италијани гласају на референдуму који би могао да доведе до промјене устава и ограничавања моћи Сената, што би отворило простор за пријеко потребне реформе за смењење дуга. Италијански премијер ставио је своју политичку каријеру на коцку, најавивши да ће поднети оставку ако референдум не прође. Анкете показују да то јесте реална могућност, а то би значило да су Бепе Грило и популистички покрет "Пет звездица" корак ближи власти.

Холандија гласа 15. марта, а анкете предност дају десничару Герту Вилдерсу и његовој Партији за слободу. У Француској први круг предсједничких избора је 23. априла, а очекује се да у други круг који се одржава мјесец дана касније готово сигурно уђе Марин ле Пен, лидерка десничраског Националог фронта.



Њемачка гласа касније, али очекује се да ће и на тамошњим федералним изборима Алтернатива за Њемачку (АфД) направити значајан резултат, можда чак и ући у савезни парламент као трећа политичка странка, иако је основана пре нешто више од годину дана.

Антисламски и антимиграциони покрет подршку је стекао критиковањем политике отворених врата Ангеле Меркел која је недавно потврдила да ће се кандидовати за четврти мандат. И у Чешкој добар резултат се смијеши популистима из АНО 2011.

Има ли ЕУ шансу?

Ипак, Брегзит и побједа Трампа у Америци не значе да ће аутоматски десничари и ултрадесничари доћи на власт, иак, као је Ле Пенова рекла по објављивању резултата избора у САД, "Трампова побједа учинила је оно што се чинило немогућим ипак могућим".

Ултрадесница јесте у успону, али може да се догоди и да бирачи у, по Европу несигурна времена, ипак изаберу познате и стабилне опције.



И утицај десничара могао би бити лимитиран. Ако Хофер заиста побједи у Аустрији, треба имати на уму да осим симболичког значаја, у функционалном смислу његова побједе неће много променити ствари у Аустрији јер предсједник има, у суштини, церемонијалну улогу.

Као што се готово извјесно најављује да ће Ле Пенова ући у други круг, тако је готово сигурно да ће у том кругу убједљиво изгубити од неког мало више центристичког кандидата.

Ипак побједом ултрадеснице, мејнстрим лидери попут Ангеле Меркел могли би да буду ослабљењи, а Европа под претњом тероризма, мигранстке кризе, спорог економског опоравка и са теретом Брегзита, могла би да буде у озбиљним проблемима.

Да ли то значи и крај? Мали је број оних који вјерују да ће распасти у потпуности, али без озбиљних реформи тешко да ће моћи да опстане.

(Блиц.рс)
(Фото: АП)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Дорис

04.12.2016 10:59

Шта ће наши политичари који су се припремили за распродају осталих ресурса који би им омогуцили добијање европских фондова, одакле су планирали себи дугорочну крађу. Постоји ли веци десничар од Ангеле.М?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Курта Мурта

04.12.2016 12:56

Браво Дорис.Одакле ово извуце ? Све се пуси, уф,уф....

Name

Зоол

04.12.2016 11:06

Ако Слободарска партија поједи на председницким изоборима дали це ЕУ да прихвати то или це да уведе санкције Аустрији као пре десетак година када је побједио Хајдер(сада покојни)који је тада предводио исту политику и водио странку?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

04.12.2016 12:28

Ако побједи неко кога подрзаје Додик,онда треба да нестане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

04.12.2016 19:46

Скокни мало на аваз,види кога ови васи зелени подрзавају.Не показујес никакво интересовање за ентитет-федерација у ком зивис

Name

Цхристиан Сwеден

04.12.2016 12:31

Од свих прва це пасти Италија јер она је вец несолвентна... и повуци це еурозону са собом, а затим це да се смањи схенген зона јер је еуропи доста висе да у италију стизу црнци који добију папире и онда се селе даље у Француску, Аустрију Сведску , Њемацку

ОДГОВОРИТЕ
Name

АБЦ

04.12.2016 13:29

И ти си неки црнац, па се свакако надам да ће коначно и тебе првим пакетом лиферовати назад на Мањачу.

Name

Боки

04.12.2016 12:59

Потпуно је погресно називати људе десницарима а они ниста друго неце него свој мир у својој куци и посао у својој земљи.Због досљака и сколу и вртиц морају прилагодјавати,странци буквално пљацкају социјалне фондове и људима досадило.Нека побиједе и треба да побиједе.њихово људи су далеко демократски образованији и прво сто на изборима гледају је свој интерес.Не ко наси људи 20 год лазе ти га бирас.Годинама се западњацима обецавало да це им бити. боље у еу с њима било горе.Странци су оборили плате криминалитет се повецао и људима досадило

ОДГОВОРИТЕ
Name

АБЦ

04.12.2016 13:27

Слажем се. Послије побједе десничара у ЕУ, надам се да ће прво српске дошљаке послати кућама.

Name

зумба

04.12.2016 13:30

БЕЧ - У Бечу је откривен још један случај преваре и злоупотребе социјалне помоћи Двадесетпетогодишњи држављанин Србије и његови баба и деда, добијали на име социјалне помоћи скоро 3000 евра па он није ни морао да ради, а у Србији је од тог новца градио кућу. Овај пензионисани брачни старости пеко 80 година, добијао је основно породично осигурање и додатну дуплу надокнаду за бригу о њима, што је укупно износило 2998 евра. Због позамашне суме њихов 25-годишњи унук који је бринуо о њима није ни морао да ради. Брачни пар је добијао минималну социјалну помоћ од 1256,64 евра, затим накнаду за бригу о њима, сваки по 451,80 евра (укупно903,60 евра). Њихов унук је на име социјалне помоћи месечно добијао 628,32 евра плус 209,44 евра за трошкове живота. Кад се све то зброји месечно су на име социјалне помоћ добијали 2998 евра. Уз то су имали субвенционисани стан за који су били обавезни да плаћају кирију у износу 640 евра. Онои међутим нису кирију плаћали редовно, па су добили тужбу за исељење. Међутим ФАWОС ( Институт за станарско осигурање ) је понудио да измири преостале обавезе након чега би станодавац одустајао од тужбе.

Name

План б

04.12.2016 14:06

Писес глупости.Горе наведени су десницари или политицки десно орјентисани.Њихова политицка дјеловања и програми нису тајна нити се они јавно другације представљају.Само код нас имас десницара (Додик) који се представљају као социјалисти (СНСД) или лијево орјентисани,а понасају се супротно од основног опредјељења политицког дјеловања и јос јавно подрзавају Хофера и слицне фасисте без имало срама и стида.Твој коментар потврдјује да си и ти политицки десно орјентисан само то јос ниси сконто.Позз

Name

мислим

04.12.2016 13:00

Вријеме је за треци свјетски па ето и гласаци помазу из знања или незнања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако то иде.

04.12.2016 13:58

Р:ко данас ратује,само лудаки ,најмодернији ратови су"финанцијски ратови.а томе је крај досао благајне празне ,презадузеност велика:сада морају дати мир док се опет неопоморе "дапоцну одплацивати дугове.

Name

Логика...

04.12.2016 13:02

Људи погледајте само те ликове , ДЕСНИЦАРЕ или ста су вец. Најезим се од самог изгледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тољагаси

04.12.2016 13:53

Неморас тако далеко да гледас.Довољно је да погледас домаце владе,парламенте,скупстине итд. Све сами ,,љепотани и љепотице,,.

Name

33

04.12.2016 13:31

Може ли вама у кућу уселити ко год хоће. Наравно да не може. Зашто би у Аустрију? Аустрија Аустријанцима. У својој сте држави све уништили па би сад у Аустрију, њима на грбачу. И да њих затрујете. Е не може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МладаБосна

04.12.2016 13:49

Сто горе на западу нама боље нека се о себи забаве

ОДГОВОРИТЕ