Klikerima biraju predsjednika države!

Građani Gambije su ove sedmice izlazili na predsjedničke izbore na kojima su umjesto glasačkih listića koristili klikere.

Svijet 03.12.2016 | 09:03
Klikerima biraju predsjednika države!
Izborna komisija te afričke zemlje hvali metod glasanja klikerima kao "više transparentan, kredibilan i pošten sistem nego ostali" i tako dozvoljava nepismenim građanima da izađu na glasanje.

"Naša izborna komisija čak je bolja od ostalih. Ona ne može biti namještena", rekao je predsjednik gambijske izborne komisije Aliu Nedžaj.

Sistem glasanja klikerima je uspostavljen prije 60 godina i svaki registrovani glasač dobija jedan kliker, kojeg onda stavljaju u bubanj koji služi kao glasačka kutija. Svaki bubanj ima sliku koja odgovara predsjedničkom kandidatu. Nakon što se završi glasanje bubnjevi se prazne i klikeri se stavljaju u specijalne kalupe, koji imaju 200 ili 500 rupa. Ovaj sistem omogućava zvaničnicima da brzo vide koliko glasova sadrži svaki bubanj.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Goja

03.12.2016 11:27

Kad pustis kliker u bure, on zvekne i tacno se zna ko je za koga glasao.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

03.12.2016 21:26

Tako se glasalo posle Drugog svjetskog rata kod "naseg voljenog Druga Tite!" Kod Tite su bile corave kutije iz kojih su klikeri sami prelazili u kutiju J.B. Tite!

Name

Krajisnik

03.12.2016 11:35

Bravo za Gambiju medjutim ovdje nije problem do nacina gladanja nego lopova koji pokradu izbore a i blentavih gladaca koji gladaju za kriminalce.

ODGOVORITE