Фенси Берси поново нападају! Овог пута Американце!

Овај пут на нишану руских хакера нашла се Америчка антидопинг агенција, тачније мејлови запослених који су открили још мрачних тајни!

Остали спортови 06.12.2016 | 19:45
Фенси Берси поново нападају! Овог пута Американце!
Сећате ли се руских хакера који су под кодним именом "Фенси Берс" добро прочешљали датотеке Светске антидопинг агенције у септембру откривши и обнародовавши да је велики број спортиста користио недозвољена стимулативна средства током Олимпијских игара у Рију овог лета.

Нико од њих није кажњен пошто су у сви имали дозволе лекарских комисија за те медикаменте који су им наводно били потребни због здравствених проблема. Листа је невероватно дугачка и поставило се питање да ли има иког здравог у олимпијском селу. Одговор никада није стигао, али увреде из WАДА-е на рачун хакера јесу.

Е исти ти хакери су недавно ушли у датотеку мејлова Антидопинг агенције САД и имали су шта да виде. Из коресподенције запослених јасно је да су се ови нашли у озбиљном цајтноту пред саме Олимпијске игре у Рију пошто се нагло повећао број захтева за дозволе за узимање средстава која са налазе на листи забрањених, тачније Изузећа за терапеутску употребу "лекова", од који су већина кортикостероиди. Многи запослени у Агенцији су се жалили да никада неће стићи да одраде листу захтева "која као да нема краја". Штавише, шефица одељења задуженог за издање тих дозвола, Шели Родемер је у једном мејлу написала да је "ситуација гора него пред Олимпијске игре 2012", док јој је њен колега Метју Федорук одговорио "да је цео тим под великим стресом", пожаливши се притом да већина спортиста већ узима недозвољена средства, да накнадно шаљу захтеве и да је тек мањина захтева потпуно исправна и прати правила.

Ово је само још једна потрвда да врхунски спортисти, посебно на Западу често користе Изузећа за терапеутску употребу као начин за легално допинговање. Већина их се бави веома напорним дисциплинама, као што су бизиклизам, атлетика и тријатлон, те су им омиљени "лекови" у основи стероиди, који помажу при дисању, али и повећавају мишићну масу. Код нпр. гимнастичара најпопуларнији је риталин који позитивно утиче на концентрацију и будност, али и преформансе, а користи се за лечење поремећаја пажње (!).

Захваљујући хакерским нападима групе Фенси Берс до сада је откривено да ову рупу у правилима користе сестре Вилијамс, најбоља гимнастичарка света Симон Бајлс, победник Тур де Франса Крис Фрум, Рафеал Надал и многи други.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар