Како брже смршати

У жељи да изгубе вишак килограма, многи се ослањају на дијете и физичке активности. Постоји, међутим, далеко мање напоран и дуготрајнији начин да то постигнете.

Здравље 03.12.2016 | 13:11
Како брже смршати
Наравно, то не значи да можете да једете шта хоћете колико хоћете, већ да, ако редовно вежбате, а и даље имате вишак масних наслага, можда једноставно не спавате довољно.

Научници већ дуго знају да депривација сна има негативно дејство на начин на који функционишу ћелије у људком телу. Бројна истраживања показала су да неиспаваност смањује способност масних ћелија да реагују на инсулин, хормон који игра кључну улогу у регулисању складиштења и трошења енергије у организму.
Другим речима, да би масне ћелије функционисале нормално, потребно је да довољно спавате. Дуготрајан поремећај овог циклуса не само да може да проузрокоје гојазност, већ и постане фактор ризика за настанак дијабетеса типа 2, срчаног или можданог удара, пише неwс.цом.ау.

Инсулин такође има дејство на два хормона која контролишу апетит – лептин (шаље сигнал мозгу да је организам сит) и грелин (шаље мозгу сигнал да сте гладни).

Недостатак сна утиче на снижавање нивоа лептина и раст нивоа грелина, што за последицу има појачан апетит у будном стању. То значи да, када сте неиспавани, имате тенденцију да једете више како бисте утолили појачан осећај глади.

Наравно, шанса да ћете у тим тренуцима посегнути за шаргарепом или неким другим поврћем је врло мала – ваш организам подсвесно вам шаље сигнале да вам је потребно много енергије да прегурате дан, односно храна богата мастима и шећерима. То нас поново доводи до инсулина, који одређује да ли ће енергија из поједене храна одмах бити потрошена, или ускладиштена у виду масноћа. Уколико једете погрешне врсте намирница (калорична храна), велика је вероватноћа да ће се догодити овај други сценарио.

Да бисте избегли гомилање килограма услед неиспаваности, Аустралијска фондација за сан (СХФ) препоручује најмање седам сати сна у току ноћи.

Фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар