Medena užina u srbačkom vrtiću

U sklopu projekta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pod nazivom „Hranimo zdravo našu djecu“, koja se završava 5. decembra, danas je u srbačkom Vrtiću „Naša radost“ organizovana zanimljiva promotivna manifestacija o pčelarstvu i upotrebi meda u ishrani za više od stotinu mališana ove predškolske ustanove.

Republika Srpska 02.12.2016 | 19:20
Medena užina u srbačkom vrtiću
O ovoj temi mališanima su govorili predstavnici Ministarstva i ovdašnjeg Udruženja pčelara „Košnica“, a prikazani su i video-spotovi o pčelama i proizvodnji meda, što je naišlo na neočekivano veliku pažnju najmlađih Srpčana, koji su pokazali i dosta solidno znanje o pčelama.

Mališani su imali priliku da uživo vide košnicu i način kako pčele sakupljaju nektar i prave najzdraviju hranu – med. O tome ih je upoznao najveći srbački pčelar Željko Ignjatić, koji ima više od 200 pčelinjih društava i proizvodi najveće količine meda u ovom kraju.

„Naše udruženje u svom programu rada ima obavezne obrazovne i promotivne aktivnosti, a ova danas u vrtiću je jedna od najznačajnijih promocija pšelarstva, jer je namjenjena djeci“, kazao je predsjednik Udruženja pčelara „Košnica“ iz Srpca Ranko Mačinković.

On je dodao da ovo udruženje djeluje osam godina, ali da pčelarstvo u srbačkom kraju ima dugu tradiciju i stalno se širi. U saradnji sa resornim ministarstvom, sa promocijom pčelarstva i značaju meda u prehrani, udruženje „Košnica“ će ući i u osnovne i srednje škole ove opštine, najavio je Mačinković.



Viši stručni saradnik za stočarsko-ratasku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede Duška Slijepac kaže da je ova manifestacija, koja je provedena u predškolskim ustanovama u osam opština i gradova širom Republike Srpske, naišla na opštu podršku.

„Njen cilj je podizanje svijesti o zdravoj ishrani kroz zabavne, interaktivne prezentacije o značaju meda, pčela, voća i povrća pri čemu se vrši podjela takozvanih medenih obroka“, kaže Slijepčeva.

Ona dodaje da se ovi obroci sastoje od brendirane domaće hrane kontrolisanog porijekla, kao što su med i jabuke naših proizvođača.

Pokrovitelji manifestacije su Magazin za poljoprivredu i ruralni razvoj „Agro planeta“, Udruženje pčelara Republike Srpske i Poljoprivredna voćarska zadruga „Dubičko Potkozarje“.



„Drago nam je što je ovim projektom obuhvaćena i naša predškolska ustanova koja inače poklanja veliku pažnju edukaciji djece kada je u pitanju zdrava hrana i upotreba meda i voća u ishrani“, kaže direktorka Vrtića „Naša radost“ iz Srpca Zorica Balaban.

Djeca su se obradovala poklonima, a zauzvrat su za svoje goste izveli i prigodan program sa veoma zanimljivom koreografijom i tematskim crtežima.

(BN televizija/S.K.)
(Foto: BN televizija/Savo Keser)

Komentari / 0

Ostavite komentar