Неукротива Дрина мијења границу

Административне границе између БиХ и Србије, успостављене на некадашњем току Дрине, не поклапају се са садашњим током реке, што отежава живот мештана који имају поседе у пограничном појасу.

Република Српска 03.12.2016 | 11:55
Неукротива Дрина мијења границу
Дрина истовремено и јесте и није линија разграничења јер међудржавни споразум о разграничењу још није постигнут, тако да презицно дефинисање државне границе није решено ни након две и по деценије од завршетка рата.

Миодраг Секулић из семберског села Међаши каже да су претходне генерације навикле на то да им Дрина носи имање.Од некадашњих 80 дунума у катастру, свега 12 је евидентирано као његово. На условно речено “ничијој земљи” експлоатише се шљунак, како каже, без контроле и тако се мења речни ток ионако криве Дрине.

"То омогућава води да руши и одроњава нашу обалу и носи земљу на србијанску страну", каже Секулић.

Дрина представља природну границу у свом садашњем току, али и линију разграничења надлежности органа безбедности и једне и друге државе. Међутим, за све друго валидна је стара административна граница која иде дуж линије старог тока Дрине, тако да се око 400 хектара земље мештана Јање налази на страни Србије.

Председник Месне заједнице Јања, Мустафа Градашчевић каже да свега неколико људи обрађује ту земљу која је сада на србијанској страни, јер им је најближи гранични прелаз Шепак, удаљен више десетина километара.

Део те земље Јањарци дају у закуп, а доста земље је закоровљено и зарасло у шипражје, па се не може ни обрађивати, а постоје и случајеви у којима земља постоји само на папиру, а у стварности је нема.

"Решење је да БиХ и Србија успоставе границу и регулишу односе који ће омогућити прелазак тим људима државне границе", каже Градашчевић.

Овог проблема у пограничним локалним заједницама су свесни, али кажу да решење није у њиховој надлежности.

"Кад узмемо важеће законе, власници поседа имају право и на нашој и на србијанској страни, али је питање колико се она поштују. Људи који експлоатишу шљунак у РС, иду по дозволе у Србију. Људи који обрађују земљу у Србији, плаћају царину на произведене производе. То није надлежност локалних заједница, него се ови проблем морају решити на државном нивоу", каже градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Општина Богатић је своју територију обележила у Поповима код Павловића моста, дакле у РС, односно БиХ.

"Део привредне делатности је под контролом надлежних органа Србије, али доста тога је ван било чије контроле. Имамо проблем код наплате пореза на непокретности, а и код издавања грађевинских дозвола и других сагласности. Одобрење за градњу на том простору не може се добити ни у општини Богатић ни у градској управи Бијељина. То се мора уредити и дефинисати", наглашава директор Подручног центра Пореске управе у Бијељини Душан Вуловић.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

03.12.2016 11:29

Ријека Дрина треба да спаја,а не да раздваја СРБски Народ са својих обала. Ваљда це и то врјеме доци када це ријеке Дрина СРБе да спаја а не да раздваја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

03.12.2016 11:43

Није ријеч о томе.

Name

Ре

03.12.2016 11:44

И зато јака И јединствена БиХ !!!

Name

ре микиц

03.12.2016 12:44

Е мој мики посто радим са насим домацим Србима и са онима правим Србима знам даје ситуација скроз другација!!!!

Name

Дрина

03.12.2016 13:45

Дрина Србима неце бити граница у овом случају. Сви босански срби предјите у Србију и ето бицете за вјеки вјекова спојени ,мада вас незеле сигурно.

Name

све се плаћа

03.12.2016 11:37

Ријеч геноцид је блага према ономе ста се ради са јадном ријеком и колике су последице тога.сви се праве луди и цуте, а НЕКИ и дебело зарадјују на њој. вратиће нам она то, полако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте ли цули за

03.12.2016 11:42

Римско право.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

03.12.2016 13:32

Ста је то? По римском праву вјерујем да СРБи такодје имају право на своју ЈЕДИНСТВЕНУ и недељиву СРБску дрзаву Светог Саве СРБију или СРБистану, ције земље се спомињу у Светосавској Химни.

Name

Ре м мицко

03.12.2016 13:53

Опет заборавио дозу?

Name

Бих

04.12.2016 19:02

Османско царство је рјесење за све проблеме.