Ћопић 'појачао' тужбу против "Шећеране"!

Фирма „Агроцооп еxпорт импорт” Бањалука, која је била блокирана као имовина Зорана Ћопића, једног од сарадника нарко-боса Дарка Шарића, повећала је свој тужбени захтјев против Фабрике шећера из Бијељине, од које сада потражује 12,6 милиона КМ.

Република Српска 02.12.2016 | 14:26
Ћопић 'појачао' тужбу против "Шећеране"!
Првобитно је „Агроцооп“ од „Шећеране“ у стечају судским путем тражио да им се признају потраживања у износу од осам милиона КМ.

Ради се потраживањима „Агроцоопа“ која стечајни управник „Шећеране“ Лазо Ђурђевић није признао, а које фирма из Бањалуке потражује на име “неизмиреног дуга из 2010. и 2011. године када је “Агрокоп”, као већински власник, инвестирао значајна средства у санацију и ревитализацију бијељинске Шећеране”.

Главна расправа по овој тужби одржана је јуче у Окружном привредном суду у Бијељини, а коначно опредјељеним тужбеним захтјевом „Агроцооп“ је затражио да се судском пресудом утврди као основано потраживање од „Шећеране“ и то 6,8 милиона КМ на име главног дуга и 5,8 милиона КМ на име обрачунате законске затезне камате.

„Ради се о потраживањима на основу улагања у Фабрику шећера и то у вријеме када је окончан претходни стечајни поступак над овим привредним друштвом“, казали су у Окружном привредном суду у Бијељини и додали да ће пресуда бити донесена крајем године.

Иначе, бањалучки Окружни суд је још 12. маја 2011. године донио решење о блокади новоутврђене имовине Зорана Ћопића, једног од сарадника нарко-боса Дарка Шарића, којем је раније привремено заплијењен дио имовине вриједне више од 20 милиона марака. На основу тог рјешења забрањено је располагање и продаја имовине предузећа “Агроцооп” из Бањалуке и „Шећеране“ из Бијељине, које су у Ћопићевом власништву.

У судском поступку специјални тужилац Слободан Ћелић је као доказ представио и шему новчаних трансакција између “Агроцоопа” Бањалука и зависних предузећа која су у саставу “Агроцоопа” Нови Сад, а чији је већински власник био Ћопић.

“Из ове шеме може се видети да је “прљав” новац који је легао на рачуне бањалучког “Агроцоопа” даље пребациван из оф-шор компанија на рачуне других предузећа у Србији. После тога тај новац је мешан са “здравим” новцем, а потом је био враћен у бањалучки “Агроцооп”, који је затим тај новац даље улагао у привредне токове Републике Српске”, појаснио је Ћелић тада на суђењу.

Он је раније рекао да су оф-шор компаније из којих је легао новац у “Агроцооп” Бањалука биле у власништву браће Дарка и Душка Шарића.

Чопић је почетком 2014. године осуђен на четири године затвора, а том пресудом његовом предузећу „Агроцооп“ Бањалука одузето је 51 одсто акција „Шећеране“, а Српској је требало је да плати и 2,67 милиона марака.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хе хе

02.12.2016 13:57

Све бизнисмени а 91-ве нису имали ни за жваку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

02.12.2016 14:06

Вратите цовеку њехов новац,срамота да се неврати његов дуго и мукотрпан зарадјен новац.

ОДГОВОРИТЕ