Како Електропривреда дијели стимулације?

Матично прдузеће МХ „Електорпривреда РС“ исплаћивало је сваки мјесец у прошлој години стимулацију, која се кретала и до 30 одсто плате, скоро свим радницима без доказа на који су начин они те стимулације заслужили, открила је Главна служба за ревизију јавног сектора РС.

Република Српска 03.12.2016 | 21:52
Како Електропривреда дијели стимулације?
У извјештају ревизије наведено је да је чак 97 одсто радника Матичног предузећа, или њих 155 у просјеку мјесечно примало стимулацију од десет до 30 одсто. Ово предзеће лани је запошљавало 176 радника, али руководиоци немају право на стимулацију.

„Стимулативни дио плате за раднике је утврђиван појединачно за сваки мјесец и мјесечно се кретао од 10 до 30 одсто за 155 радника у просјеку у току 2015. године, што чини око 97 одсто од броја радника који су имали право на стимулацију, с обзиром на то да право немају само руководиоци“, наводи се у извјештају ревизије.

Ревизори су истакли да би по правилу стимулација требала да представља мотив за изванредне или бар изнадпросјечне резултате у раду, те да у ситуацији у којој највећи број радника већ остварује стимулацију, то умањује ефекте такве врсте награђивања и поприма карактеристике практичног повећања плате радника.

„Предузеће поступку ревизије није могло да докаже на који начин је сваки радник појединачно испунио прописане критеријуме на основу којих је добио стимулацију“, истакнуто је у извјештају.



Укупни трошкови бруто зарада и накнада радника у прошлој години износили су 3,9 милиона КМ од чега је на зараде за редован рад отишло 3,45 милиона КМ, а за стимулације 425.704 КМ.

Поред тога, ревизори су указали и да је Матично предузеће лани издавало више путних налога за службена путовања особи која није у радном односу у предузећу што није у складу са Уредбом о накнадама за службена путовања у земљи и иностранству за запослене у јавном сектору РС којим су те накнаде предвиђене за запослене, а ови путни налози су издавани ради обрачуна трошкова службених путовања насталих у вези обављања услуга дефинисаних закљученим уговором о дјелу.

„Такође, у појединим случајевима запосленима који су били на службеном путовању признавани су трошкови смјештаја и ноћења на основу хотелских рачуна хотела који спада у прву категорију, што није у складу са поменутом уредбом. Трошкови смјештаја и ноћења на службеном путовању обрачунавају се највише до висине цијене ноћења у хотелу друге категорије (са четири звјездице) у мјесту службеног боравка“, наведено је у извјештају.

Нето добит овог предузећа у прошлој години износио је нешто више од два милиона КМ.

Матично предузеће у зависним предузећима ЕРС има 65 одсто капитала, односно у Истраживачко-развојном центру електроенергетике са 51 одсто.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Модроња Р.

03.12.2016 15:28

Мало им што имају енормно високе и редовне плате, већ трпају џепове и богате се и на друге начине, ево кроз стимулације које су само изговор за додатно богаћење појединаца у овом монополиситчком предузећу које је уједно и златна кока за странке на власти и њихове лидере. Због тога су у директорску фотељу и поставили искусног вука за разне махинације Ж. Ковачевића којег Петар Ђокић, Небојша Радмановић и Додик увијек држе као кеца у рукаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

03.12.2016 15:49

Браво за овај текст бијо сам се забринуо да це овај дан проци без малверзација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба

03.12.2016 16:06

Стимулације примају Додови послушници за не рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мафија струјна

03.12.2016 16:16

Па то је права ситница тих 425 000 км.На термоелектрани Гацко тренутно ради 1950 људи што је најмање 500 вишка.Тих 500 уз просјечна примања од 1180 марака нето плате плус 57 посто обавеза износи 10 милиона годишњ.А она је у губитку 150 милона.Толико о уштеди.А жута премијерка рече да је посебно задовољна домаћинским односом руковотства .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економ-еколом

03.12.2016 17:45

Ма то је ситница. Хигијенски радници ХЕ Висеград , а има их барем 20 имају нето мјесецну плату од око 1300 км . На то се на годисњем нивоу додају и : -Тринаеста плата -Новцани поклон од 600 КМ за Васкрс -Новцани поклон од 600 КМ за Бозиц -цек су висини 600 км намјењен за измиривање дуга за струју сваких 6 мјесеци -200 КМ на годисњем нивоу за потребе куповине наоцара -регрес -зимница -огрев Поред тога , сваки радник мозе да уз помоц заједницке касе подигне позајмицу за куповину стамбеног или пословног простора у висини до 60 000 КМ које враца у равномјерним мјесецним ратама без камате. Па зар није лијепо бити радник ХЕ Висеград.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Високи напон

03.12.2016 19:16

Нису проблем плате и стимулације које се дијеле радницима. Проблем је што је у свим јавним предузећима у РС преко 50% вишка радника и што запослени имају редовна примања на име накнаде за утрошену електричну енергију. Ко је правио електране, наравно сви становници, а привилегије имају и користе само запослени. Зашто борци који су се борили за ову државу немају бонове на име накнаде за утрошену електричну енергију?...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

03.12.2016 22:06

Борцима електране.