Politička kumstva: Mnoga su propala

Politička scena u Srbiji obiluje kumstvima. I dok neka uspevaju da odole političkim razmiricama i stranačkim sukobima, druga se neslavno završavaju. Na tom polju verovatno najveći rekorder je lider SRS Vojislav Šešelj, koji za svoje kumove, nakon političkih razlaza, nije birao reči.

Srbija 01.12.2016 | 22:10
Politička kumstva: Mnoga su propala
Boris Tadić i Dragan Šutanovac



Odnosi nekadašnjih političkih saboraca narušeni su još od izlaska bivšeg predsednika Srbije iz DS-a, a nedavno su imali prvi javni sukob.

Tadić se, naime, usprotivio Šutanovčevoj kandidaturi za šefa države. Da li je i njihovo kumstvo, sklopljeno pre više do deset godina, žrtva politike? Predsednici DS i SDS bili su bliski prijatelji još u vreme kad se Šutanovac zabavljao sa svojom suprugom Marijom.

Zbog ponuda za posao koje su oboje dobili iz inostranstva, ona je htela da ode iz Srbije, dok je on želeo da ostane u zemlji i bori se protiv režima Slobodana Miloševića.

Tadić ga je tada savetovao da je jedini način da ostanu zajedno da je zaprosi. Logično, na kraju, bio je kum na njihovom venčanju.

Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić

Otkako je pristao da bude kum unucima Vojislava Šešelja, Tomislav Nikolić je znao da se to neće dobro završiti.

Tako je bar sadašnji predsednik Srbije pričao medijima nakon napuštanja SRS-a, jer, kako je rekao, sve kumove Šešelj je oterao iz stranke.

Napuštanje radikala nekadašnji haški zatvorenik mu nikad nije oprostio. Danas mu je najveći politički neprijatelj i uvek je raspoložen da iznosi najgore uvrede na njegov račun.

Vuk Drašković i Vojislav Šešelj


Ništa manje burno nije ni kumstvo Šešelja i Draškovića. Njih dvojica su zajedno osnovali SPO, a Drašković je krstio Nikolu, sina lidera SRS-a. Međutim, brzo su se posvađali.

Šešelj je osnovao Srpski slobodarski pokret, a zatim Srpski četnički pokret, da bi na kraju s otcepljenim krilom Narodne radikalne stranke, koju je predvodio Tomislav Nikolić, u februaru 1991. godine, formirao Srpsku radikalnu stranku.

Pre pet godina bili su na korak od pomirenja, kada je Drašković javno zatražio puštanje Šešelja iz Haga.

Vojislav Šešelj i Aleksandar Vučić


Predsednik SRS u tri navrata je bio bio kum Aleksandru Vučiću. Aktuelnom premijeru Srbije krstio je sina i ćerku, a kumovao mu je i na njegovom venčanju. Nakon političkog razlaza, lider radikala o njemu nije birao reči, optužujući ga za sve i svašta.

Ipak, nakon povratka u Srbiju o Vučiću je govorio kao iskrenom patrioti, a u jednom trenutku rekao je i da je spreman na saradnju sa njim, ukoliko se odrekne EU.

Boris Tadić i Balša Božović


Osim Dragana Šutanovca, Boris Tadić ima još jednog kuma u politici - Balšu Božovića.

Tadiću je naime kum Balšin otac, Dragoslav Zeka Božović, bivši karatista i biznismen i dugogodišnji direktor SC Tašmajdan.

Interesantno je da se tokom podela među demokratama, Balša Božović pokazao kao nelojan i stao na stranu bivšeg predsednika DS Dragana Đilasa, što Tadić navodno nije lako prihavtio.

Dušan Bajatović i Jovica Stanišić


Bivši načelnik Državne bezbednosti Jovica Stanišić pre dve godine krstio je Miloša Bajatovića, sina funkcionera SPS-a i direktora JP "Srbijagas" Dušana Bajatovića.

To je medijima potvrdio i sam Bajatović, ali svoju odluku nije želeo da komentariše. Krštenju je inače prisustvovao i Vuk Stanišić, sin Jovice Stanišića, koji je već nekoliko godina zaposlen u "Srbijagasu".

Branko Ružić i Dejan Backović


Obojica su dugodišnji i uticajni funkcioneri u SPS-u.

Branko Ružić je potpredsednik stranke, dok je Dejan Backović direktor SPS-a, čija ostavka je u fazi razmatranja. Osim što su dugogodišnje partijske kolege, poznato je i da su njih dvojica dvostruki kumovi.

Maja Gojković i Igor Mirović


Kumstvo aktuelne predsednice Skupštine i vojvođanskog premijera rasturano je i obnavljano.

Naime, upravo je Mirović, kao predsednik novosadskog odbora radikala, medijima objavio da je Gojkovićeva isključena iz SRS-a. Kasnije su se oboje našli u SNS-u i sklopili primirje.

Gojkovićeva je inače krstila njegove dete. Nije poznato da li se danas druže van stranke.

Bojan Pajtić i Igor Pavličić


Bliske odnose već dugo godina imaju bivši vojvođanski premijer i gradonačelnik Novog Sada Bojan Pajtić i Igor Pavličić, koje osim stranke, vezuje i kumstvo.

Naime, Pajtić je bio kum na venčanju supruzi Pavličića, a u isto vreme njih dvojica su obavljala najviše funkcije u Vojvodini.

Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović


Osim što su bliski partijski saradnici i kolege u Vladi, premijer Vučić i ministar Stefanović su i kumovi.

To je otkriveno u vreme kada je Stefanović bio predsednik parlamenta, ali o tome do danas u javnosti nisu govorili.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

RadikalNO

02.12.2016 00:26

Svi su oni go*na.

ODGOVORITE
Name

ADOAUDI

02.12.2016 06:05

Trebali ste još objaviti i kako se (na koji način) Slobodan Milošević "odrekao" kumstva sa Ivanom Stambolićem!

ODGOVORITE