ЕЛ: Жалгирис ''тукао'' Звезду усред ''Пионира''!

Звезда стала после искључења Симоновића: Жалгирис на мишиће до победе! Црвена звезда поражена је у Пиониру од Жалгириса у десетом колу Евролиге – 88:79 (44:42).

Кошарка 02.12.2016 | 21:10
ЕЛ: Жалгирис ''тукао'' Звезду усред ''Пионира''!
Напад Црвене звезде није исти са и без Марка Симоновића. Екипа Дејана Радоњића комплетну тећу четвртину одиграла је без свог најбољег играча, који је зарадио техничку грешку у финишу треће четвртине. На крају, Жалгирис је искористио Звездину несигурност у нападу и дошао до заслужене победе у десетом колу Еворлиге – 88:79.

Звезда се чувала офанзивног скока, а примила је четири тројке на почетку утакмице, које су омогућиле Жалгирису да рано дође до осетне предности. Артурас Милакнис ове сезоне у Евролиги максимално погодио три шута ван линије 6,75, а вечерас је само у првом полувремену погодио пет, а касније изједначио најбољи учинак у каријери са 19 поена у елитном такмићењу. Таква игра је пореметила Звездин напад, изабраници Дејана Радоњића приморани су на шут за три поена, што није ишло све док ситуацију под своју контролу није преузео Марко Симоновић. Он је заједно са сјајним Милком Бјелицом и пожртвованим Чарлсом Џенкинсом вратио црвено-беле у прави ритам.

Игра домаћина стигла је консолидацијом у одбрани, Звезда је дошла до толико жељене игре у транзицији, у једном тренутку је било чак пет ситуација „два плус један“, а сваки пут је постигнуто и додатно слободно бацање, што је значило и пет пута по три поена, без шута из даљине.

У неколико наврата апострофирали смо да је Звездином нападу потребан још неко поредСимоновића, Бјелице и Кузмића, а то је вечерас, коначно, био Немања Дангубић, који је убацио рекордних 16 поена. Ипак, излазак Марка Симоновића због несмотрене техничке грешке у завршници треће четвртине у огромној мери је отупео Звездину нападачку оштрицу у одлучујућем кварталу. Звезда је покушавала на разне начине, машила кључне поене, а гости су „на мишиће“ увећавали своју педност и стигли до првог тријумфа на страни.

Српски и регионални шампион претерпео је шести пораз у најелитинијем такмичењу, док је литвански представник стигао до четвртог тријумфа, првог на гостујућим паркетима.

Црвено-бели су лоше ушли у меч, гости су већ после неколико минута игре имали готово двоцифрену предност, али су Марко Симоновић и Милко Бјелица успели да направе преокрет сјајном серијом (10:0), па је домаћин на одмор отишао с предношћу.

Међутим, иако је Звезда и у трећој деоници успела да се избори са незгодним гостима и чудним критеријумом суђења, и да у последњих десет минута уђе у егалу (66:66), као непремостив проблем јавио се четврти фаул Марка Симоновића – који је бурном реакцијом зарадио и техничку, па није могао на паркет у последњих петнаесетак минута кошарке.

Екипа Шарунаса Јасикевичијуса паметно је сачекала тренутак за налет, појачала је притисак у одбрани, и серијом лаких поена и слободних бацања створила осетну предност, коју није испуштала до самог краја.

Госте је предводио незадрживи центар Антанас Кавалиаускас убацивши 20 поена (7/8 за два), уз четири скока, а најбоље га је пратио Артурас Милакнис са једним мање (1/2 за два, 5/6 за три) и по три ухваћене лопте и асистенције. Двоцифрен је био још Едгарас Улановас са 14 поена, док је Брок Мотум забележио девет.

С друге стране, домаћин је имао само четири расположена играча, пошто су Милко Бјелица, Марко Симоновић, Немања Дангубић и Нејт Волтерс убацили 66 од укупно 79 поена своје екипе. Најефикаснији је био Бјелица са 19 (4/11 за два, 1/2 за три) и пет скокова, Дангубић (4/6 за два, 2/3 за три, 5ас, 4ск) и Симоновић (3/3 за два, 2/3 за три) убацили су по 16, а Нејт Волтерс 15 (4/6 за два, 2/3 за три, уз пет асистенција и четири ухваћене лопте.

ЕВРОЛИГА, ДЕСЕТО КОЛО

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ЖАЛГИРИС 79:88 (16:24, 28:18, 22:24, 13:22)

Београд
Дворана: „Александар Николић“
Судије: Патернико (Италија), Перуђа (Шпанија)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Волтерс 15 (2/3 тројке, 5 ас), Дангубић 16 (3/5 тројке), Митровић -, Лазић -, Симоновић 16 (2/3 тројке), Џенкинс 5, Гудурић 1, Јовић 4, Кузмић 3, Бјелица 19 (4/10 за два, 5 ск).

ЖАЛГИРИС: Пангос 5, Лекавичијус 6, Вестерман 7 (8ас), Сеибутис 2, Мотум 9, Јанкунас -, Милакнис 19 (5/6 за три), Лима 4 (7 ск), Кавалиаускас 20 (7/8 за два), Улановас 11.

Евролига – десето коло:

Дарушафака – Олимпијакос 71:77
Црвена звезда – Жалгирис 79:88
21.00 Барселона – Панатинаикос
21.00 Басконија – Галатасарај

четвртак:
Фенербахче – Реал Мадрид 78:77
Бамберг – ЦСКА 88:90
Макаби – Ефес 77:86
Уникс – Армани 100:79

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар