Ćopić 'pojačao' tužbu protiv "Šećerane"!

Firma „Agrocoop export import” Banjaluka, koja je bila blokirana kao imovina Zorana Ćopića, jednog od saradnika narko-bosa Darka Šarića, povećala je svoj tužbeni zahtjev protiv Fabrike šećera iz Bijeljine, od koje sada potražuje 12,6 miliona KM.

Republika Srpska 02.12.2016 | 14:26
Ćopić 'pojačao' tužbu protiv "Šećerane"!
Prvobitno je „Agrocoop“ od „Šećerane“ u stečaju sudskim putem tražio da im se priznaju potraživanja u iznosu od osam miliona KM.

Radi se potraživanjima „Agrocoopa“ koja stečajni upravnik „Šećerane“ Lazo Đurđević nije priznao, a koje firma iz Banjaluke potražuje na ime “neizmirenog duga iz 2010. i 2011. godine kada je “Agrokop”, kao većinski vlasnik, investirao značajna sredstva u sanaciju i revitalizaciju bijeljinske Šećerane”.

Glavna rasprava po ovoj tužbi održana je juče u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, a konačno opredjeljenim tužbenim zahtjevom „Agrocoop“ je zatražio da se sudskom presudom utvrdi kao osnovano potraživanje od „Šećerane“ i to 6,8 miliona KM na ime glavnog duga i 5,8 miliona KM na ime obračunate zakonske zatezne kamate.

„Radi se o potraživanjima na osnovu ulaganja u Fabriku šećera i to u vrijeme kada je okončan prethodni stečajni postupak nad ovim privrednim društvom“, kazali su u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini i dodali da će presuda biti donesena krajem godine.

Inače, banjalučki Okružni sud je još 12. maja 2011. godine donio rešenje o blokadi novoutvrđene imovine Zorana Ćopića, jednog od saradnika narko-bosa Darka Šarića, kojem je ranije privremeno zaplijenjen dio imovine vrijedne više od 20 miliona maraka. Na osnovu tog rješenja zabranjeno je raspolaganje i prodaja imovine preduzeća “Agrocoop” iz Banjaluke i „Šećerane“ iz Bijeljine, koje su u Ćopićevom vlasništvu.

U sudskom postupku specijalni tužilac Slobodan Ćelić je kao dokaz predstavio i šemu novčanih transakcija između “Agrocoopa” Banjaluka i zavisnih preduzeća koja su u sastavu “Agrocoopa” Novi Sad, a čiji je većinski vlasnik bio Ćopić.

“Iz ove šeme može se videti da je “prljav” novac koji je legao na račune banjalučkog “Agrocoopa” dalje prebacivan iz of-šor kompanija na račune drugih preduzeća u Srbiji. Posle toga taj novac je mešan sa “zdravim” novcem, a potom je bio vraćen u banjalučki “Agrocoop”, koji je zatim taj novac dalje ulagao u privredne tokove Republike Srpske”, pojasnio je Ćelić tada na suđenju.

On je ranije rekao da su of-šor kompanije iz kojih je legao novac u “Agrocoop” Banjaluka bile u vlasništvu braće Darka i Duška Šarića.

Čopić je početkom 2014. godine osuđen na četiri godine zatvora, a tom presudom njegovom preduzeću „Agrocoop“ Banjaluka oduzeto je 51 odsto akcija „Šećerane“, a Srpskoj je trebalo je da plati i 2,67 miliona maraka.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

He he

02.12.2016 14:57

Sve biznismeni a 91-ve nisu imali ni za žvaku.

ODGOVORITE
Name

da

02.12.2016 15:06

Vratite coveku njehov novac,sramota da se nevrati njegov dugo i mukotrpan zaradjen novac.

ODGOVORITE