Bez konsenzusa o zatvaranju OHR-a

Međunarodna zajednica nema konsenzus oko procjene situacije u BiH u vezi sa završetkom rada Kancelarije visokog predstavnika, potvrđeno je u Ambasadi Ruske Federacije u BiH.

Bosna i Hercegovina 03.12.2016 | 10:35
Bez konsenzusa o zatvaranju OHR-a
"Agenda "pet plus dva" i dalje je jedini usaglašeni niz razloga za zatvaranje OHR u BiH. Rusija se u kontinuitetu zalaže za zatvaranje tog zastarjelog, već odavno pretvorenog u anahronizam mehanizma spoljnog protektorata za nezavisnu i suverenu BiH", rečeno je iz ruske Ambasade.

Iz istog izvora takođe je ukazano na činjenicu da države članice Savjeta za sprovođenje mira u BiH, ali i Savjeta bezbjednosti UN, tumače unutrašnjo-političke procese u BiH svaka na svoj način i često dijametralno suprotno.

"Što se tiče povezivanja funkcionisanja OHR-a sa perspektivama evropske integracije BiH, prema našem mišljenju, vlasti BiH i EU trebalo bi da razmisle o tom pitanju", ističu iz Amabasade Rusije.

Iz Ambasade SAD po pitanju provođenja agende "pet plus dva" zagovaraju stav da "dok se ne ispune svih pet ciljeva i dva uslova, a BiH ne ostvari bitan napredak u sprovođenju reformi koje su potrebne za članstvo u EU i NATO", OHR ima važnu ulogu u nadgledanju provođenja mirovnog sporazuma.

"Stav SAD je jasan i dosljedan - lideri ove zemlje treba da donesu odluke koje su neophodne da bi BiH bila na sigurnom putu da postane stabilna demokratija koja štiti prava svih svojih građana i na sigurnom putu ka evroatlantskim integracijama, čime bi omogućili zatvaranje OHR-a", rečeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Iz Ambasade SAD podsjećaju da se dva cilja, koja su u vezi sa zatvaranjem OHR-a, a definisani od PIK-a, odnose na pronalaženje održivih rješenja za knjiženje i raspodjelu državne i vojne imovine.

"Politički lideri su dogovorili okvir za rješavanje oba ova pitanja, ali nisu napravili nikakve konkretne korake u tom smjeru. Pošto je postignut samo ograničeni napredak, međunarodna zajednica i dalje ima obaveze koje će nastaviti da ispunjava do kraja", rečeno je u Ambasadi SAD u BiH.

Iz ambasada Njemačke i Velike Britanije, zemalja koje stoje iza inicijative za BiH koja je rezultirala Reformskom agendom, kada je riječ o ispunjavanju "pet plus dva" uslova i ciljeva ističu da je to pitanje za OHR.

Iz OHR-a navode da je detaljan opis napretka u sprovođenju programa "pet plus dva" predočen u izvještaju visokog predstavnika u BiH Valentina Incka Savjetu bezbjednosti UN od 21. oktobra 2016. godine.

Na pitanje da li će na predstojećoj sjednici Upravnog odbora PIK-a, koja bi trebalo da bude održana u Sarajevu 6. i 7. decembra, biti riječi o sprovođenju "pet plus dva" agende, iz OHR-a kažu da će mediji uskoro biti obaviješteni o svim detaljima.

Incko je, podnoseći izvještaj Savjetu bezbjednosti UN, rekao da je tokom proteklih šest mjeseci ostvaren "ograničen napredak" u ispunjavanju uslova i ciljeva postavljenih agednom "pet plus dva".

U februaru 2008. godine PIK je odredio takozvani "pet plus dva" paket ciljeva i uslova koji moraju biti ispunjeni prije zatvaranja OHR-a.

Ciljevi koje organi BiH treba da realizuju prije tranzicije su: prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između BiH i drugih nivoa vlasti, prihvatljivo i održivo rješenje vojne imovine, Potpuna implementacija finalne arbitražne odluke za Brčko, fiskalna održivost i učvršćivanje vladavine prava.

U okviru paketa "pet plus dva" su i dva uslova: potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i povoljna ocjena situacije u BiH od Upravnog odbora PIK-a, koja će se zasnivati na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U Sarajevu je 18. jula parafiran prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Sporazum su tada parafirali šef pregovarčkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Јohanes Han trebalo bi da stigne u Sarajevo 9. decembra i donese upitnik na koji će domaće vlasti u šestomjesečnom roku morati dati odgovore da bi do kraja 2017. godine BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

Bivši evropski komesar za proširenje Oli Ren je u oktobru 2009. godine izjavio da zahtjev BiH za članstvo u EU može biti razmatran samo kada OHR bude zatvoren, ističući da nikakvi kvaziprotektorati ne mogu ući u Uniju.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Odgovornost

03.12.2016 12:01

Sta ce nam OHR, dovoljno je haosa ovdje i bez njih. Oni su samo jos jedno tijelo na koje se razvlaci odgovornost. Ko je kriv za stanje u drzavi? Niko.

ODGOVORITE