Iskopavanje stalo prije 150 godina, ali iz jama i dalje kulja gas

Rudnik kaolina-gline, prema kojoj je naselje Sočkovac na Ozrenu u opštini Petrovo poznat na Balkanu, star je preko 300 godina.

Bosna i Hercegovina 03.12.2016 | 21:50
Iskopavanje stalo prije 150 godina, ali iz jama i dalje kulja gas
Kaolin, odnosno keramička glina, pa i ugalj kopali su se u okomitim oknima koje je osiguravala drvena podgrada koja se i danas vidi. Nije istrula, jer je, kažu stručnjaci, čuvaju gasovi.

Izučavana je 1984. godine na jednom instutitu u Zagrebu. S obzirom da su rudničke jame duboke kao najdublji bunari, mesto je prozvano Bunarine.

Magistar geodezije, Petar Katanić kaže da je eksploatacija kaolina, odnosno uglja prestala prije 150 godina. Okna su ostala otvorena, a iz njih kulja otrovni gas CO2, opasan po ljude i po životinje, piše Avaz.

Jedan od meštana pre 50 godina, na Bunarine je odveo psa da ga u njih baci, jer ga nije slušao. Samo što se sagnuo istog trenutka je otrovan gasovima i podlegao na licu mesta.

"Gas CO2 je otrovan i s tim se ne treba igrati. Nažalost, bunari nisu ni osigurani, stoje otvoreni nasred šume. Danas smo na ulazu u jedan bunar videli uginulu životinju, otrovao ju je opasni plin" kaže Katanić.

Zato ljudi dođu na Bunarine, s udaljenost od oko 50 metara vide čudo i brzim koracima se vraćaju u suprotnom smeru.

Izvor: Avaz

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sladjana Pedic Katanic

04.12.2016 13:26

Covjek koji je poginuo u Bunarinama je moj djed,Konstantin Pedic.To se desilo u januaru 1989 godine,a ne prije 50 godina kao sto ste napisali.

ODGOVORITE