Годину дана тестирају мост у Пријечанима

Иако је пробијено неколико рокова које су надлежни сами заказивали, нови мост у бањалучком насељу Пријечани још није отворен.

Република Српска 03.12.2016 | 20:20
Годину дана тестирају мост у Пријечанима
Више пута су се појављивала оштећења због којих мост за дуже од годину дана није успио да прође тестирање. Док траје међусобно оптуживање извођача и пројектанта о томе ко је крив, мјештани на своју одговорност прелазе преко моста који није добио употребну дозволу.

Отварање моста у Пријечанима се од прошле године најављује готово сваког мјесеца, али то се још није догодило. Мост је неколико пута падао на тестовима оптерећења.

И посљедњи тест је показао да нешто није направљено како треба. Иако је конструкција требало да издржи оптерећење и до 10 тона, конструкција је почела да попушта под дупло мањим теретом.

Мост је несигуран и расклиман, кажу мјештани, па је прелазак преко њега прави изазов. Из Јавне установе “Воде Српске”, која је носилац пројекта, саопштавају да је од извођача затражено да хитно исправи недостатке.

 Неправилности на конструкцији исправљане су неколико пута након његове изградње, али су се увијек појављивале нове. Посљедња санација рађена је у септембру, када су отклоњени проблеми са варовима, због којих је дошло до увијања пода.

Из града Бањалука поручују да мост неће добити дозволу за употребу док прелазак преко њега не буде безбједан.

Мост су прије неколико дана посјетили стручњаци града и “Вода Српске” да би утврдили у каквом стању је конструкција.

Питање је ко ће платити додатне радове. Из предузећа “Нискоградња” раније су поручили да они нису криви за слабу носивост, јер су, као извођач, све урадили према пројекту. Да треба да плате додатне поправке, не сматрају ни у “Водама Српске”.

Пјешачки мост је до сада коштао више од 400 хиљада марака. Додатни радови, због лоше градње или неодговарајућег пројекта, додатно ће подићи цијену.



БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

33

03.12.2016 19:44

Ста це ови лопови нсправити. Ниста да ваља. Колико их се ту уградило цудо да икако и стоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамарис

04.12.2016 04:47

Казу пројектовали га на 10 тона,а газда Тамариса не смије преко њега иако је вец годину дана на драстицној дијети.Боји се пуцања.

Name

ПА

03.12.2016 21:49

Ко не мора боље да не иде по том мосту !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.12.2016 23:09

Нискоградњу напуштају радници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комедија

04.12.2016 00:06

Какви смо ми краљеви да нас нема требало би нас измислит.Спуцали паре на мост који ниста не ваља и нико није крив?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Швабо

04.12.2016 08:12

Мост није добро хаушпиран аахххихииихи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало зачачкати

04.12.2016 08:34

Ако се види ко је власник извођача радова, ко је власник пројектантске фирме и како и по којој процедури су додијељени радови за изградњу моста, биће јасно зашто је мост направљен на нама својствен начин. Криминално. Арматура и жељезо не треба да се сикирају. Имају алиби. Нису били присутни кад се мост градио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

04.12.2016 09:31

Могла би држава платити Нискоградњи 20 милиона КМ које им се дугују.

ОДГОВОРИТЕ