Fensi Bersi ponovo napadaju! Ovog puta Amerikance!

Ovaj put na nišanu ruskih hakera našla se Američka antidoping agencija, tačnije mejlovi zaposlenih koji su otkrili još mračnih tajni!

Ostali sportovi 06.12.2016 | 19:45
Fensi Bersi ponovo napadaju! Ovog puta Amerikance!
Sećate li se ruskih hakera koji su pod kodnim imenom "Fensi Bers" dobro pročešljali datoteke Svetske antidoping agencije u septembru otkrivši i obnarodovavši da je veliki broj sportista koristio nedozvoljena stimulativna sredstva tokom Olimpijskih igara u Riju ovog leta.

Niko od njih nije kažnjen pošto su u svi imali dozvole lekarskih komisija za te medikamente koji su im navodno bili potrebni zbog zdravstvenih problema. Lista je neverovatno dugačka i postavilo se pitanje da li ima ikog zdravog u olimpijskom selu. Odgovor nikada nije stigao, ali uvrede iz WADA-e na račun hakera jesu.

E isti ti hakeri su nedavno ušli u datoteku mejlova Antidoping agencije SAD i imali su šta da vide. Iz korespodencije zaposlenih jasno je da su se ovi našli u ozbiljnom cajtnotu pred same Olimpijske igre u Riju pošto se naglo povećao broj zahteva za dozvole za uzimanje sredstava koja sa nalaze na listi zabranjenih, tačnije Izuzeća za terapeutsku upotrebu "lekova", od koji su većina kortikosteroidi. Mnogi zaposleni u Agenciji su se žalili da nikada neće stići da odrade listu zahteva "koja kao da nema kraja". Štaviše, šefica odeljenja zaduženog za izdanje tih dozvola, Šeli Rodemer je u jednom mejlu napisala da je "situacija gora nego pred Olimpijske igre 2012", dok joj je njen kolega Metju Fedoruk odgovorio "da je ceo tim pod velikim stresom", požalivši se pritom da većina sportista već uzima nedozvoljena sredstva, da naknadno šalju zahteve i da je tek manjina zahteva potpuno ispravna i prati pravila.

Ovo je samo još jedna potrvda da vrhunski sportisti, posebno na Zapadu često koriste Izuzeća za terapeutsku upotrebu kao način za legalno dopingovanje. Većina ih se bavi veoma napornim disciplinama, kao što su biziklizam, atletika i trijatlon, te su im omiljeni "lekovi" u osnovi steroidi, koji pomažu pri disanju, ali i povećavaju mišićnu masu. Kod npr. gimnastičara najpopularniji je ritalin koji pozitivno utiče na koncentraciju i budnost, ali i preformanse, a koristi se za lečenje poremećaja pažnje (!).

Zahvaljujući hakerskim napadima grupe Fensi Bers do sada je otkriveno da ovu rupu u pravilima koriste sestre Vilijams, najbolja gimnastičarka sveta Simon Bajls, pobednik Tur de Fransa Kris Frum, Rafeal Nadal i mnogi drugi.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar