Referendum je samo bio Dodikova anketa

Član Predsjedništva SDS i šefica Kluba ove stranke u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević istakla je da su predsjednik RS Milorad Dodik i Vlada RS međunarodnoj zajednici obećali da će referendum o Danu RS biti samo anketa, te da će provesti odluku Ustavnog suda BiH.

Republika Srpska 01.12.2016 | 22:55
Referendum je samo bio Dodikova anketa
To se, sve su prilike, ispostavilo tačnim, budući da rezultati referenduma nisu objavljeni u formi izvještaja u Službenom glasniku RS.

Podsjećamo, kako je navedeno u članu 5 Odluke o konstatovanju rezultata republičkog referenduma, "rezultati referenduma će biti objavljeni u formi izvještaja u Službenom glasniku RS najkasnije u roku od 30 dana od konstatovanja rezultata referenduma."

Rezultati referenduma su ovom odlukom konstatovani 11. oktobra 2016. godine, ali oni u formi izvještaja nisu objavljeni u Službenom glasniku RS u zadatom roku.

"Referendum i jeste bio anketa, što je uostalom i Vlada RS u svojim pojašnjenjima Delegaciji EU u BiH, OHR-u, te međunarodnoj zajednici uporno tvrdila, tačnije da oni provode samo anketu, a da će provesti odluku Ustavnog suda BiH. Dodik je imao plan da se poigra referendumom pred lokalne izbore, a u predizborne svrhe. Njegova referendumska priča bila je priča za lokalne izbore. S druge strane, međunarodnoj zajednici je obećao da referendum o Danu RS neće biti pravi referendum i da neće objaviti rezultate, odnosno da će referendum biti kao što je i rekao - jedna anketa", kazala je Pandurević.

Da RS ne može objaviti izvještaj o rezultatima održanog referenduma potvrdio je i predsjedavajući Republičke komisije za održavanje referenduma Siniša Karan, kazavši da je Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalog interesa. 

Mandat Komisije, koje treba da dostavi rezultate referenduma Službenom glasniku RS, istekao je i zaključen je, tako da i kada bi se to namjeravalo, rezultate referenduma nema ko da objavi. 

"Kada ne objavite rezultate referenduma, onda ne reaguje ni OHR, jer nema šta da stavi van snage. Takođe, nema ni reakcija međunarodne zajednice. Kada ne objavite rezultate referenduma, onda ste uradili ono što ste obećali međunarodnoj zajednici, a to je anketa", naglasila je Pandurević.

Ona konstatuje da se predsjednik RS samo poigravao sa građanima i javnošću u predizborne svrhe.  

"Referendum je bio žvaka, koja je trebalo da im donese izborne poene, a provedena je anketa, kao što je obećano međunarodnoj zajednici. Nadam se da su građani RS iz ovoga naučili jednu stvar - istina je ono što Milorad Dodik govori međunarodnoj zajednici, a ne ono što govori javnosti u RS", poručila je Pandurević. 

Nakon svega ovoga, međunarodna zajednica, dodala je, može zadovoljno da trlja ruke, jer je Milorad Dodik pokazao da ih se ipak plaši. 

S druge strane, građani RS mogu da "izvrnu prazne džepove jer su skupo platili još jednu prevaru Milorada Dodika".

"Dodik nema nikakvu odgovornost. Pokretanje istrage protiv njega u slučaju provođenja referenduma bio je posljednji pokušaj Gorana Salihovića da se spasi i ostane na toj poziciji, čime je pomogao Dodiku na njegovom nacionalnom imidžu i referendumskoj priči. Dodika u formalno-pravnom smislu nema nigdje, jednako su odgovorni svi predsjednici političkih stranaka, a Dodik je čak pokazao da je bio kooperativniji od svih drugih lidera. Njegove krivične odgovornosti tu nema, niti je može biti", navela je Pandurević. 

Izvor: Vijesti.ba

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

komedija

01.12.2016 17:08

Kakvu sliku saljete kao opozicija kada ste i vi podrzali referendum koji je u stvari anketa.Zato ste i prosli na izborima kako ste prosli jer ocigledno neznate gdje udarate a predstavljate se kao alternativa trenutnoj lopovskoj vlasti.

ODGOVORITE
Name

***N.

01.12.2016 17:11

Nasa Plava Ruza, odgovor nam sada pruza. Da je referendum bio samo anketa, e bas steta...Ruza Plava u necijem srce spava...

ODGOVORITE
Name

Skepticka

01.12.2016 17:13

Referendum je iskoristen u predizbornoj kampanji. Da li je to krivocno djelo? Jeste jer je RS ostecena za tih nekoliko miliona. Medjutim, ako upitate tuzilastvo RS oni ce reci da tu nema krivicnog djela.

ODGOVORITE
Name

pitanje

01.12.2016 17:16

A zasto si ti kad si tako pametna nasjela na Dodikovu anketu? Ivanic mislio ispasti mudriji od Dodika i sve vas skupa odveo u blato,koje sad zelite da skinete sa sebe.

ODGOVORITE
Name

***misli u plavom

01.12.2016 17:55

E moj druze, kad vidim sliku Plave Ruze, u glavi mi lijepe misli kruze, pozitivna energija stize, sve blize i blize, energija plava sve obasjava...

Name

x

01.12.2016 17:23

Narodna skupstinaRS-a je izgleda skup papaka.idiota.volova bez karakternih tipova.

ODGOVORITE
Name

razumio

01.12.2016 17:36

E da mi je vidjeti da MMF zavrne slavinu!? Da ovi misevi, nasi politicari, pokupe svoje sramotne prnje. Duhovna je to sirotinja i veleizdaja!

ODGOVORITE
Name

Takozvani

01.12.2016 17:43

9-tog januara ce se vidjeti ko je vjera, a ko nevjera - ko je pljunuo na Dan republike, lazuci da je referendum samo anketa. Zakon o danu Republike je jasno pretočio volju naroda izraženu na refrendumu!

ODGOVORITE
Name

mhajlo s.

01.12.2016 18:06

A ja stvarno prije mislio da se ova bori za srpsku stvar..kako se covjek moze prevariti..daleko je ona od srpstva kao i mi od mjeseca...a mislio sam...uhh uhhh uhhh

ODGOVORITE
Name

banjaluka

01.12.2016 19:51

Ogranicen si

Name

Srpska napredna stranka

01.12.2016 18:21

Svi znamo dobro da je i SDS podržao referendum, tj. anketu.

ODGOVORITE
Name

Osvit

01.12.2016 18:23

Od nase vlasti svi ozbiljni su digli ruke,osim naravno opozicije koja izgleda jos nije shvatila koja je njena uloga.

ODGOVORITE
Name

NAVLAKUSA

01.12.2016 18:26

Draga moje stranacka koleginice, ko vas je platio da toliko popularisete predsjednika SNSDa? Kako bi bilo da pocnemo, bar malo da se brinemo o ovom jadnom narodu......ja predelazem da , ubuduce, u vasem vokabularu bude rijec " opstanak" naseg naroda na ovim prostorima. Vi ( svi zajedno, pozicija i opozicija ) vi nas izludjujete. Nemojte da se bavite licnostima, radite na ekonomskim projektima.......pazite sta izgovarate ...jer misli, a i rijeci su mocne......ako bi mogli malo o nama koji se borimo, generacijama za ovu teritoriju i ovaj narod?

ODGOVORITE
Name

Moda IV

01.12.2016 19:42

Draga opozicijo, bože kako ste ispali kukavice podržavanjem Dodikovog referenduma, samo zato što ste računali na to da će Dodik imati argument više da vas proglasi izdajicama. Za vas sam grlom i dušom, ali svakog dana sve više uviđam da ni od vas nema ništa.

ODGOVORITE
Name

bluka

01.12.2016 19:50

Pa sto ste podrzali tu anketu i niste imali hrabrosti da narodu kazete pravu istinu? Zato ste i prosli kako ste prosli.

ODGOVORITE
Name

Kralj

02.12.2016 05:11

Ma Dodonja je svakog izradio, samo da bi na izborima dobio sto i jeste. A ti Alexandra, dobra si, mani se ti politike i hajde da se volimo...

ODGOVORITE
Name

Nažalost..

02.12.2016 14:59

Pa što ste izlazili na tu anketu..??!! Ja recimo nisam. Niti ću..

ODGOVORITE
Name

ana

03.12.2016 12:57

Gdjice pandurevic ,samo dobro pricas,a rezultata nema,vidite da im nista ne mozete, odustanite, neka dodju pametniji i mudriji, niste bogom dati za opozicionare, a nista ne cinite,ode vrijeme...

ODGOVORITE
Name

Zašto

04.12.2016 15:07

A gospodjo, zašto ste glasali za referendum? Zašto ste ga prihvatili da se održi prije izbora. Samo zato smo izgubili izbore. Bilo bi dobro da čitate postove na ovom portalu. Jer, oni su dobra smjernica za patriotski rad...Ovako???