Analiza, EL - Povratak u "Pionir": Zvezda - Žalgiris!

Crveno-beli dočekuju rivala sa kojim su se u Beogradu sreli dva puta, 1999. i 2015. Prošlogodišnji poraz opominje srpskog šampiona.

Košarka 02.12.2016 | 17:45
Analiza, EL - Povratak u "Pionir": Zvezda - Žalgiris!
Uoči početka Evrolige, duel protiv Žalgirisa u Beogradu bio je meč koji su mnogi navijači Crvene zvezde mts štiklirali kao unapred upisanu pobedu svog tima.

Međutim, iako ime šampiona Litvanije i prvaka Evrolige iz 1999. ne budi pažnju kao dolasci najbogatijih klubova, Zvezdino iskustvo baš sa Žalgirisom poziva na oprez.

Ne tako davno, početkom prošle godine, crveno-beli su evroligaški duel protiv istog rivala dočekali uz priče navijača o "štikliranim bodovima", "sigurnoj pobedi", "najlakšem" rivalu i slično, a epilog je bio trijumf Žalgirisa u Kombank areni i vođstvo Litvanaca od početka do kraja utakmice.

Sećanje na tu februarsku noć i sada opominje, a Nemanja Dangubić setio se tog meča nakon večernjeg treninga u četvrtkak.

"Ne bismo smeli da razmišljamo o tome šta se priča o ovoj utakmici. Znamo kakva je Evroliga, kakvi je timovi igraju, koliko tu ima kvaliteta... I pre dve sezone smo bili favoriti (protiv Žalgirisa), pa smo izgubili relativno lako", rekao je eksplozivni bek Zvezde.

"Zaista ne razmišljamo o tome. Fokusirani smo na zadatke i na ono što nas čeka", dodao je on.

Ekipa Šarunasa Jasikevičijusa ostvarila je u uvodnih devet kola skor 3-6, s tim da je dve pobede "vezala" kod kuće u poslednja tri kola (Galatasaraj 87:75, pa Bamberg 86:72), a između njih je dobro oznojila CSKA u Moskvi (86:95).

Statistika otkriva da je u četvrtak u Beograd došao drugi najuspešniji tim u broju ofanzivnih skokova (14,3), ali je teško izdvojiti najopasnijeg igrača Žalgirisa u tom segmentu, jer niko nema više od 2,3 (Motumova) prosečna skoka u napadu po meču.

Trenutno najraspoloženiji šuter gostiju je Kevin Pangos, strelac šest od timskih 16 trojki u derbiju protiv Lijetuvos Ritasa prošlog vikenda. Istovremeno, u Evroligi je najprecizniji Paulijus Jankunas (14 poena u proseku), koji je protiv CSKA i Bamberga prosečno postizao po 26,5 poena!

S obzirom na izvesno odsustvo Luke Mitrovića zbog povrede, čini se jasnim koliki će crveno-beli imati izazov na "visokim" pozicijama, baš u borbi sa Jankunasom ili drugim poenterom ekipe Brokom Motumom (13, 7), dok je "spolja" poenterski najuspešniji nekadašnji "plej" Partizana Leo Vesterman, sa 11,2 po meču.

"Žalgiris je jako kvalitetan tim, neugodan su protivnik. Pripremali smo utakmicu i znamo da nas čeka tvrd meč i rival koji je fizički jako spreman. Biće zanimljivo, jer imamo sličan stil u odbrani. Biće zanimljivo. Tim su koji se oslanja na kolektivnu igru i videćemo kako će to izgledati. Moraćemo da damo sve od sebe da popravimo neke stvari koje smo pokazali protiv Efesa, a tu pre svega mislim na skok, koji je Žalgirisu glavno oružje", dodao je Dangubić.

U najavi utakmice, trener Zvezde Dejan Radonjić konstatovao je da način igre Žalgirisa nikako ne odgovara njegovom timu, da odsustvo Luke Mitrovića donosi šire probleme od izostanka jednog igrača u rotaciji, ali je i otvoreno poručio:

"I da nam nedostaju trojica igrača - išli bismo na pobedu".

Posle domaćih trijumfa nad Barselonom i Armanijem, uz poraz od Baskonije, crveno-beli se vraćaju u halu "Aleksandar Nikolić", gde su ove jeseni odigrali jedan evroligaški meč i u njemu doživeli poraz u burnoj završnici protiv Darušafake.

S obzirom na zgusnut raspored i veliki broj utakmica, taj meč i bolan poraz crveno-belih sada deluju veoma udaljeni. Pred Zvezdom je ove večri novi evropski izazov i šansa da ponovo izjednači broj pobeda i poraza u elitnom društvu.

Šta mislite, ko će pobediti?

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar