МУП Републике Српске остао без милион КМ

Министарство унутрашњих послова Републике Српске претрпјело је финансијску штету од око милион марака у овој години због стикера за регистрацију возила који се не издају од почетка 2016. године.

Република Српска 03.12.2016 | 12:50
МУП Републике Српске остао без милион КМ
Ријеч је о наљепницама које се лијепе на вјетробранско стакло аутомобила, а које служе да, на примјер, полицајац без присуства возача провјери да ли је возило регистровано.

Стикери су се издавали до средине јануара ове године по цијени од пет марака, али је због проблема са јавном набавком Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) обуставила поступак.

Након тога онима који су регистровали возила додјељиване су писмене потврде умјесто стикера, али се нису наплаћивале. Од пет марака, колико су возачи приликом регистрације плаћали за стикер, по правилнику 70 одсто припада надлежном органу код којег се врши регистрација, тачније 3,5 КМ.

Средства је требало да буду рефундирана од стране Министарства финансија и трезора БиХ на рачун прихода буџета Републике Српске, али како стикера није било, престали су и приливи новца.

"Колику финансијску штету МУП РС трпи због тога што се не издају стикери, довољно показује податак да је од 18. јануара 2016. године, од када су се почеле издавати бесплатне потврде које замјењују стикере, закључно са 31. октобром ове године, издато 303.455 бесплатних потврда, што износи 1.060.092 КМ, односно наведени износ је требало да се уплати на буџет Републике Српске", кажу у МУП-у РС.

Додају како је у њиховој надлежности око 350.000 возила која се региструју те да су на основу тога из буџета БиХ очекивали уплату од 1.225.000 КМ.

Иначе о цијелом проблему је упозната и Влада РС, која је о овоме расправљала на сједници одржаној у јуну ове године када је било јасно да их по овом питању очекује смањење прихода.

Од Савјета министара БиХ је затражено да изврши обавезе према МУП-у РС, али се то није десило. Из Министарства финансија и трезора БиХ су казали како су МУП-у РС дозначавали новац на основу спецификација и података које у систем за плаћање уноси ИДДЕЕА. На основу тога, према њиховим подацима, за децембар 2015. и десет мјесеци ове године МУП-у РС исплаћено је тек 184.516 КМ.

Иначе, према обећањима из Министарства комуникација и промета БиХ, издавање стикера требало би бити настављено за неколико дана с обзиром на то да је проблем у вези са снабдијевањем наљепницама ријешен. Оне би поново требало да се издају возачима од 5. децембра.

У марту ове године формирана је и радна група за процјену могућности укидања стикера која је од Савјета министара БиХ добила рок од два мјесеца да испита све могућности. Тај рок истекао је још у мају, а да ли је група засједала и шта је закључила, никада није објелодањено. 

Извор: Независне

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

возац

03.12.2016 11:57

Ти стикери су обицна глупост. Сваки саобрацајац вам свакако трази саобрацајну дозволу, ста це онда стикери?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма,

03.12.2016 13:36

Треба јос увести да се плати 3 КМ, сто полицајац прегледа потврду.

Name

Зељко Бањалука

03.12.2016 13:33

Изгубили су 10.000.000 десет милиона зато сто нераде свој посао пре рата а и свагдје у Европи има мобилна вага за претовар путеве унистисе претоварени камиони колико су казни наплатили ове године, колико просле 2015 ти камиони униставају путеве новоизградјене и саниране јер због претовара пуца асвалт под тоцковима.Претоварени су са сумом,огромни каменоломи сви претоварени,сљункаре и асфалтне базе,кад и гдје је неко искљуцен из саобрацаја,па се цуде у Олову кад је усао у куцу камион немозе коцит са претоваром. Колико су аутобуса и камиона ове а колико 2015 водили на ванредни техницки преглед, Такодје угрозавање пјесака на пјесацком прелазу возила неуспоравају,полиција је дузна то санкционисати станите 5 или 10 минута испред сваког пјесацког и видите како се понасају возаци висе од 70% их угрозава пјесаке,за све то имају казне колико је таквих возаца казнила полиција ове године аколико 2015године. Полицајци нераде ниста сефови склапају дил са другим сефовима и зале се мале плате и изгубљени стикери треба их натјерати да раде а не да пију кафе по кафанама и гањају ко је усјекао метар дрва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за зељко

03.12.2016 16:24

свака ти цаст, јос си и преблаг био.

Name

Дијагноза

03.12.2016 16:22

Баш штета што нису огулили народ за милионче. Народу то није пуно а њима добро дође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наћелник Шахабаз

03.12.2016 17:06

Издаће Шахабаза наређење да се те потврде наплаћују по 2 маркице. Некад у оно вријеме продавале су се испод руке таблице, пасоши и лићне. Данас ови стикери као неки проблем. Рјешиће то Шахабаз, није он џаба маћија гуза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б-Л

03.12.2016 17:39

Полиција је после политичара највеће зло ове државе. Узимају плате које добијају од народа, узимају мито на сваком кораку и не раде ништа под милим богом. Осим кркања џаба јагњетине наравно. Гузичари обични

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н

03.12.2016 18:36

На стикер налепници се могло видјети до којег мјесеца је вазила регистрација а не датум до кад вази регистрација тако да је нормално да полицајац трази саобрацајну дозволу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јудге дредд

03.12.2016 21:29

Значи возачи су ове године богатији за 1 милион КМ :-) Али ионако ће се то промијенити новим ЗоОБС-ом, који ће тај износ вратити назад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

03.12.2016 22:00

Тај стикер је хедно велико ниста полицајац на терену уписе број таблица транзистором трази провјеру за исте у станицу и рјеси проблем или путем лаптопа на лицу мјеста тако да је сам стикер отимање пара од и овако сиримасног народа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акција

04.12.2016 00:13

Куку нама, сада ће кренути акција надокнаде новца на начин: заустави возило, пеглај возача, испуни му казнени налог и нек плаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАВИ

04.12.2016 10:27

НИЈЕ НИШТА ИЗГУБЉЕНО, СВИ СУ НА ДОБИТКУ, УЗЕЛИ СУ ОВИ ИЗ МУПА НА РАЗНОРАЗНИМ ТЕНДЕРИМА МИЛИОНЕ, НА НОВИМ ВОЗИЛИМА, УНИФОРМАМА А О МИТУ И КОРУПЦИЈИ ЈЕ ВЕЋ СМИЈЕШНО ПРИЧАТИ ТО И ПТИЦЕ НА ГРАНИ ЗНАЈУ. САД ЈЕ У ПИТАЊУ КЛАСИЧНИ РЕКЕТ ОД СТРАНЕ ВРХА МУПА. СКЛОЊЕНА ПОЛИЦИЈА СА МАГИСТРАЛНИХ ПУТЕВА А ТАЈКУНИ КОЈИ СУ ТО И ИЗЛОБИРАЛИ ТЈ ПЛАТИЛИ САД РАДЕ ШТА ХОЋЕ.

ОДГОВОРИТЕ