Дан Д: Аустрија бира

Широм Аустрије јутрос су, од осам сати, отворена скоро сва бирачка мјеста, за избор предсједника.

Свијет 04.12.2016 | 10:11
Дан Д: Аустрија бира
На изборима 6,4 милиона грађана има прилику да се одлучи између кандидата десничарске Слободарске партије (ФПО) Норберта Хофера и кандидата подржаног од стране Зелених Александера ван дер Белена.

Само послије двадесетак минута затвориће се прва гласачка мјеста, пошто само између 8 и 8.20 часова становници дома Антониус у Фелдкирхену имају времена да гласају, а десет минута касније затвара се гласачко мјесто у затвору у Инсбруку.

У Инсбруку и Бечу, као и општинама Винервалд и Волфсгрубен, бирачи ће имати прилике гласају до 17 часова, док ће у већини гласачких мјеста гласање бити омогућено до 16 часова.

Први резултати биће саопштени послије 17 часова, јер до тада би требало да буде избројано око 35 до 40 одсто гласова, у половини општина, те би тада, ако борба не буде тијесна, као што се предвиђа, могао бити познат побједник.

Гласање се данас одвија уз строжа правила, која предвиђају да дјеца не могу да, са родитељима, уђу на гласачко мјесто.

Такође је забрањено и фотографисање и снимање приликом гласања на бирачком мјесту.

Данашни избори се одвијају уз велику међународну пажњу, јер би побједа кандидата деснице, како претпостављају експерти, послије успјеха Доналда Трампа у САД, могла подстаћи јачање деснице у другим европским земљама, те довести до побједа деснице и евроскептика на предстојећим изборима у државама, као што је прије свега Француска.

Такође се, током кампање, приказивало да би Хофер као предједник могао тежити ка иступању Аустрије из ЕУ, што је он негирао и објашњавао да жели развој ЕУ, али не у централистичку творевину, већ унију земаља чланице са већим овлашћењима за њене државе.

Због тога се предизборна кампања, али и данашње гласање спроводе у једној врсти референдумске атмосфере.

(Агенције)
(Фото: АП Пхото/Роналд Зак)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Вуле

04.12.2016 10:09

За Додика је Хофер спас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теска

04.12.2016 10:35

Хофер и његова десница теско да могу победити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

04.12.2016 12:44

Хофер побједјује 100% Еуропа иде у десно.