Референдум је само био Додикова анкета

Члан Предсједништва СДС и шефица Клуба ове странке у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић истакла је да су предсједник РС Милорад Додик и Влада РС међународној заједници обећали да ће референдум о Дану РС бити само анкета, те да ће провести одлуку Уставног суда БиХ.

Република Српска 01.12.2016 | 22:55
Референдум је само био Додикова анкета
То се, све су прилике, испоставило тачним, будући да резултати референдума нису објављени у форми извјештаја у Службеном гласнику РС.

Подсјећамо, како је наведено у члану 5 Одлуке о констатовању резултата републичког референдума, "резултати референдума ће бити објављени у форми извјештаја у Службеном гласнику РС најкасније у року од 30 дана од констатовања резултата референдума."

Резултати референдума су овом одлуком констатовани 11. октобра 2016. године, али они у форми извјештаја нису објављени у Службеном гласнику РС у задатом року.

"Референдум и јесте био анкета, што је уосталом и Влада РС у својим појашњењима Делегацији ЕУ у БиХ, ОХР-у, те међународној заједници упорно тврдила, тачније да они проводе само анкету, а да ће провести одлуку Уставног суда БиХ. Додик је имао план да се поигра референдумом пред локалне изборе, а у предизборне сврхе. Његова референдумска прича била је прича за локалне изборе. С друге стране, међународној заједници је обећао да референдум о Дану РС неће бити прави референдум и да неће објавити резултате, односно да ће референдум бити као што је и рекао - једна анкета", казала је Пандуревић.

Да РС не може објавити извјештај о резултатима одржаног референдума потврдио је и предсједавајући Републичке комисије за одржавање референдума Синиша Каран, казавши да је Клуб Бошњака покренуо питање заштите виталног националог интереса. 

Мандат Комисије, које треба да достави резултате референдума Службеном гласнику РС, истекао је и закључен је, тако да и када би се то намјеравало, резултате референдума нема ко да објави. 

"Када не објавите резултате референдума, онда не реагује ни ОХР, јер нема шта да стави ван снаге. Такође, нема ни реакција међународне заједнице. Када не објавите резултате референдума, онда сте урадили оно што сте обећали међународној заједници, а то је анкета", нагласила је Пандуревић.

Она констатује да се предсједник РС само поигравао са грађанима и јавношћу у предизборне сврхе.  

"Референдум је био жвака, која је требало да им донесе изборне поене, а проведена је анкета, као што је обећано међународној заједници. Надам се да су грађани РС из овога научили једну ствар - истина је оно што Милорад Додик говори међународној заједници, а не оно што говори јавности у РС", поручила је Пандуревић. 

Након свега овога, међународна заједница, додала је, може задовољно да трља руке, јер је Милорад Додик показао да их се ипак плаши. 

С друге стране, грађани РС могу да "изврну празне џепове јер су скупо платили још једну превару Милорада Додика".

"Додик нема никакву одговорност. Покретање истраге против њега у случају провођења референдума био је посљедњи покушај Горана Салиховића да се спаси и остане на тој позицији, чиме је помогао Додику на његовом националном имиџу и референдумској причи. Додика у формално-правном смислу нема нигдје, једнако су одговорни сви предсједници политичких странака, а Додик је чак показао да је био кооперативнији од свих других лидера. Његове кривичне одговорности ту нема, нити је може бити", навела је Пандуревић. 

Извор: Вијести.ба

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

комедија

01.12.2016 17:08

Какву слику саљете као опозиција када сте и ви подрзали референдум који је у ствари анкета.Зато сте и просли на изборима како сте просли јер оцигледно незнате гдје ударате а представљате се као алтернатива тренутној лоповској власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

***Н.

01.12.2016 17:11

Наса Плава Руза, одговор нам сада пруза. Да је референдум био само анкета, е бас стета...Руза Плава у нецијем срце спава...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептицка

01.12.2016 17:13

Референдум је искористен у предизборној кампањи. Да ли је то кривоцно дјело? Јесте јер је РС остецена за тих неколико милиона. Медјутим, ако упитате тузиластво РС они це реци да ту нема кривицног дјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање

01.12.2016 17:16

А засто си ти кад си тако паметна насјела на Додикову анкету? Иваниц мислио испасти мудрији од Додика и све вас скупа одвео у блато,које сад зелите да скинете са себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

***мисли у плавом

01.12.2016 17:55

Е мој друзе, кад видим слику Плаве Рузе, у глави ми лијепе мисли крузе, позитивна енергија стизе, све близе и близе, енергија плава све обасјава...

Name

x

01.12.2016 17:23

Народна скупстинаРС-а је изгледа скуп папака.идиота.волова без карактерних типова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

01.12.2016 17:36

Е да ми је видјети да ММФ заврне славину!? Да ови мисеви, наси политицари, покупе своје срамотне прње. Духовна је то сиротиња и велеиздаја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Такозвани

01.12.2016 17:43

9-тог јануара це се видјети ко је вјера, а ко невјера - ко је пљунуо на Дан републике, лазуци да је референдум само анкета. Закон о дану Републике је јасно преточио вољу народа изражену на рефрендуму!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мхајло с.

01.12.2016 18:06

А ја стварно прије мислио да се ова бори за српску ствар..како се цовјек мозе преварити..далеко је она од српства као и ми од мјесеца...а мислио сам...ухх уххх уххх

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

01.12.2016 19:51

Ограницен си

Name

Српска напредна странка

01.12.2016 18:21

Сви знамо добро да је и СДС подржао референдум, тј. анкету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

01.12.2016 18:23

Од насе власти сви озбиљни су дигли руке,осим наравно опозиције која изгледа јос није схватила која је њена улога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАВЛАКУСА

01.12.2016 18:26

Драга моје странацка колегинице, ко вас је платио да толико популарисете предсједника СНСДа? Како би било да поцнемо, бар мало да се бринемо о овом јадном народу......ја пределазем да , убудуце, у васем вокабулару буде ријец " опстанак" насег народа на овим просторима. Ви ( сви заједно, позиција и опозиција ) ви нас излудјујете. Немојте да се бавите лицностима, радите на економским пројектима.......пазите ста изговарате ...јер мисли, а и ријеци су моцне......ако би могли мало о нама који се боримо, генерацијама за ову територију и овај народ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мода ИВ

01.12.2016 19:42

Драга опозицијо, боже како сте испали кукавице подржавањем Додиковог референдума, само зато што сте рачунали на то да ће Додик имати аргумент више да вас прогласи издајицама. За вас сам грлом и душом, али сваког дана све више увиђам да ни од вас нема ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

01.12.2016 19:50

Па сто сте подрзали ту анкету и нисте имали храбрости да народу казете праву истину? Зато сте и просли како сте просли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљ

02.12.2016 05:11

Ма Додоња је сваког израдио, само да би на изборима добио сто и јесте. А ти Алеxандра, добра си, мани се ти политике и хајде да се волимо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нажалост..

02.12.2016 14:59

Па што сте излазили на ту анкету..??!! Ја рецимо нисам. Нити ћу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ана

03.12.2016 12:57

Гдјице пандуревиц ,само добро прицас,а резултата нема,видите да им ниста не мозете, одустаните, нека додју паметнији и мудрији, нисте богом дати за опозиционаре, а ниста не цините,оде вријеме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто

04.12.2016 15:07

А господјо, зашто сте гласали за референдум? Зашто сте га прихватили да се одржи прије избора. Само зато смо изгубили изборе. Било би добро да читате постове на овом порталу. Јер, они су добра смјерница за патриотски рад...Овако???