Без консензуса о затварању ОХР-а

Међународна заједница нема консензус око процјене ситуације у БиХ у вези са завршетком рада Канцеларије високог представника, потврђено је у Амбасади Руске Федерације у БиХ.

Босна и Херцеговина 03.12.2016 | 10:35
Без консензуса о затварању ОХР-а
"Агенда "пет плус два" и даље је једини усаглашени низ разлога за затварање ОХР у БиХ. Русија се у континуитету залаже за затварање тог застарјелог, већ одавно претвореног у анахронизам механизма спољног протектората за независну и суверену БиХ", речено је из руске Амбасаде.

Из истог извора такође је указано на чињеницу да државе чланице Савјета за спровођење мира у БиХ, али и Савјета безбједности УН, тумаче унутрашњо-политичке процесе у БиХ свака на свој начин и често дијаметрално супротно.

"Што се тиче повезивања функционисања ОХР-а са перспективама европске интеграције БиХ, према нашем мишљењу, власти БиХ и ЕУ требало би да размисле о том питању", истичу из Амабасаде Русије.

Из Амбасаде САД по питању провођења агенде "пет плус два" заговарају став да "док се не испуне свих пет циљева и два услова, а БиХ не оствари битан напредак у спровођењу реформи које су потребне за чланство у ЕУ и НАТО", ОХР има важну улогу у надгледању провођења мировног споразума.

"Став САД је јасан и досљедан - лидери ове земље треба да донесу одлуке које су неопходне да би БиХ била на сигурном путу да постане стабилна демократија која штити права свих својих грађана и на сигурном путу ка евроатлантским интеграцијама, чиме би омогућили затварање ОХР-а", речено је из Канцеларије за односе с јавношћу Амбасаде САД у БиХ.

Из Амбасаде САД подсјећају да се два циља, која су у вези са затварањем ОХР-а, а дефинисани од ПИК-а, односе на проналажење одрживих рјешења за књижење и расподјелу државне и војне имовине.

"Политички лидери су договорили оквир за рјешавање оба ова питања, али нису направили никакве конкретне кораке у том смјеру. Пошто је постигнут само ограничени напредак, међународна заједница и даље има обавезе које ће наставити да испуњава до краја", речено је у Амбасади САД у БиХ.

Из амбасада Њемачке и Велике Британије, земаља које стоје иза иницијативе за БиХ која је резултирала Реформском агендом, када је ријеч о испуњавању "пет плус два" услова и циљева истичу да је то питање за ОХР.

Из ОХР-а наводе да је детаљан опис напретка у спровођењу програма "пет плус два" предочен у извјештају високог представника у БиХ Валентина Инцка Савјету безбједности УН од 21. октобра 2016. године.

На питање да ли ће на предстојећој сједници Управног одбора ПИК-а, која би требало да буде одржана у Сарајеву 6. и 7. децембра, бити ријечи о спровођењу "пет плус два" агенде, из ОХР-а кажу да ће медији ускоро бити обавијештени о свим детаљима.

Инцко је, подносећи извјештај Савјету безбједности УН, рекао да је током протеклих шест мјесеци остварен "ограничен напредак" у испуњавању услова и циљева постављених агедном "пет плус два".

У фебруару 2008. године ПИК је одредио такозвани "пет плус два" пакет циљева и услова који морају бити испуњени прије затварања ОХР-а.

Циљеви које органи БиХ треба да реализују прије транзиције су: прихватљиво и одрживо рјешење питања расподјеле имовине између БиХ и других нивоа власти, прихватљиво и одрживо рјешење војне имовине, Потпуна имплементација финалне арбитражне одлуке за Брчко, фискална одрживост и учвршћивање владавине права.

У оквиру пакета "пет плус два" су и два услова: потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању и повољна оцјена ситуације у БиХ од Управног одбора ПИК-а, која ће се заснивати на пуном поштивању Дејтонског мировног споразума.

У Сарајеву је 18. јула парафиран прилагођени Споразум о стабилизацији и придруживању. Споразум су тада парафирали шеф преговарчког тима БиХ Хамдо Тињак и шеф делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк.

Европски комесар за проширење и политику сусједства Јоханес Хан требало би да стигне у Сарајево 9. децембра и донесе упитник на који ће домаће власти у шестомјесечном року морати дати одговоре да би до краја 2017. године БиХ добила статус кандидата за чланство у ЕУ.

Бивши европски комесар за проширење Оли Рен је у октобру 2009. године изјавио да захтјев БиХ за чланство у ЕУ може бити разматран само када ОХР буде затворен, истичући да никакви квазипротекторати не могу ући у Унију.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Одговорност

03.12.2016 12:01

Ста це нам ОХР, довољно је хаоса овдје и без њих. Они су само јос једно тијело на које се развлаци одговорност. Ко је крив за стање у дрзави? Нико.

ОДГОВОРИТЕ