Kako Elektroprivreda dijeli stimulacije?

Matično prduzeće MH „Elektorprivreda RS“ isplaćivalo je svaki mjesec u prošloj godini stimulaciju, koja se kretala i do 30 odsto plate, skoro svim radnicima bez dokaza na koji su način oni te stimulacije zaslužili, otkrila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Republika Srpska 03.12.2016 | 21:52
Kako Elektroprivreda dijeli stimulacije?
U izvještaju revizije navedeno je da je čak 97 odsto radnika Matičnog preduzeća, ili njih 155 u prosjeku mjesečno primalo stimulaciju od deset do 30 odsto. Ovo predzeće lani je zapošljavalo 176 radnika, ali rukovodioci nemaju pravo na stimulaciju.

„Stimulativni dio plate za radnike je utvrđivan pojedinačno za svaki mjesec i mjesečno se kretao od 10 do 30 odsto za 155 radnika u prosjeku u toku 2015. godine, što čini oko 97 odsto od broja radnika koji su imali pravo na stimulaciju, s obzirom na to da pravo nemaju samo rukovodioci“, navodi se u izvještaju revizije.

Revizori su istakli da bi po pravilu stimulacija trebala da predstavlja motiv za izvanredne ili bar iznadprosječne rezultate u radu, te da u situaciji u kojoj najveći broj radnika već ostvaruje stimulaciju, to umanjuje efekte takve vrste nagrađivanja i poprima karakteristike praktičnog povećanja plate radnika.

„Preduzeće postupku revizije nije moglo da dokaže na koji način je svaki radnik pojedinačno ispunio propisane kriterijume na osnovu kojih je dobio stimulaciju“, istaknuto je u izvještaju.Ukupni troškovi bruto zarada i naknada radnika u prošloj godini iznosili su 3,9 miliona KM od čega je na zarade za redovan rad otišlo 3,45 miliona KM, a za stimulacije 425.704 KM.

Pored toga, revizori su ukazali i da je Matično preduzeće lani izdavalo više putnih naloga za službena putovanja osobi koja nije u radnom odnosu u preduzeću što nije u skladu sa Uredbom o naknadama za službena putovanja u zemlji i inostranstvu za zaposlene u javnom sektoru RS kojim su te naknade predviđene za zaposlene, a ovi putni nalozi su izdavani radi obračuna troškova službenih putovanja nastalih u vezi obavljanja usluga definisanih zaključenim ugovorom o djelu.

„Takođe, u pojedinim slučajevima zaposlenima koji su bili na službenom putovanju priznavani su troškovi smještaja i noćenja na osnovu hotelskih računa hotela koji spada u prvu kategoriju, što nije u skladu sa pomenutom uredbom. Troškovi smještaja i noćenja na službenom putovanju obračunavaju se najviše do visine cijene noćenja u hotelu druge kategorije (sa četiri zvjezdice) u mjestu službenog boravka“, navedeno je u izvještaju.

Neto dobit ovog preduzeća u prošloj godini iznosio je nešto više od dva miliona KM.

Matično preduzeće u zavisnim preduzećima ERS ima 65 odsto kapitala, odnosno u Istraživačko-razvojnom centru elektroenergetike sa 51 odsto.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Modronja R.

03.12.2016 16:28

Malo im što imaju enormno visoke i redovne plate, već trpaju džepove i bogate se i na druge načine, evo kroz stimulacije koje su samo izgovor za dodatno bogaćenje pojedinaca u ovom monopolisitčkom preduzeću koje je ujedno i zlatna koka za stranke na vlasti i njihove lidere. Zbog toga su u direktorsku fotelju i postavili iskusnog vuka za razne mahinacije Ž. Kovačevića kojeg Petar Đokić, Nebojša Radmanović i Dodik uvijek drže kao keca u rukavu.

ODGOVORITE
Name

BORAC

03.12.2016 16:49

Bravo za ovaj tekst bijo sam se zabrinuo da ce ovaj dan proci bez malverzacija

ODGOVORITE
Name

Beba

03.12.2016 17:06

Stimulacije primaju Dodovi poslušnici za ne rad.

ODGOVORITE
Name

mafija strujna

03.12.2016 17:16

Pa to je prava sitnica tih 425 000 km.Na termoelektrani Gacko trenutno radi 1950 ljudi što je najmanje 500 viška.Tih 500 uz prosječna primanja od 1180 maraka neto plate plus 57 posto obaveza iznosi 10 miliona godišnj.A ona je u gubitku 150 milona.Toliko o uštedi.A žuta premijerka reče da je posebno zadovoljna domaćinskim odnosom rukovotstva .

ODGOVORITE
Name

Ekonom-ekolom

03.12.2016 18:45

Ma to je sitnica. Higijenski radnici HE Visegrad , a ima ih barem 20 imaju neto mjesecnu platu od oko 1300 km . Na to se na godisnjem nivou dodaju i : -Trinaesta plata -Novcani poklon od 600 KM za Vaskrs -Novcani poklon od 600 KM za Bozic -cek su visini 600 km namjenjen za izmirivanje duga za struju svakih 6 mjeseci -200 KM na godisnjem nivou za potrebe kupovine naocara -regres -zimnica -ogrev Pored toga , svaki radnik moze da uz pomoc zajednicke kase podigne pozajmicu za kupovinu stambenog ili poslovnog prostora u visini do 60 000 KM koje vraca u ravnomjernim mjesecnim ratama bez kamate. Pa zar nije lijepo biti radnik HE Visegrad.

ODGOVORITE
Name

Visoki napon

03.12.2016 20:16

Nisu problem plate i stimulacije koje se dijele radnicima. Problem je što je u svim javnim preduzećima u RS preko 50% viška radnika i što zaposleni imaju redovna primanja na ime naknade za utrošenu električnu energiju. Ko je pravio elektrane, naravno svi stanovnici, a privilegije imaju i koriste samo zaposleni. Zašto borci koji su se borili za ovu državu nemaju bonove na ime naknade za utrošenu električnu energiju?...

ODGOVORITE
Name

nnn

03.12.2016 23:06

Borcima elektrane.