Избори који су подијелили аустријско друштво

Аустријанци сутра бирају новог председника, у трећем покушају, чиме се завршава и 11-омесечна предизборна кампања која је довела до поделе у аустријском друштву.

Свијет 03.12.2016 | 14:33
Избори који су подијелили аустријско друштво
Предизборна кампања два кандидата – кандидата Слободарске партије (ФПО) Норберта Хофера и Александера ван дер Белена – била је поларизујућа, а уједно и кампања у којој су валдајуће партије – Социјалдемократска партија (СПО) и Народна странка (ОВП), које су до сада увек постављале председника, биле декласиране као гледаоци.

Ови избори могли би ући у историјске анале по више питања. Тако би по први пут, у послератној историји земље, један слободарац могао бити председник, а уједно би, избором Хофера, држава добила и најмлађег председника са 45 година.

Дуел између Хогера и Ван дер Белена отворио је раздоре и поделио земљу, а раздор иде чак и кроз породице.

Тако посланик ОВП Јоханес Шмукеншлагер подржава Хофера, а његов брат Штефан, градоначелник Клостернојбурга је за Ван дер Белена.

Хофер је у кампањи тематизирао страхове Аустријанаца, и то свих социјалних слојева, пре свега страх од социјалног пада, јединствена је оцена истраживача јавног мњења.

Око себе је окупио грађане који стрепе од преоптерећења због превелике имиграције, али и оне који су незадовљни актуелном владом (СПО-ОВП).

У градовима и међу млађима, као и женама, Ван дер Белен има већу подршку. Он је окупио грађане, који се плаше да би победом деснице биле угрожене основне вредности републике.

Током предизборне кампање створена је референдумска атмосфера, јер се грађани одлучују између две потпуно супростављене политичке струје. Хофер заступа курс оштријег наступа Аустрије према ЕУ, блокирању сваке даље централизације Уније, и за већа национална овлашћења.

Ван дер Беленова кампања указивала је на опасност угрожавања имиџа Аустрије у свету избором десничара, пре свега због претње да би победа Хофера могла водити ка иступању из ЕУ. Он се залаже за још тешњу сарадњу у ЕУ, као и против ширења мржње према избјеглицама и имигрантима.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

УСА

03.12.2016 14:53

Свако село хоце дрзаву исто над реалисти сад се требају удрузити уБиХ да хим доказу да су просли ту фазу нека уце од америке Гарантујем Свима це бити боље поздрав Цхицаго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

03.12.2016 16:19

Дали си ти Американац уопште прочитао шта горе пише или да ти се преведе на амерички?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амрика

03.12.2016 20:44

Можда овај што прича амерички зна и аустријски и бразилски и швицарски. У свијету није приблем. Једино код нас је Рвате и муслимане срамота рећи да причајусрпски оа измишљају.

ОДГОВОРИТЕ