"Жао ми је што сам убио Максимовића"

На суђењу Радану Векићу, оптуженом за убиство, у Окружном суду у Бањалуци изнесене завршене ријечи. Оптуженом жао што је убио, одбрана излагање отворила филмом "Развод брака".

Република Српска 01.12.2016 | 13:52
"Жао ми је што сам убио Максимовића"
Радан Векић (24) из Приједора оптужен да је са два хица из пушке М-48, такозване танџаре, убио Милана Максимовића (50) којем је дуговао новац, изразио је данас жаљење приликом изношења завршних ријечи у бањалучком Окружном суду.

"Жао ми је што је дошло до овога. Што сам урадио то што сам урадио", казао је Векић.

Злочин се догодио 14. маја 2016. године на локалном путу у селу Шпадићи код Приједора, а оптужница га терети за тешко убиство, као и недозвољено посједовање војног оружја. Његов бранилац Крстан Симић данас је пред судским вијећем, којим предсједава судија Сњежана Кудрић, оцијенио да се овдје "у најгорем случају може радити о обичном убиству".

Симић је своју завршну ријеч започео причом о режисеру Андреу Кајату и филму "Развод брака".

"Приче мужа и жене у овом филму су двије супротне приче, као и у сваком поступку пред судом", додао је Симић.

Он је све вријеме данашњег рочишта инсистирао да оптужница тужилаштва није заснована на чињеницама, него на претпоставкама, а казао је и да је овај случај узео да брани без накнаде.

"Овај предмет радим про боно јер ме је заинтригирао са становишта друштвених односа", казао је Симић.

Подсјећамо, као мотив овог убиства раније је наведен дуг од око 3.600 КМ који је Векић имао према Максимовићу од кога је позајмио новац уз камату.

Симић је велики дио своје завршне ријечи посветио кривичном дјелу "зеленаштво" и овој друштвеној проблематици, говорећи како зеленаштво или каматарење опстаје на принципу страха, а да зеленаши своје жртве доводе у "робовласнички положај".

"Ми као друштво затварамо очи пред зеленаштвом. Баш јуче ми је једна жена ушла у канцеларију са дугом 50.000 КМ и што је најгоре, све је овјерио нотар", казао је Симић.

Он је истакао како је Векић имао намјеру да на локалном путу у Шпадићима заправо изврши самоубиство, као и да је раније изјавио да се сјећа само једног метка којег је испалио у правцу Максимовића, те оцијенио како убиство није урадио смишљено и плански.

Тужилаштво међутим тврди супротно - да је дјело извршено "на подмукао начин", а тужилац Жана Бојић је изнијела и податак да су Векић и Максимовић раније били у добрим односима, те да је убијени био на свадби оштећеног, као и на крштетњу његовог дјетета.

"Оптужени је све чинио детаљно и темељно, ништа исхитрено и нагло", казала је Бојић, а негирала је и да Максимовић има везе са "зеленашењем", уз оцјену да су се као жртве, односе свједоци, појавили само рођаци оптуженог. Оспоравала је и да је Векић имао намјеру да се убије, објашњавајући да је на лице мјеста дошао са четири метка у пушци.

"Тужилаштво предлаже да се он прогласи кривим и да се изрекне што дужа казна. Олакшавајуће околности су да је млад, није осуђиван и отац је малољетног дјетета, а отежавајуће његова упорност, те понашање након учињеног дјела. Ишао је у куповину, послао СМС поруку, није изразио жаљење нити се извинио породици", казала је Бојић.

Пресуда ће бити изнесена у понедјељак.

Извор: Мондо.ба
Фото: Бранкица Спасенић/МОНДО

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цуј ти.

03.12.2016 20:03

будали зао сто уби цовека.пустите га на слободу 24 сата ,да му народ суди, од суда нема ниста ,пропала дрзава.

ОДГОВОРИТЕ