Dan D: Austrija bira

Širom Austrije jutros su, od osam sati, otvorena skoro sva biračka mjesta, za izbor predsjednika.

Svijet 04.12.2016 | 10:11
Dan D: Austrija bira
Na izborima 6,4 miliona građana ima priliku da se odluči između kandidata desničarske Slobodarske partije (FPO) Norberta Hofera i kandidata podržanog od strane Zelenih Aleksandera van der Belena.

Samo poslije dvadesetak minuta zatvoriće se prva glasačka mjesta, pošto samo između 8 i 8.20 časova stanovnici doma Antonius u Feldkirhenu imaju vremena da glasaju, a deset minuta kasnije zatvara se glasačko mjesto u zatvoru u Insbruku.

U Insbruku i Beču, kao i opštinama Vinervald i Volfsgruben, birači će imati prilike glasaju do 17 časova, dok će u većini glasačkih mjesta glasanje biti omogućeno do 16 časova.

Prvi rezultati biće saopšteni poslije 17 časova, jer do tada bi trebalo da bude izbrojano oko 35 do 40 odsto glasova, u polovini opština, te bi tada, ako borba ne bude tijesna, kao što se predviđa, mogao biti poznat pobjednik.

Glasanje se danas odvija uz stroža pravila, koja predviđaju da djeca ne mogu da, sa roditeljima, uđu na glasačko mjesto.

Takođe je zabranjeno i fotografisanje i snimanje prilikom glasanja na biračkom mjestu.

Današni izbori se odvijaju uz veliku međunarodnu pažnju, jer bi pobjeda kandidata desnice, kako pretpostavljaju eksperti, poslije uspjeha Donalda Trampa u SAD, mogla podstaći jačanje desnice u drugim evropskim zemljama, te dovesti do pobjeda desnice i evroskeptika na predstojećim izborima u državama, kao što je prije svega Francuska.

Takođe se, tokom kampanje, prikazivalo da bi Hofer kao predjednik mogao težiti ka istupanju Austrije iz EU, što je on negirao i objašnjavao da želi razvoj EU, ali ne u centralističku tvorevinu, već uniju zemalja članice sa većim ovlašćenjima za njene države.

Zbog toga se predizborna kampanja, ali i današnje glasanje sprovode u jednoj vrsti referendumske atmosfere.

(Agencije)
(Foto: AP Photo/Ronald Zak)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Vule

04.12.2016 10:09

Za Dodika je Hofer spas.

ODGOVORITE
Name

Teska

04.12.2016 10:35

Hofer i njegova desnica tesko da mogu pobediti.

ODGOVORITE
Name

Neko

04.12.2016 12:44

Hofer pobjedjuje 100% Europa ide u desno.