Политичка кумства: Многа су пропала

Политичка сцена у Србији обилује кумствима. И док нека успевају да одоле политичким размирицама и страначким сукобима, друга се неславно завршавају. На том пољу вероватно највећи рекордер је лидер СРС Војислав Шешељ, који за своје кумове, након политичких разлаза, није бирао речи.

Србија 01.12.2016 | 22:10
Политичка кумства: Многа су пропала
Борис Тадић и Драган Шутановац



Односи некадашњих политичких сабораца нарушени су још од изласка бившег председника Србије из ДС-а, а недавно су имали први јавни сукоб.

Тадић се, наиме, успротивио Шутановчевој кандидатури за шефа државе. Да ли је и њихово кумство, склопљено пре више до десет година, жртва политике? Председници ДС и СДС били су блиски пријатељи још у време кад се Шутановац забављао са својом супругом Маријом.

Због понуда за посао које су обоје добили из иностранства, она је хтела да оде из Србије, док је он желео да остане у земљи и бори се против режима Слободана Милошевића.

Тадић га је тада саветовао да је једини начин да остану заједно да је запроси. Логично, на крају, био је кум на њиховом венчању.

Војислав Шешељ и Томислав Николић

Откако је пристао да буде кум унуцима Војислава Шешеља, Томислав Николић је знао да се то неће добро завршити.

Тако је бар садашњи председник Србије причао медијима након напуштања СРС-а, јер, како је рекао, све кумове Шешељ је отерао из странке.

Напуштање радикала некадашњи хашки затвореник му никад није опростио. Данас му је највећи политички непријатељ и увек је расположен да износи најгоре увреде на његов рачун.

Вук Драшковић и Војислав Шешељ


Ништа мање бурно није ни кумство Шешеља и Драшковића. Њих двојица су заједно основали СПО, а Драшковић је крстио Николу, сина лидера СРС-а. Међутим, брзо су се посвађали.

Шешељ је основао Српски слободарски покрет, а затим Српски четнички покрет, да би на крају с отцепљеним крилом Народне радикалне странке, коју је предводио Томислав Николић, у фебруару 1991. године, формирао Српску радикалну странку.

Пре пет година били су на корак од помирења, када је Драшковић јавно затражио пуштање Шешеља из Хага.

Војислав Шешељ и Александар Вучић


Председник СРС у три наврата је био био кум Александру Вучићу. Актуелном премијеру Србије крстио је сина и ћерку, а кумовао му је и на његовом венчању. Након политичког разлаза, лидер радикала о њему није бирао речи, оптужујући га за све и свашта.

Ипак, након повратка у Србију о Вучићу је говорио као искреном патриоти, а у једном тренутку рекао је и да је спреман на сарадњу са њим, уколико се одрекне ЕУ.

Борис Тадић и Балша Божовић


Осим Драгана Шутановца, Борис Тадић има још једног кума у политици - Балшу Божовића.

Тадићу је наиме кум Балшин отац, Драгослав Зека Божовић, бивши каратиста и бизнисмен и дугогодишњи директор СЦ Ташмајдан.

Интересантно је да се током подела међу демократама, Балша Божовић показао као нелојан и стао на страну бившег председника ДС Драгана Ђиласа, што Тадић наводно није лако прихавтио.

Душан Бајатовић и Јовица Станишић


Бивши начелник Државне безбедности Јовица Станишић пре две године крстио је Милоша Бајатовића, сина функционера СПС-а и директора ЈП "Србијагас" Душана Бајатовића.

То је медијима потврдио и сам Бајатовић, али своју одлуку није желео да коментарише. Крштењу је иначе присуствовао и Вук Станишић, син Јовице Станишића, који је већ неколико година запослен у "Србијагасу".

Бранко Ружић и Дејан Бацковић


Обојица су дугодишњи и утицајни функционери у СПС-у.

Бранко Ружић је потпредседник странке, док је Дејан Бацковић директор СПС-а, чија оставка је у фази разматрања. Осим што су дугогодишње партијске колеге, познато је и да су њих двојица двоструки кумови.

Маја Гојковић и Игор Мировић


Кумство актуелне председнице Скупштине и војвођанског премијера растурано је и обнављано.

Наиме, управо је Мировић, као председник новосадског одбора радикала, медијима објавио да је Гојковићева искључена из СРС-а. Касније су се обоје нашли у СНС-у и склопили примирје.

Гојковићева је иначе крстила његове дете. Није познато да ли се данас друже ван странке.

Бојан Пајтић и Игор Павличић


Блиске односе већ дуго година имају бивши војвођански премијер и градоначелник Новог Сада Бојан Пајтић и Игор Павличић, које осим странке, везује и кумство.

Наиме, Пајтић је био кум на венчању супрузи Павличића, а у исто време њих двојица су обављала највише функције у Војводини.

Александар Вучић и Небојша Стефановић


Осим што су блиски партијски сарадници и колеге у Влади, премијер Вучић и министар Стефановић су и кумови.

То је откривено у време када је Стефановић био председник парламента, али о томе до данас у јавности нису говорили.

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

РадикалНО

02.12.2016 00:26

Сви су они го*на.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АДОАУДИ

02.12.2016 06:05

Требали сте још објавити и како се (на који начин) Слободан Милошевић "одрекао" кумства са Иваном Стамболићем!

ОДГОВОРИТЕ