MUP Republike Srpske ostao bez milion KM

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pretrpjelo je finansijsku štetu od oko milion maraka u ovoj godini zbog stikera za registraciju vozila koji se ne izdaju od početka 2016. godine.

Republika Srpska 03.12.2016 | 12:50
MUP Republike Srpske ostao bez milion KM
Riječ je o naljepnicama koje se lijepe na vjetrobransko staklo automobila, a koje služe da, na primjer, policajac bez prisustva vozača provjeri da li je vozilo registrovano.

Stikeri su se izdavali do sredine januara ove godine po cijeni od pet maraka, ali je zbog problema sa javnom nabavkom Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) obustavila postupak.

Nakon toga onima koji su registrovali vozila dodjeljivane su pismene potvrde umjesto stikera, ali se nisu naplaćivale. Od pet maraka, koliko su vozači prilikom registracije plaćali za stiker, po pravilniku 70 odsto pripada nadležnom organu kod kojeg se vrši registracija, tačnije 3,5 KM.

Sredstva je trebalo da budu refundirana od strane Ministarstva finansija i trezora BiH na račun prihoda budžeta Republike Srpske, ali kako stikera nije bilo, prestali su i prilivi novca.

"Koliku finansijsku štetu MUP RS trpi zbog toga što se ne izdaju stikeri, dovoljno pokazuje podatak da je od 18. januara 2016. godine, od kada su se počele izdavati besplatne potvrde koje zamjenjuju stikere, zaključno sa 31. oktobrom ove godine, izdato 303.455 besplatnih potvrda, što iznosi 1.060.092 KM, odnosno navedeni iznos je trebalo da se uplati na budžet Republike Srpske", kažu u MUP-u RS.

Dodaju kako je u njihovoj nadležnosti oko 350.000 vozila koja se registruju te da su na osnovu toga iz budžeta BiH očekivali uplatu od 1.225.000 KM.

Inače o cijelom problemu je upoznata i Vlada RS, koja je o ovome raspravljala na sjednici održanoj u junu ove godine kada je bilo jasno da ih po ovom pitanju očekuje smanjenje prihoda.

Od Savjeta ministara BiH je zatraženo da izvrši obaveze prema MUP-u RS, ali se to nije desilo. Iz Ministarstva finansija i trezora BiH su kazali kako su MUP-u RS doznačavali novac na osnovu specifikacija i podataka koje u sistem za plaćanje unosi IDDEEA. Na osnovu toga, prema njihovim podacima, za decembar 2015. i deset mjeseci ove godine MUP-u RS isplaćeno je tek 184.516 KM.

Inače, prema obećanjima iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, izdavanje stikera trebalo bi biti nastavljeno za nekoliko dana s obzirom na to da je problem u vezi sa snabdijevanjem naljepnicama riješen. One bi ponovo trebalo da se izdaju vozačima od 5. decembra.

U martu ove godine formirana je i radna grupa za procjenu mogućnosti ukidanja stikera koja je od Savjeta ministara BiH dobila rok od dva mjeseca da ispita sve mogućnosti. Taj rok istekao je još u maju, a da li je grupa zasjedala i šta je zaključila, nikada nije objelodanjeno. 

Izvor: Nezavisne

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

vozac

03.12.2016 12:57

Ti stikeri su obicna glupost. Svaki saobracajac vam svakako trazi saobracajnu dozvolu, sta ce onda stikeri?

ODGOVORITE
Name

Ma,

03.12.2016 14:36

Treba jos uvesti da se plati 3 KM, sto policajac pregleda potvrdu.

Name

Zeljko Banjaluka

03.12.2016 14:33

Izgubili su 10.000.000 deset miliona zato sto nerade svoj posao pre rata a i svagdje u Evropi ima mobilna vaga za pretovar puteve unistise pretovareni kamioni koliko su kazni naplatili ove godine, koliko prosle 2015 ti kamioni unistavaju puteve novoizgradjene i sanirane jer zbog pretovara puca asvalt pod tockovima.Pretovareni su sa sumom,ogromni kamenolomi svi pretovareni,sljunkare i asfaltne baze,kad i gdje je neko iskljucen iz saobracaja,pa se cude u Olovu kad je usao u kucu kamion nemoze kocit sa pretovarom. Koliko su autobusa i kamiona ove a koliko 2015 vodili na vanredni tehnicki pregled, Takodje ugrozavanje pjesaka na pjesackom prelazu vozila neusporavaju,policija je duzna to sankcionisati stanite 5 ili 10 minuta ispred svakog pjesackog i vidite kako se ponasaju vozaci vise od 70% ih ugrozava pjesake,za sve to imaju kazne koliko je takvih vozaca kaznila policija ove godine akoliko 2015godine. Policajci nerade nista sefovi sklapaju dil sa drugim sefovima i zale se male plate i izgubljeni stikeri treba ih natjerati da rade a ne da piju kafe po kafanama i ganjaju ko je usjekao metar drva.

ODGOVORITE
Name

za zeljko

03.12.2016 17:24

svaka ti cast, jos si i preblag bio.

Name

Dijagnoza

03.12.2016 17:22

Baš šteta što nisu ogulili narod za milionče. Narodu to nije puno a njima dobro dođe.

ODGOVORITE
Name

Naćelnik Šahabaz

03.12.2016 18:06

Izdaće Šahabaza naređenje da se te potvrde naplaćuju po 2 markice. Nekad u ono vrijeme prodavale su se ispod ruke tablice, pasoši i lićne. Danas ovi stikeri kao neki problem. Rješiće to Šahabaz, nije on džaba maćija guza.

ODGOVORITE
Name

B-L

03.12.2016 18:39

Policija je posle političara najveće zlo ove države. Uzimaju plate koje dobijaju od naroda, uzimaju mito na svakom koraku i ne rade ništa pod milim bogom. Osim krkanja džaba jagnjetine naravno. Guzičari obični

ODGOVORITE
Name

N

03.12.2016 19:36

Na stiker nalepnici se moglo vidjeti do kojeg mjeseca je vazila registracija a ne datum do kad vazi registracija tako da je normalno da policajac trazi saobracajnu dozvolu.

ODGOVORITE
Name

judge dredd

03.12.2016 22:29

Znači vozači su ove godine bogatiji za 1 milion KM :-) Ali ionako će se to promijeniti novim ZoOBS-om, koji će taj iznos vratiti nazad...

ODGOVORITE
Name

realnost

03.12.2016 23:00

Taj stiker je hedno veliko nista policajac na terenu upise broj tablica tranzistorom trazi provjeru za iste u stanicu i rjesi problem ili putem laptopa na licu mjesta tako da je sam stiker otimanje para od i ovako sirimasnog naroda .

ODGOVORITE
Name

Akcija

04.12.2016 01:13

Kuku nama, sada će krenuti akcija nadoknade novca na način: zaustavi vozilo, peglaj vozača, ispuni mu kazneni nalog i nek placa.

ODGOVORITE
Name

PLAVI

04.12.2016 11:27

NIJE NIŠTA IZGUBLJENO, SVI SU NA DOBITKU, UZELI SU OVI IZ MUPA NA RAZNORAZNIM TENDERIMA MILIONE, NA NOVIM VOZILIMA, UNIFORMAMA A O MITU I KORUPCIJI JE VEĆ SMIJEŠNO PRIČATI TO I PTICE NA GRANI ZNAJU. SAD JE U PITANJU KLASIČNI REKET OD STRANE VRHA MUPA. SKLONJENA POLICIJA SA MAGISTRALNIH PUTEVA A TAJKUNI KOJI SU TO I IZLOBIRALI TJ PLATILI SAD RADE ŠTA HOĆE.

ODGOVORITE