"Сарајево често чини грешке према Србији"

Предсједник Србије Томислав Николић оцијенио је да је однос Београда према БиХ потпуно јасан и чист, али да званично Сарајево често чини грешке према Србији.

Србија 03.12.2016 | 14:46
"Сарајево често чини грешке према Србији"
Одговарајући на питање да ли ће до краја свог мандата посјетити Сарајево и шта мисли о идеји предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића о тројном састанку лидера БиХ, Србије и Хрватске, Николић је рекао да постоје различите идеје, али да се не морају правити тројни састанци за боље односе.

"Што бисмо ми морали на неком тројном нивоу да правимо састанке да бисмо имали боље односе? Па то се ради билатерално", рекао је Николић новинарима у Београду.

Николић је подсјетио да је постојао план да он буде позван у званичну посјету Сарајеву у вријеме када Предсједништвом БиХ предсједава представник бошњачког народа, али да се то до сада није остварило.

"Ја не могу да се намећем да идем у госте. Никада нисам одбио да негде одем. Увек покушавам да успоставимо што боље односе", рекао је Николић.

Николић је истакао да Србија потпуно признаје БиХ, зато што је гарант Дејтонског споразума и да не чини ништа да је дестабилизује.

"Србија има специјалне односе са Републиком Српском, који су јој гарантовани Дејтонским споразумом. Не знам шта још треба да урадимо", рекао је Николић.

Напомињући да је Дејтонски споразум замислио државу која функционише, Николић је оцијенио да је очигледно да тако како је замислио, БиХ не може да фунционише.

"Сада нека се договарају. Имају тамо три народа, два ентитета. Имају могућност, имају подршку међународне заједнице. Како се договре, ми ћемо да поштујемо. Али, ако је написано тако да не могу никако да се договоре, тај који је то написао, није ни желео државу", рекао је Николић.

Што се тиче односа према Хрватској, Николић је навео да Србија нема лош однос према Загребу, те да ниједан појединац у Србији на било којем положају никада није испољио антагонизам према Хрватској или према било коме у Хрватској.

"Међутим, понекад, ми Хрватској одговоримо на оно што се у тој земљи директно деси у односу на Србију, на грађане српске националности, на неког државника из Србије и онда то испада као да смо у свађи", каже Николић.

Он је додао да је на новом хрватском руководству и влади да се опредијеле - да ли ће бити зависни од ултранационализма, фашизма, који је постојао и који се увијек некако провлачи, као и да ли ће да им зависи успјех од тога уколико изјаве да мрзе Србију или не.

Николић је истакао да се у Србији избори не добијају на мржњи према било коме, посебно не на мржњи према Хрватској.

"Дакле, ако буду нормали, као што је у Србији свако од нас нормалан, ми ћемо имати добре односе. А, ако наставе и даље овако или ако, када год им се учини да им то треба због популарности на домаћем терену, изваде Павелићеву заставу, па се под њом сликају, онда нека не да очекују да Србија може баш потпуно и искрено да им верује да они желе да нама добре односе", рекао је Николић.

Извор: Агенције

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

БиХ

03.12.2016 13:50

Ипак ћемо сачекати новог предсједника Србије !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.12.2016 20:00

Сесељ је спреман,са њим це вам бити лаксе да се догиворите,он нема скривене намјере. Само признајте ко сте у ствари и нема проблема

Name

ре ре

04.12.2016 08:02

Презивила је Босна и горе тако да ова двојица могу само крепати а Босна це остати.

Name

ре.ре.ре.

04.12.2016 19:53

Босне висе нема мој пријатељу,то сто вама један дио бивсе босне представљају као цјеловиту босну је само храна за васе пусте зеље.Немас председника,језик,химну,војска у распаду ..имас заставу под коју само ви стајете

Name

Семберац

03.12.2016 14:31

Све ви сад постујете и БиХ и Хрватску а иза леђа гледа те како ноз да забијете иза врата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

03.12.2016 15:39

Не представљај се као Семберац.

Name

Мишкин

03.12.2016 15:14

Иванићева идеја о тројном састанку је за сваку похвалу јер он тиме показује да је за међудржавну сарадњу, добросусједске односе, договоре и мир у овом дијелу Европе. Очито, то се Николићу не допада. Па већ кад он није за тројне састанке зашто онда, ако му је стало до срадње и мира, сам не покрене иницијативу за билатералне сусрете и договоре са сусједима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

03.12.2016 20:47

Засто да се не претставља као семберац.Јели мислиш да сваки семберац мора бити радикалан и подрзавати овакве.

Name

Полако

03.12.2016 16:29

Све док је СДА на власти у Сарајеву са Изедбеговицем на целу неце се ниста промијенити. Лицно мислим да висе незна ста ради.Игра на карту радикалног ислама је оцито пропала једино је остала стета коју це градјани платити кад буду прелазили границе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

03.12.2016 20:16

А Николиц бас европејац и демократа хахахха

Name

Полако

04.12.2016 08:38

Европејци су споредна ствар у овој прици .Балкану су неопходни људи који могу да сарадјују са свима.Назалост Изедбеговиц јос мозе само са Ердоганом и то је питање доклеце.

Name

Ре Полако

04.12.2016 14:00

Са ким се то немозе Изетбеговиц??? Цовјек заговара улазак у ЕУ а не некакве савеза са Кином и Русијом.Мозда са тобом се неслазе,Додиком и Николицем. Николиц је свакако војвода, разумијем га, Додик сверцер а ти???

Name

Полако

04.12.2016 14:23

ЕУ никада неце примити БиХ . То добро Изедбеговиц зна а оно ста прица и ради неиде скупа .