Izbori koji su podijelili austrijsko društvo

Austrijanci sutra biraju novog predsednika, u trećem pokušaju, čime se završava i 11-omesečna predizborna kampanja koja je dovela do podele u austrijskom društvu.

Svijet 03.12.2016 | 14:33
Izbori koji su podijelili austrijsko društvo
Predizborna kampanja dva kandidata – kandidata Slobodarske partije (FPO) Norberta Hofera i Aleksandera van der Belena – bila je polarizujuća, a ujedno i kampanja u kojoj su valdajuće partije – Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP), koje su do sada uvek postavljale predsednika, bile deklasirane kao gledaoci.

Ovi izbori mogli bi ući u istorijske anale po više pitanja. Tako bi po prvi put, u posleratnoj istoriji zemlje, jedan slobodarac mogao biti predsednik, a ujedno bi, izborom Hofera, država dobila i najmlađeg predsednika sa 45 godina.

Duel između Hogera i Van der Belena otvorio je razdore i podelio zemlju, a razdor ide čak i kroz porodice.

Tako poslanik OVP Johanes Šmukenšlager podržava Hofera, a njegov brat Štefan, gradonačelnik Klosternojburga je za Van der Belena.

Hofer je u kampanji tematizirao strahove Austrijanaca, i to svih socijalnih slojeva, pre svega strah od socijalnog pada, jedinstvena je ocena istraživača javnog mnjenja.

Oko sebe je okupio građane koji strepe od preopterećenja zbog prevelike imigracije, ali i one koji su nezadovljni aktuelnom vladom (SPO-OVP).

U gradovima i među mlađima, kao i ženama, Van der Belen ima veću podršku. On je okupio građane, koji se plaše da bi pobedom desnice bile ugrožene osnovne vrednosti republike.

Tokom predizborne kampanje stvorena je referendumska atmosfera, jer se građani odlučuju između dve potpuno suprostavljene političke struje. Hofer zastupa kurs oštrijeg nastupa Austrije prema EU, blokiranju svake dalje centralizacije Unije, i za veća nacionalna ovlašćenja.

Van der Belenova kampanja ukazivala je na opasnost ugrožavanja imidža Austrije u svetu izborom desničara, pre svega zbog pretnje da bi pobeda Hofera mogla voditi ka istupanju iz EU. On se zalaže za još tešnju saradnju u EU, kao i protiv širenja mržnje prema izbjeglicama i imigrantima.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

USA

03.12.2016 14:53

Svako selo hoce drzavu isto nad realisti sad se trebaju udruziti uBiH da him dokazu da su prosli tu fazu neka uce od amerike Garantujem Svima ce biti bolje pozdrav Chicago

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

03.12.2016 16:19

Dali si ti Amerikanac uopšte pročitao šta gore piše ili da ti se prevede na američki?

ODGOVORITE
Name

Amrika

03.12.2016 20:44

Možda ovaj što priča američki zna i austrijski i brazilski i švicarski. U svijetu nije priblem. Jedino kod nas je Rvate i muslimane sramota reći da pričajusrpski oa izmišljaju.

ODGOVORITE