Медена ужина у србачком вртићу

У склопу пројекта Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске под називом „Хранимо здраво нашу дјецу“, која се завршава 5. децембра, данас је у србачком Вртићу „Наша радост“ организована занимљива промотивна манифестација о пчеларству и употреби меда у исхрани за више од стотину малишана ове предшколске установе.

Република Српска 02.12.2016 | 19:20
Медена ужина у србачком вртићу
О овој теми малишанима су говорили представници Министарства и овдашњег Удружења пчелара „Кошница“, а приказани су и видео-спотови о пчелама и производњи меда, што је наишло на неочекивано велику пажњу најмлађих Српчана, који су показали и доста солидно знање о пчелама.

Малишани су имали прилику да уживо виде кошницу и начин како пчеле сакупљају нектар и праве најздравију храну – мед. О томе их је упознао највећи србачки пчелар Жељко Игњатић, који има више од 200 пчелињих друштава и производи највеће количине меда у овом крају.

„Наше удружење у свом програму рада има обавезне образовне и промотивне активности, а ова данас у вртићу је једна од најзначајнијих промоција пшеларства, јер је намјењена дјеци“, казао је предсједник Удружења пчелара „Кошница“ из Српца Ранко Мачинковић.

Он је додао да ово удружење дјелује осам година, али да пчеларство у србачком крају има дугу традицију и стално се шири. У сарадњи са ресорним министарством, са промоцијом пчеларства и значају меда у прехрани, удружење „Кошница“ ће ући и у основне и средње школе ове општине, најавио је Мачинковић.



Виши стручни сарадник за сточарско-ратаску производњу у Министарству пољопривреде Душка Слијепац каже да је ова манифестација, која је проведена у предшколским установама у осам општина и градова широм Републике Српске, наишла на општу подршку.

„Њен циљ је подизање свијести о здравој исхрани кроз забавне, интерактивне презентације о значају меда, пчела, воћа и поврћа при чему се врши подјела такозваних медених оброка“, каже Слијепчева.

Она додаје да се ови оброци састоје од брендиране домаће хране контролисаног поријекла, као што су мед и јабуке наших произвођача.

Покровитељи манифестације су Магазин за пољопривреду и рурални развој „Агро планета“, Удружење пчелара Републике Српске и Пољопривредна воћарска задруга „Дубичко Поткозарје“.



„Драго нам је што је овим пројектом обухваћена и наша предшколска установа која иначе поклања велику пажњу едукацији дјеце када је у питању здрава храна и употреба меда и воћа у исхрани“, каже директорка Вртића „Наша радост“ из Српца Зорица Балабан.

Дјеца су се обрадовала поклонима, а заузврат су за своје госте извели и пригодан програм са веома занимљивом кореографијом и тематским цртежима.

(БН телевизија/С.К.)
(Фото: БН телевизија/Саво Кесер)

Коментари / 0

Оставите коментар