EL: Žalgiris ''tukao'' Zvezdu usred ''Pionira''!

Zvezda stala posle isključenja Simonovića: Žalgiris na mišiće do pobede! Crvena zvezda poražena je u Pioniru od Žalgirisa u desetom kolu Evrolige – 88:79 (44:42).

Košarka 02.12.2016 | 21:10
EL: Žalgiris ''tukao'' Zvezdu usred ''Pionira''!
Napad Crvene zvezde nije isti sa i bez Marka Simonovića. Ekipa Dejana Radonjića kompletnu teću četvrtinu odigrala je bez svog najboljeg igrača, koji je zaradio tehničku grešku u finišu treće četvrtine. Na kraju, Žalgiris je iskoristio Zvezdinu nesigurnost u napadu i došao do zaslužene pobede u desetom kolu Evorlige – 88:79.

Zvezda se čuvala ofanzivnog skoka, a primila je četiri trojke na početku utakmice, koje su omogućile Žalgirisu da rano dođe do osetne prednosti. Arturas Milaknis ove sezone u Evroligi maksimalno pogodio tri šuta van linije 6,75, a večeras je samo u prvom poluvremenu pogodio pet, a kasnije izjednačio najbolji učinak u karijeri sa 19 poena u elitnom takmićenju. Takva igra je poremetila Zvezdin napad, izabranici Dejana Radonjića primorani su na šut za tri poena, što nije išlo sve dok situaciju pod svoju kontrolu nije preuzeo Marko Simonović. On je zajedno sa sjajnim Milkom Bjelicom i požrtvovanim Čarlsom Dženkinsom vratio crveno-bele u pravi ritam.

Igra domaćina stigla je konsolidacijom u odbrani, Zvezda je došla do toliko željene igre u tranziciji, u jednom trenutku je bilo čak pet situacija „dva plus jedan“, a svaki put je postignuto i dodatno slobodno bacanje, što je značilo i pet puta po tri poena, bez šuta iz daljine.

U nekoliko navrata apostrofirali smo da je Zvezdinom napadu potreban još neko poredSimonovića, Bjelice i Kuzmića, a to je večeras, konačno, bio Nemanja Dangubić, koji je ubacio rekordnih 16 poena. Ipak, izlazak Marka Simonovića zbog nesmotrene tehničke greške u završnici treće četvrtine u ogromnoj meri je otupeo Zvezdinu napadačku oštricu u odlučujućem kvartalu. Zvezda je pokušavala na razne načine, mašila ključne poene, a gosti su „na mišiće“ uvećavali svoju pednost i stigli do prvog trijumfa na strani.

Srpski i regionalni šampion preterpeo je šesti poraz u najelitinijem takmičenju, dok je litvanski predstavnik stigao do četvrtog trijumfa, prvog na gostujućim parketima.

Crveno-beli su loše ušli u meč, gosti su već posle nekoliko minuta igre imali gotovo dvocifrenu prednost, ali su Marko Simonović i Milko Bjelica uspeli da naprave preokret sjajnom serijom (10:0), pa je domaćin na odmor otišao s prednošću.

Međutim, iako je Zvezda i u trećoj deonici uspela da se izbori sa nezgodnim gostima i čudnim kriterijumom suđenja, i da u poslednjih deset minuta uđe u egalu (66:66), kao nepremostiv problem javio se četvrti faul Marka Simonovića – koji je burnom reakcijom zaradio i tehničku, pa nije mogao na parket u poslednjih petnaesetak minuta košarke.

Ekipa Šarunasa Jasikevičijusa pametno je sačekala trenutak za nalet, pojačala je pritisak u odbrani, i serijom lakih poena i slobodnih bacanja stvorila osetnu prednost, koju nije ispuštala do samog kraja.

Goste je predvodio nezadrživi centar Antanas Kavaliauskas ubacivši 20 poena (7/8 za dva), uz četiri skoka, a najbolje ga je pratio Arturas Milaknis sa jednim manje (1/2 za dva, 5/6 za tri) i po tri uhvaćene lopte i asistencije. Dvocifren je bio još Edgaras Ulanovas sa 14 poena, dok je Brok Motum zabeležio devet.

S druge strane, domaćin je imao samo četiri raspoložena igrača, pošto su Milko Bjelica, Marko Simonović, Nemanja Dangubić i Nejt Volters ubacili 66 od ukupno 79 poena svoje ekipe. Najefikasniji je bio Bjelica sa 19 (4/11 za dva, 1/2 za tri) i pet skokova, Dangubić (4/6 za dva, 2/3 za tri, 5as, 4sk) i Simonović (3/3 za dva, 2/3 za tri) ubacili su po 16, a Nejt Volters 15 (4/6 za dva, 2/3 za tri, uz pet asistencija i četiri uhvaćene lopte.

EVROLIGA, DESETO KOLO

CRVENA ZVEZDA - ŽALGIRIS 79:88 (16:24, 28:18, 22:24, 13:22)

Beograd
Dvorana: „Aleksandar Nikolić“
Sudije: Paterniko (Italija), Peruđa (Španija)

CRVENA ZVEZDA: Volters 15 (2/3 trojke, 5 as), Dangubić 16 (3/5 trojke), Mitrović -, Lazić -, Simonović 16 (2/3 trojke), Dženkins 5, Gudurić 1, Jović 4, Kuzmić 3, Bjelica 19 (4/10 za dva, 5 sk).

ŽALGIRIS: Pangos 5, Lekavičijus 6, Vesterman 7 (8as), Seibutis 2, Motum 9, Jankunas -, Milaknis 19 (5/6 za tri), Lima 4 (7 sk), Kavaliauskas 20 (7/8 za dva), Ulanovas 11.

Evroliga – deseto kolo:

Darušafaka – Olimpijakos 71:77
Crvena zvezda – Žalgiris 79:88
21.00 Barselona – Panatinaikos
21.00 Baskonija – Galatasaraj

četvrtak:
Fenerbahče – Real Madrid 78:77
Bamberg – CSKA 88:90
Makabi – Efes 77:86
Uniks – Armani 100:79

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar