Ефикасне провјере на 20 одсто прелаза

На само 20 одсто граничних прелаза у БиХ инфраструктура испуњава стандарде потребне за квалитетно и ефикасно обављање граничних провјера.

Босна и Херцеговина 03.12.2016 | 11:09
Ефикасне провјере на 20 одсто прелаза
Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић наглашава да је због лоше инфраструктуре посебно алармантно стање на међународним граничним прелазима Дољани, Хум, Витине, Метаљка, Устибар, Увац и Рипач, на којима је, уз остале стандарде и услове изграђености и опремљености прописане правилником, приоритет изградња надстрешница, контролних кабина, саобраћајних трака и зауставних рампи.

Према његовим ријечима, инфраструктура је лоша и на изузетно фреквентним граничним прелазима Градишка, Брод и Дољани.

Он истиче да ситуација није ништа боља ни на појединим граничним прелазима за погранични саобраћај, као што су Мокронози, Плазикур, Вир, Орахов До, Радеж и Мештровац, гдје такође не постоје основни инфраструктурни услови за обављање граничних провјера.

Галић наглашава да Европска комисија у оквиру програма ИПА 2017, планира да за интегрисано управљање границом издвоји пет милиона евра, од којих су три милиона намијењена за изградњу инфраструктуре на граничним прелазима, а два милиона евра за унапређење информационо-комуникационог система Граничне полиције БиХ, пише загребачки "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Из Граничне полиције БиХ наводе да се нови прелаз гради на траси ауто-пута Бањалука-Градишка, чијим ће отварањем град бити растерећен велике фреквенције теретних и путничких моторних возила.

У почетној етапи је и изградња прелаза Свилај, а Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ најављује и изградњу прелаза Ивањица у вриједности око два милиона КМ.

Према информацијама из УИО, у периоду од 2017. до 2019. године на граници са Србијом планирана је изградња прелаза Братунац, за шта је потребно 11 милиона КМ, те прелаза Увац и Вардиште.

За изградњу аеродрома у Тузли и Мостару потребно је око 5,5 милиона КМ.

На граници са Хрватском, УИО БиХ планира изградњу прелаза Ужљебић, Чепикуће и Орахов до.

На граници са Црном Гором, планирана је изградња прелаза Хум и Делеуша.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

боем

03.12.2016 22:03

Ако бог да и ти цес брзо. ......другар

ОДГОВОРИТЕ