Кликерима бирају предсједника државе!

Грађани Гамбије су ове седмице излазили на предсједничке изборе на којима су умјесто гласачких листића користили кликере.

Свијет 03.12.2016 | 09:03
Кликерима бирају предсједника државе!
Изборна комисија те афричке земље хвали метод гласања кликерима као "више транспарентан, кредибилан и поштен систем него остали" и тако дозвољава неписменим грађанима да изађу на гласање.

"Наша изборна комисија чак је боља од осталих. Она не може бити намјештена", рекао је предсједник гамбијске изборне комисије Алиу Неџај.

Систем гласања кликерима је успостављен прије 60 година и сваки регистровани гласач добија један кликер, којег онда стављају у бубањ који служи као гласачка кутија. Сваки бубањ има слику која одговара предсједничком кандидату. Након што се заврши гласање бубњеви се празне и кликери се стављају у специјалне калупе, који имају 200 или 500 рупа. Овај систем омогућава званичницима да брзо виде колико гласова садржи сваки бубањ.

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Гоја

03.12.2016 11:27

Кад пустис кликер у буре, он звекне и тацно се зна ко је за кога гласао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

03.12.2016 21:26

Тако се гласало после Другог свјетског рата код "насег вољеног Друга Тите!" Код Тите су биле цораве кутије из којих су кликери сами прелазили у кутију Ј.Б. Тите!

Name

Крајисник

03.12.2016 11:35

Браво за Гамбију медјутим овдје није проблем до нацина гладања него лопова који покраду изборе а и блентавих гладаца који гладају за криминалце.

ОДГОВОРИТЕ