Анализа, ЕЛ - Повратак у "Пионир": Звезда - Жалгирис!

Црвено-бели дочекују ривала са којим су се у Београду срели два пута, 1999. и 2015. Прошлогодишњи пораз опомиње српског шампиона.

Кошарка 02.12.2016 | 17:45
Анализа, ЕЛ - Повратак у "Пионир": Звезда - Жалгирис!
Уочи почетка Евролиге, дуел против Жалгириса у Београду био је меч који су многи навијачи Црвене звезде мтс штиклирали као унапред уписану победу свог тима.

Међутим, иако име шампиона Литваније и првака Евролиге из 1999. не буди пажњу као доласци најбогатијих клубова, Звездино искуство баш са Жалгирисом позива на опрез.

Не тако давно, почетком прошле године, црвено-бели су евролигашки дуел против истог ривала дочекали уз приче навијача о "штиклираним бодовима", "сигурној победи", "најлакшем" ривалу и слично, а епилог је био тријумф Жалгириса у Комбанк арени и вођство Литванаца од почетка до краја утакмице.

Сећање на ту фебруарску ноћ и сада опомиње, а Немања Дангубић сетио се тог меча након вечерњег тренинга у четврткак.

"Не бисмо смели да размишљамо о томе шта се прича о овој утакмици. Знамо каква је Евролига, какви је тимови играју, колико ту има квалитета... И пре две сезоне смо били фаворити (против Жалгириса), па смо изгубили релативно лако", рекао је експлозивни бек Звезде.

"Заиста не размишљамо о томе. Фокусирани смо на задатке и на оно што нас чека", додао је он.

Екипа Шарунаса Јасикевичијуса остварила је у уводних девет кола скор 3-6, с тим да је две победе "везала" код куће у последња три кола (Галатасарај 87:75, па Бамберг 86:72), а између њих је добро ознојила ЦСКА у Москви (86:95).

Статистика открива да је у четвртак у Београд дошао други најуспешнији тим у броју офанзивних скокова (14,3), али је тешко издвојити најопаснијег играча Жалгириса у том сегменту, јер нико нема више од 2,3 (Мотумова) просечна скока у нападу по мечу.

Тренутно најрасположенији шутер гостију је Кевин Пангос, стрелац шест од тимских 16 тројки у дербију против Лијетувос Ритаса прошлог викенда. Истовремено, у Евролиги је најпрецизнији Паулијус Јанкунас (14 поена у просеку), који је против ЦСКА и Бамберга просечно постизао по 26,5 поена!

С обзиром на извесно одсуство Луке Митровића због повреде, чини се јасним колики ће црвено-бели имати изазов на "високим" позицијама, баш у борби са Јанкунасом или другим поентером екипе Броком Мотумом (13, 7), док је "споља" поентерски најуспешнији некадашњи "плеј" Партизана Лео Вестерман, са 11,2 по мечу.

"Жалгирис је јако квалитетан тим, неугодан су противник. Припремали смо утакмицу и знамо да нас чека тврд меч и ривал који је физички јако спреман. Биће занимљиво, јер имамо сличан стил у одбрани. Биће занимљиво. Тим су који се ослања на колективну игру и видећемо како ће то изгледати. Мораћемо да дамо све од себе да поправимо неке ствари које смо показали против Ефеса, а ту пре свега мислим на скок, који је Жалгирису главно оружје", додао је Дангубић.

У најави утакмице, тренер Звезде Дејан Радоњић констатовао је да начин игре Жалгириса никако не одговара његовом тиму, да одсуство Луке Митровића доноси шире проблеме од изостанка једног играча у ротацији, али је и отворено поручио:

"И да нам недостају тројица играча - ишли бисмо на победу".

После домаћих тријумфа над Барселоном и Арманијем, уз пораз од Басконије, црвено-бели се враћају у халу "Александар Николић", где су ове јесени одиграли један евролигашки меч и у њему доживели пораз у бурној завршници против Дарушафаке.

С обзиром на згуснут распоред и велики број утакмица, тај меч и болан пораз црвено-белих сада делују веома удаљени. Пред Звездом је ове вечри нови европски изазов и шанса да поново изједначи број победа и пораза у елитном друштву.

Шта мислите, ко ће победити?

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар