Godinu dana testiraju most u Priječanima

Iako je probijeno nekoliko rokova koje su nadležni sami zakazivali, novi most u banjalučkom naselju Priječani još nije otvoren.

Republika Srpska 03.12.2016 | 20:20
Godinu dana testiraju most u Priječanima
Više puta su se pojavljivala oštećenja zbog kojih most za duže od godinu dana nije uspio da prođe testiranje. Dok traje međusobno optuživanje izvođača i projektanta o tome ko je kriv, mještani na svoju odgovornost prelaze preko mosta koji nije dobio upotrebnu dozvolu.

Otvaranje mosta u Priječanima se od prošle godine najavljuje gotovo svakog mjeseca, ali to se još nije dogodilo. Most je nekoliko puta padao na testovima opterećenja.

I posljednji test je pokazao da nešto nije napravljeno kako treba. Iako je konstrukcija trebalo da izdrži opterećenje i do 10 tona, konstrukcija je počela da popušta pod duplo manjim teretom.

Most je nesiguran i raskliman, kažu mještani, pa je prelazak preko njega pravi izazov. Iz Javne ustanove “Vode Srpske”, koja je nosilac projekta, saopštavaju da je od izvođača zatraženo da hitno ispravi nedostatke.

 Nepravilnosti na konstrukciji ispravljane su nekoliko puta nakon njegove izgradnje, ali su se uvijek pojavljivale nove. Posljednja sanacija rađena je u septembru, kada su otklonjeni problemi sa varovima, zbog kojih je došlo do uvijanja poda.

Iz grada Banjaluka poručuju da most neće dobiti dozvolu za upotrebu dok prelazak preko njega ne bude bezbjedan.

Most su prije nekoliko dana posjetili stručnjaci grada i “Voda Srpske” da bi utvrdili u kakvom stanju je konstrukcija.

Pitanje je ko će platiti dodatne radove. Iz preduzeća “Niskogradnja” ranije su poručili da oni nisu krivi za slabu nosivost, jer su, kao izvođač, sve uradili prema projektu. Da treba da plate dodatne popravke, ne smatraju ni u “Vodama Srpske”.

Pješački most je do sada koštao više od 400 hiljada maraka. Dodatni radovi, zbog loše gradnje ili neodgovarajućeg projekta, dodatno će podići cijenu.



BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

33

03.12.2016 19:44

Sta ce ovi lopovi nspraviti. Nista da valja. Koliko ih se tu ugradilo cudo da ikako i stoji.

ODGOVORITE
Name

Tamaris

04.12.2016 04:47

Kazu projektovali ga na 10 tona,a gazda Tamarisa ne smije preko njega iako je vec godinu dana na drasticnoj dijeti.Boji se pucanja.

Name

PA

03.12.2016 21:49

Ko ne mora bolje da ne ide po tom mostu !

ODGOVORITE
Name

Dragan

03.12.2016 23:09

Niskogradnju napuštaju radnici.

ODGOVORITE
Name

komedija

04.12.2016 00:06

Kakvi smo mi kraljevi da nas nema trebalo bi nas izmislit.Spucali pare na most koji nista ne valja i niko nije kriv?

ODGOVORITE
Name

Švabo

04.12.2016 08:12

Most nije dobro haušpiran aahhhihiiihi

ODGOVORITE
Name

Malo začačkati

04.12.2016 08:34

Ako se vidi ko je vlasnik izvođača radova, ko je vlasnik projektantske firme i kako i po kojoj proceduri su dodijeljeni radovi za izgradnju mosta, biće jasno zašto je most napravljen na nama svojstven način. Kriminalno. Armatura i željezo ne treba da se sikiraju. Imaju alibi. Nisu bili prisutni kad se most gradio.

ODGOVORITE
Name

Milojko

04.12.2016 09:31

Mogla bi država platiti Niskogradnji 20 miliona KM koje im se duguju.

ODGOVORITE