"Sarajevo često čini greške prema Srbiji"

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je da je odnos Beograda prema BiH potpuno jasan i čist, ali da zvanično Sarajevo često čini greške prema Srbiji.

Srbija 03.12.2016 | 14:46
"Sarajevo često čini greške prema Srbiji"
Odgovarajući na pitanje da li će do kraja svog mandata posjetiti Sarajevo i šta misli o ideji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o trojnom sastanku lidera BiH, Srbije i Hrvatske, Nikolić je rekao da postoje različite ideje, ali da se ne moraju praviti trojni sastanci za bolje odnose.

"Što bismo mi morali na nekom trojnom nivou da pravimo sastanke da bismo imali bolje odnose? Pa to se radi bilateralno", rekao je Nikolić novinarima u Beogradu.

Nikolić je podsjetio da je postojao plan da on bude pozvan u zvaničnu posjetu Sarajevu u vrijeme kada Predsjedništvom BiH predsjedava predstavnik bošnjačkog naroda, ali da se to do sada nije ostvarilo.

"Ja ne mogu da se namećem da idem u goste. Nikada nisam odbio da negde odem. Uvek pokušavam da uspostavimo što bolje odnose", rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da Srbija potpuno priznaje BiH, zato što je garant Dejtonskog sporazuma i da ne čini ništa da je destabilizuje.

"Srbija ima specijalne odnose sa Republikom Srpskom, koji su joj garantovani Dejtonskim sporazumom. Ne znam šta još treba da uradimo", rekao je Nikolić.

Napominjući da je Dejtonski sporazum zamislio državu koja funkcioniše, Nikolić je ocijenio da je očigledno da tako kako je zamislio, BiH ne može da funcioniše.

"Sada neka se dogovaraju. Imaju tamo tri naroda, dva entiteta. Imaju mogućnost, imaju podršku međunarodne zajednice. Kako se dogovre, mi ćemo da poštujemo. Ali, ako je napisano tako da ne mogu nikako da se dogovore, taj koji je to napisao, nije ni želeo državu", rekao je Nikolić.

Što se tiče odnosa prema Hrvatskoj, Nikolić je naveo da Srbija nema loš odnos prema Zagrebu, te da nijedan pojedinac u Srbiji na bilo kojem položaju nikada nije ispoljio antagonizam prema Hrvatskoj ili prema bilo kome u Hrvatskoj.

"Međutim, ponekad, mi Hrvatskoj odgovorimo na ono što se u toj zemlji direktno desi u odnosu na Srbiju, na građane srpske nacionalnosti, na nekog državnika iz Srbije i onda to ispada kao da smo u svađi", kaže Nikolić.

On je dodao da je na novom hrvatskom rukovodstvu i vladi da se opredijele - da li će biti zavisni od ultranacionalizma, fašizma, koji je postojao i koji se uvijek nekako provlači, kao i da li će da im zavisi uspjeh od toga ukoliko izjave da mrze Srbiju ili ne.

Nikolić je istakao da se u Srbiji izbori ne dobijaju na mržnji prema bilo kome, posebno ne na mržnji prema Hrvatskoj.

"Dakle, ako budu normali, kao što je u Srbiji svako od nas normalan, mi ćemo imati dobre odnose. A, ako nastave i dalje ovako ili ako, kada god im se učini da im to treba zbog popularnosti na domaćem terenu, izvade Pavelićevu zastavu, pa se pod njom slikaju, onda neka ne da očekuju da Srbija može baš potpuno i iskreno da im veruje da oni žele da nama dobre odnose", rekao je Nikolić.

Izvor: Agencije

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

BiH

03.12.2016 14:50

Ipak ćemo sačekati novog predsjednika Srbije !

ODGOVORITE
Name

re

03.12.2016 21:00

Seselj je spreman,sa njim ce vam biti lakse da se dogivorite,on nema skrivene namjere. Samo priznajte ko ste u stvari i nema problema

Name

re re

04.12.2016 09:02

Prezivila je Bosna i gore tako da ova dvojica mogu samo krepati a Bosna ce ostati.

Name

re.re.re.

04.12.2016 20:53

Bosne vise nema moj prijatelju,to sto vama jedan dio bivse bosne predstavljaju kao cjelovitu bosnu je samo hrana za vase puste zelje.Nemas predsednika,jezik,himnu,vojska u raspadu ..imas zastavu pod koju samo vi stajete

Name

Semberac

03.12.2016 15:31

Sve vi sad postujete i BiH i Hrvatsku a iza leđa gleda te kako noz da zabijete iza vrata

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

03.12.2016 16:39

Ne predstavljaj se kao Semberac.

Name

Miškin

03.12.2016 16:14

Ivanićeva ideja o trojnom sastanku je za svaku pohvalu jer on time pokazuje da je za međudržavnu saradnju, dobrosusjedske odnose, dogovore i mir u ovom dijelu Evrope. Očito, to se Nikoliću ne dopada. Pa već kad on nije za trojne sastanke zašto onda, ako mu je stalo do sradnje i mira, sam ne pokrene inicijativu za bilateralne susrete i dogovore sa susjedima.

ODGOVORITE
Name

Drina

03.12.2016 21:47

Zasto da se ne pretstavlja kao semberac.Jeli misliš da svaki semberac mora biti radikalan i podrzavati ovakve.

Name

Polako

03.12.2016 17:29

Sve dok je SDA na vlasti u Sarajevu sa Izedbegovicem na celu nece se nista promijeniti. Licno mislim da vise nezna sta radi.Igra na kartu radikalnog islama je ocito propala jedino je ostala steta koju ce gradjani platiti kad budu prelazili granice.

ODGOVORITE
Name

sa

03.12.2016 21:16

A Nikolic bas evropejac i demokrata hahahha

Name

Polako

04.12.2016 09:38

Evropejci su sporedna stvar u ovoj prici .Balkanu su neophodni ljudi koji mogu da saradjuju sa svima.Nazalost Izedbegovic jos moze samo sa Erdoganom i to je pitanje doklece.

Name

Re Polako

04.12.2016 15:00

Sa kim se to nemoze Izetbegovic??? Covjek zagovara ulazak u EU a ne nekakve saveza sa Kinom i Rusijom.Mozda sa tobom se neslaze,Dodikom i Nikolicem. Nikolic je svakako vojvoda, razumijem ga, Dodik svercer a ti???

Name

Polako

04.12.2016 15:23

EU nikada nece primiti BiH . To dobro Izedbegovic zna a ono sta prica i radi neide skupa .