"Žao mi je što sam ubio Maksimovića"

Na suđenju Radanu Vekiću, optuženom za ubistvo, u Okružnom sudu u Banjaluci iznesene završene riječi. Optuženom žao što je ubio, odbrana izlaganje otvorila filmom "Razvod braka".

Republika Srpska 01.12.2016 | 13:52
"Žao mi je što sam ubio Maksimovića"
Radan Vekić (24) iz Prijedora optužen da je sa dva hica iz puške M-48, takozvane tandžare, ubio Milana Maksimovića (50) kojem je dugovao novac, izrazio je danas žaljenje prilikom iznošenja završnih riječi u banjalučkom Okružnom sudu.

"Žao mi je što je došlo do ovoga. Što sam uradio to što sam uradio", kazao je Vekić.

Zločin se dogodio 14. maja 2016. godine na lokalnom putu u selu Špadići kod Prijedora, a optužnica ga tereti za teško ubistvo, kao i nedozvoljeno posjedovanje vojnog oružja. Njegov branilac Krstan Simić danas je pred sudskim vijećem, kojim predsjedava sudija Snježana Kudrić, ocijenio da se ovdje "u najgorem slučaju može raditi o običnom ubistvu".

Simić je svoju završnu riječ započeo pričom o režiseru Andreu Kajatu i filmu "Razvod braka".

"Priče muža i žene u ovom filmu su dvije suprotne priče, kao i u svakom postupku pred sudom", dodao je Simić.

On je sve vrijeme današnjeg ročišta insistirao da optužnica tužilaštva nije zasnovana na činjenicama, nego na pretpostavkama, a kazao je i da je ovaj slučaj uzeo da brani bez naknade.

"Ovaj predmet radim pro bono jer me je zaintrigirao sa stanovišta društvenih odnosa", kazao je Simić.

Podsjećamo, kao motiv ovog ubistva ranije je naveden dug od oko 3.600 KM koji je Vekić imao prema Maksimoviću od koga je pozajmio novac uz kamatu.

Simić je veliki dio svoje završne riječi posvetio krivičnom djelu "zelenaštvo" i ovoj društvenoj problematici, govoreći kako zelenaštvo ili kamatarenje opstaje na principu straha, a da zelenaši svoje žrtve dovode u "robovlasnički položaj".

"Mi kao društvo zatvaramo oči pred zelenaštvom. Baš juče mi je jedna žena ušla u kancelariju sa dugom 50.000 KM i što je najgore, sve je ovjerio notar", kazao je Simić.

On je istakao kako je Vekić imao namjeru da na lokalnom putu u Špadićima zapravo izvrši samoubistvo, kao i da je ranije izjavio da se sjeća samo jednog metka kojeg je ispalio u pravcu Maksimovića, te ocijenio kako ubistvo nije uradio smišljeno i planski.

Tužilaštvo međutim tvrdi suprotno - da je djelo izvršeno "na podmukao način", a tužilac Žana Bojić je iznijela i podatak da su Vekić i Maksimović ranije bili u dobrim odnosima, te da je ubijeni bio na svadbi oštećenog, kao i na krštetnju njegovog djeteta.

"Optuženi je sve činio detaljno i temeljno, ništa ishitreno i naglo", kazala je Bojić, a negirala je i da Maksimović ima veze sa "zelenašenjem", uz ocjenu da su se kao žrtve, odnose svjedoci, pojavili samo rođaci optuženog. Osporavala je i da je Vekić imao namjeru da se ubije, objašnjavajući da je na lice mjesta došao sa četiri metka u pušci.

"Tužilaštvo predlaže da se on proglasi krivim i da se izrekne što duža kazna. Olakšavajuće okolnosti su da je mlad, nije osuđivan i otac je maloljetnog djeteta, a otežavajuće njegova upornost, te ponašanje nakon učinjenog djela. Išao je u kupovinu, poslao SMS poruku, nije izrazio žaljenje niti se izvinio porodici", kazala je Bojić.

Presuda će biti iznesena u ponedjeljak.

Izvor: Mondo.ba
Foto: Brankica Spasenić/MONDO

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cuj ti.

03.12.2016 21:03

budali zao sto ubi coveka.pustite ga na slobodu 24 sata ,da mu narod sudi, od suda nema nista ,propala drzava.

ODGOVORITE