Ископавање стало прије 150 година, али из јама и даље куља гас

Рудник каолина-глине, према којој је насеље Сочковац на Озрену у општини Петрово познат на Балкану, стар је преко 300 година.

Босна и Херцеговина 03.12.2016 | 21:50
Ископавање стало прије 150 година, али из јама и даље куља гас
Каолин, односно керамичка глина, па и угаљ копали су се у окомитим окнима које је осигуравала дрвена подграда која се и данас види. Није иструла, јер је, кажу стручњаци, чувају гасови.

Изучавана је 1984. године на једном инстутиту у Загребу. С обзиром да су рудничке јаме дубоке као најдубљи бунари, место је прозвано Бунарине.

Магистар геодезије, Петар Катанић каже да је експлоатација каолина, односно угља престала прије 150 година. Окна су остала отворена, а из њих куља отровни гас ЦО2, опасан по људе и по животиње, пише Аваз.

Један од мештана пре 50 година, на Бунарине је одвео пса да га у њих баци, јер га није слушао. Само што се сагнуо истог тренутка је отрован гасовима и подлегао на лицу места.

"Гас ЦО2 је отрован и с тим се не треба играти. Нажалост, бунари нису ни осигурани, стоје отворени насред шуме. Данас смо на улазу у један бунар видели угинулу животињу, отровао ју је опасни плин" каже Катанић.

Зато људи дођу на Бунарине, с удаљеност од око 50 метара виде чудо и брзим корацима се враћају у супротном смеру.

Извор: Аваз

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сладјана Педиц Катаниц

04.12.2016 13:26

Цовјек који је погинуо у Бунаринама је мој дјед,Константин Педиц.То се десило у јануару 1989 године,а не прије 50 година као сто сте написали.

ОДГОВОРИТЕ