Efikasne provjere na 20 odsto prelaza

Na samo 20 odsto graničnih prelaza u BiH infrastruktura ispunjava standarde potrebne za kvalitetno i efikasno obavljanje graničnih provjera.

Bosna i Hercegovina 03.12.2016 | 11:09
Efikasne provjere na 20 odsto prelaza
Direktor Granične policije BiH Zoran Galić naglašava da je zbog loše infrastrukture posebno alarmantno stanje na međunarodnim graničnim prelazima Doljani, Hum, Vitine, Metaljka, Ustibar, Uvac i Ripač, na kojima je, uz ostale standarde i uslove izgrađenosti i opremljenosti propisane pravilnikom, prioritet izgradnja nadstrešnica, kontrolnih kabina, saobraćajnih traka i zaustavnih rampi.

Prema njegovim riječima, infrastruktura je loša i na izuzetno frekventnim graničnim prelazima Gradiška, Brod i Doljani.

On ističe da situacija nije ništa bolja ni na pojedinim graničnim prelazima za pogranični saobraćaj, kao što su Mokronozi, Plazikur, Vir, Orahov Do, Radež i Meštrovac, gdje takođe ne postoje osnovni infrastrukturni uslovi za obavljanje graničnih provjera.

Galić naglašava da Evropska komisija u okviru programa IPA 2017, planira da za integrisano upravljanje granicom izdvoji pet miliona evra, od kojih su tri miliona namijenjena za izgradnju infrastrukture na graničnim prelazima, a dva miliona evra za unapređenje informaciono-komunikacionog sistema Granične policije BiH, piše zagrebački "Večernji list", izdanje za BiH.

Iz Granične policije BiH navode da se novi prelaz gradi na trasi auto-puta Banjaluka-Gradiška, čijim će otvaranjem grad biti rasterećen velike frekvencije teretnih i putničkih motornih vozila.

U početnoj etapi je i izgradnja prelaza Svilaj, a Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH najavljuje i izgradnju prelaza Ivanjica u vrijednosti oko dva miliona KM.

Prema informacijama iz UIO, u periodu od 2017. do 2019. godine na granici sa Srbijom planirana je izgradnja prelaza Bratunac, za šta je potrebno 11 miliona KM, te prelaza Uvac i Vardište.

Za izgradnju aerodroma u Tuzli i Mostaru potrebno je oko 5,5 miliona KM.

Na granici sa Hrvatskom, UIO BiH planira izgradnju prelaza Užljebić, Čepikuće i Orahov do.

Na granici sa Crnom Gorom, planirana je izgradnja prelaza Hum i Deleuša.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

boem

03.12.2016 22:03

Ako bog da i ti ces brzo. ......drugar

ODGOVORITE